StoryEditor

Súdne spory sú pre Apple a Google len marketingom, tvrdí sudca

12.04.2013, 00:00
Autor:
dpidpi
Obe spoločnosti vraj nemajú záujem doriešiť spory. Využívajú ich len pre obchod.

Federálny sudca z Floridy, Robert Scola, sa vyjadril, že spoločnosti Apple a Google sa zaujímajú len o to, ako využiť svoje spory na vlastné prezentovanie a obchodnú stratégiu než o reálne doriešenie patentových konfliktov. Správu priniesol Bloomberg. 

„Zúčastnené strany nemajú záujem rýchlo a účinne riešiť svoje žaloby a spory. Namiesto toho sú tieto súdne konania, ktoré prebiehajú po celom svete, využívané ako obchodná stratégia, ktorá, ako sa zdá, nemá koniec.“ uviedol sudca.

Dostali ultimátum

Jeho vyhlásenie prišlo v čase, keď sa prípady na súde nahromaďujú. Prvý prípad bol na Floride zaregistrovaný už v roku 2010 a týkal sa porušovania patentov bezdrôtových technológií. Doteraz sa však rozrástol o ďalších 180 podaní, ktoré sa týkajú ďalších 12 patentov. Apple a Google by mal len na tomto súde viesť proti sebe asi sto rôznych sporov . 

Sudca nepovažuje za správne, že giganti zbytočne zavaľujú súdnictvo svojimi žalobami, ktoré nechcú ani dotiahnuť do konca a označil ich za nedisciplinované. Procesy sú problematické najmä kvôli vysvetľovaniu a definície patentov. Každá spoločnosť ich vidí inak. 

Po tejto kritike sa obe strany samé ozvali a požiadali súd, aby prípady mohli zjednotiť a zjednodušiť. Udelili im štyri mesiace, aby si vysvetlili pojmy a patenty a ucelili niektoré procesy. Zástupcovia Google aj Apple sa k incidentu odmietli vyjadriť.

Zdroj: Bloomberg

Snímky: archív

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:04