StoryEditor

Návod, ako spáchať internetovú samovraždu

08.06.2014, 04:17
Vymažte Facebook, Twitter či každú zmienku, ktorú o vás nájde Google.

Áno, je to úplne proti prúdu, ale existovať vo virtuálnom svete nemusíte. Veď pred 10 rokmi nikto na Slovensku nevedel, čo je nejaký Facebook a žili sme úplne normálne. Detto platí s mobilnými telefónmi, tam však treba pripočítať ešte ďalších desať rokov. 

Úprimne síce poznám len jedného človeka, ktorý je mladý a nepoužíva Facebook a ani ostatné sociálne siete, ale hľa, ide to. V mojom prípade je to ale zapríčinené aj skupinou ľudí, v ktorej sa pohybujem. Ak už však nechcete byť „otrokom“ moderných technológií, tu je návod ako zmiznúť z virtuálneho sveta. (Bohužiaľ to neplatí pre servery NSA)

Ponúkam päť základných scenárov: vymazať Facebook, Pokec, Google, Twitter a ostatné služby, fóra či mailové schránky. 

1. Facebook

Kým vymažete svoj Facebook, zálohujte si svoje dáta. Prejdite si napríklad fotografie, od ktorých nemáte kópie a uložte si ich. 

K samotnému vymazaniu sa dostanete až prostredníctvom tohto odkazu.

Vymazanie účtu musíte potvrdiť svojim heslom a opísaním kontrolného textu. Následne sa nesmiete po dobu 14 dní na svoj účet prihlásiť. Facebook zmaže všetky vaše údaje, “lajky" či fotky, no napríklad odoslané správy v priečinkoch vašich priateľov nie. 


2. Pokec

Základný kameň sociálnych siestí na Slovensku iste ukrýva „množstvo pokladov“, ktoré by ste si napríklad na Facebook nikdy nedali. Ak túžite po zrušení starého účtu, musíte vojsť do nastavení konta a následne prejsť na zrušenie nicku alebo prejsť cez tento odkaz, ktorý vyžaduje prihlásenie.

Azet zruší vaše konto za dvojnásobný čas ako Facebook, teda do účtu sa nesmiete prihlásiť ďalších 30 dní.

Prísť by ste mali o väčšinu údajov, ktoré ste na serveroch zanechali, no verejné príspevky v skupinách či samozrejme pošta v priečnikoch iných používateľov ostane. 


3. Twitter

Na rozdiel od Facebooku, Twitter možnosť vymazania účtu neschováva. Nájdete ju už v základných nastaveniach na spodnej strane vo forme malého textu „Deactivate my account“. 

Do nastavení sa dostanete po prihlásení kliknutím na ozubené koliesko v pravej hornej časti alebo prostredníctvom tohto linku. 

Pre potvrdenie vymazania sa nesmiete do účtu na Twitteri prihlásiť ďalších 30 dní.


4. Google 

Okrem klasického zmazania účtu môžete Google po novom požiadať aj o vymazanie výsledkov vyhľadávania s vašim menom.

 

Ako vymazať údaje, ktoré o vás nájde vyhľadávač

Podľa posledného rozhodnutia Európskeho súdneho dvoru máte možnosť a právo byť zabudnutý. Žiadať môžete o vymazanie výsledkov, ktoré obsahujú vaše citlivé údaje, ako napríklad meno. 

Nezáleží na tom, či daný odkaz, ktorý nájde Google, uvádza pravdivé alebo nepravdivé údaje. 

Nato, aby ste požiadali Google o vymazanie týchto dát, stačí navštíviť tieto stránky, ktoré sú dostupné v slovenskom jazyku. Po vypísaní formulára musíte na overenie totožnosti priložiť váš doklad totožnosti. V naskenovanej forme alebo ako fotografiu. 

