StoryEditor

Slovenskí študenti vybrali najlepšie firmy. Tu by chceli pracovať

16.04.2015, 12:00
Autor:
stlstl
Najúspešnejšou firmou podľa študentov informatických odborov je celosvetová firma, ktorá začala na Slovensku.

Najúspešnejší slovenský podnikateľský príbeh, ktorý napísala firma ESET, stále rezonuje u mladej generácie informatikov. Na antivírusovom programe, ktorý sa časom zmenil na jedno z najúčinnejších bezpečnostných riešení na svete, spočiatku pracovala malá skupina počítačových nadšencov. Možno práve to imponuje študentom informatiky a elektrotechniky, ktorí si túto slovenskú spoločnosť zvolili za najžiadanejšieho zamestnávateľa.

Ochraňovať počítače

Až 68 percent študentov a absolventov IT smerov by privítalo, keby im zavolali z personálneho oddelenia ESETu a ponúkli prácu vo firme. Takmer polovica z viac ako 450 oslovených by siahla aj po pozícii v čínskej technologickej spoločnosti Lenovo a trojicu top chlebodarcov uzatvára Tatra banka, ktorú by si vybralo 37 percent respondentov.

„Študentom v našich rebríčkoch pravidelne imponujú perspektívne firmy prinášajúce inovácie. Víťazný ESET vnímajú ako globálnu špičku, ktorá vyrástla na Slovensku a to študentov veľmi oslovuje. Lenovo je nováčikom a jeho úspech stojí taktiež na technologických inováciách ako aj na silnej globálnej značke. Tatra banka dlhodobo ponúka kvalitné služby postavené na popredných technológiách,“ hovorí Radoslav Tausinger z občianskeho združenia Nexteria.

Snímka: Flickr.com


Navigovať ľudí

Na ďalších miestach sa tiež striedajú inovatívne slovenské spoločnosti so špičkovými medzinárodnými firmami. V súboji o tretiu priečku len tesne zaostal slovenský vývojár GPS navigácií Sygic s 36 percentami. „Sme veľmi radi, že Sygic sa umiestnil v hlasovaní ako jedna z najzaujímavejších IT firiem na Slovensku. Veríme tomu, že máme čo ponúknuť mladým ľudom. Sami máme väčšinou do 30 rokov a sme slobodná a otvorená firma, kde si navzájom tykáme. Zložení sme v  malých tímoch, ktoré pracujú na vlastných cieľoch a zadaniach,“ hovorí CEO Sygic Michal Štencl. Hneď za Sygicom sa umiestnila nemecká automobilka Volkswagen s 35 percentami, jeden z najväčších zamestnávateľov na Slovensku.

Išli by za nimi aj do sveta

V minulosti prejavovaný záujem IT študentov o prácu v zahraničných firmách motivoval Nexteriu osobitne zaradiť do prieskumu tie, ktoré IT-čkarov na Slovensku zatiaľ nezamestnávajú. V rámci tejto kategórie spoločností túži väčšina z oslovených študentov (až 61 percent) pracovať pre amerického giganta Google. Ten sa na prvých priečkach rebríčkov Nexterie uhniezďuje dlhodobo so železnou pravidelnosťou. S väčším odstupom nasledujú jeho krajan Apple, technologická firma známa logom s nahryznutým jablkom (42 percent), a internetový predajca Amazon (39 percent). Vývoj počítačových a video hier vo firme Electronic Arts láka 29 percent IT mládeže, o niečo menej (27 percent) by sa chcelo dostať pod ochranné krídla počítačovej spoločnosti Dell.

S predstaviteľmi spoločností, ktoré si študenti zvolili v prieskume, sa budú môcť stretnúť a porozprávať už 28. apríla 2015 na 3. ročníku kariérneho podujatia Night of Chances Technology 2015, ktoré sa uskutoční na Fakulte informatiky a informačných technológií STU v Bratislave. Možno šéfov firiem zaujmú natoľko, že sa budú domov vracať ľahší o CV-čko a s dohodou o stáži vo vrecku.

01 - Modified: 2007-05-11 11:30:39 - Feat.: 0 - Title: Putin pokračuje v rokovaniach o kaspickom plynovode
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 13:19