Spoločnosť Google zatiaľ podľa informácií tieto údaje len zbiera, no konať musí do 30 dní od odoslania a prijatia vašej žiadosti. Výsledky, ktoré však Google vymaže, sa budú stále zobrazovať ľudom, ktorí sa na internet nepripájajú z krajín Európskej únie, Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska či Islandu.

Teda zbytok sveta nájde všetko, čo chcete skrývať. 

Rovnako sa tieto výsledky z internetu budú zobrazovať aj na iných vyhľadávačoch, akým je Bing. Microsoft ale rovnako ako iné vyhľadávače môžete požiadať o vymazanie týchto informácií. V tomto prípade musíte písať email. 

Kontroverzné rozhodnutie, ktoré prakticky v určitej forme cenzuruje internet, sa chystá rozšíriť svoje pôsobenie aj na sociálne siete.

Ako vymazať účet Google

Cesta k vymazaniu účtu Google, ktorý spravuje všetky vaše služby, je pomerne zložitá, no existuje aj šikovný odkaz. 

Stačí, aby ste boli prihlásený, prešli na tento link, a to, čo chcete vymazať, prípadne všetko, stačí len v priloženom formulári „odklikať“. 

Zadaním hesla celú operáciu potvrdíte. Ak však máte voči Googlu nejaké finančné dlžoby, treba ich vyrovnať. 


5. Ostatné služby

Pri rôznych ostatných službách alebo verejných fórach je vymazávanie vášho obsahu komplikovanejšie a záleží od situácie. 

Ak neviete nájsť možnosť, ako vymazať svoj obsah, ktorý ste na stránkach zanechali, určite kontaktujte vždy správcu, akým spôsobom máte postupovať. No k tomu, aby vaše údaje vymazal, ho nič neviaže.

 

Pozrite si však aj iné užitočné linky na vymazanie iných služieb:

 

Skype

Ani tak obrovská spoločnosť ako Skype nemá ani len možnosť permanentného vymazania vašich údajov a dát.

Všetko je schované za týmto linkom, ktorý vás presmeruje na stránky, kde sa musíte prihlásiť, vybrať v možnostiach to, že chcete svoj účet zrušiť a potom tento dôvod odkomunikovať s podporou Skypu. 

 

Instagram

Ako pri ostatných službách musíte byť prihlásený a navštíviť tento odkaz. Následne už len vyplniť, prečo chcete svoj účet zmazať.

 

LinkedIn

Navštívte tento odkaz, buďte prihlásený a dole v možnostiach zvoľte „Account“ a následne len vyberte voľbu „Close your account“. LinkedIn sa vás ako ostatné služby opýta na dôvod vymazania účtu.

 

ICQ

Stará známa služba, ktorá bola v minulosti na Slovensku veľmi obľúbená a prakticky tu položila základy instant messagingu. Ak si ešte pamätáte svoje údaje a chcete vymazať svoj účet, navštívte tento odkaz a jednoducho potvrďte, že chcete svoj účet vymazať.

Snímky: igyaan.in, 

01 - Modified: 2006-06-18 13:39:00 - Feat.: 0 - Title: Volkswagen premýšľa o výrobe modelu Fox v Bratislave
01 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 02 - Modified: 2024-03-20 18:37:14 - Feat.: - Title: Izraelský vládny hovorca bol suspendovaný kvôli výroku na sieti X o pomoci pre Gazu 03 - Modified: 2024-04-08 08:00:00 - Feat.: - Title: X inzerovala reklamu so súpravou na kradnutie spermií. Urobte z neho otca bez jeho vedomia, vyskakovali slogany na sociálnej sieti 04 - Modified: 2024-03-05 05:56:44 - Feat.: - Title: Musk si neplatí účty. Niekdajšie vedenie Twitteru ho žaluje za nevyplatenie odstupného 05 - Modified: 2024-02-20 15:25:47 - Feat.: - Title: Sociálna sieť X zablokovala nové konto Julije Navaľnej. Politička chce pokračovať v odkaze svojho manžela
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 09:26