StoryEditor

Prvé dojmy: Nokia má supersmartfón. Lumiu 920

05.09.2012, 18:00
Aktualizované | Lumia 920 ponúkne prehľadný displej, skvelý fotoaparát či bezdrôtové nabíjanie.

Na dnešnej tlačovej konferencii v New Yorku Nokia odhalila svoje plány. Dohady sa potvrdili a Nokia Lumia 920 sa stáva novou vlajkovou loďou spoločnosti. Firma potrebuje výrazný úspech - aby dokázala splácať dlhy a získať späť dôveru investorov, potrebuje niekoľkonásobne vyššie predaje ako v prípade Lumie 800 a 900. V prípade smartfónu Lumia 920 má ísť o najinovatívnejší telefón na svete vďaka technológii PureView a novým mapám od Nokie vrátane aplikácie Nokia CityLens pre rozpoznanie budov a podnikov v okolí a so zabudovanou podporou bezdrôtového nabíjania.



Boj s konkurenciou
Podľa šéfa Nokie Stephena Elopa je dôležité ponúkať krásne zariadenia, ktoré na trh doprevádza dostatočná ponuka služieb. V tom je dôležitá spolupráca Nokie a Microsoftu. Ekosystém Windows Phone má podľa Elopa 100-tisíc aplikácií. Steve Ballmer, ktorým s Elopom smartfón predstavoval, upozornil, že Windows Phone 8 je súčasťou širšieho ekosystému: "Toto je rok Windows - Windows Phone, Windows tabletov a Windows PC". Majú spoločné dotykové ovládanie, spojenie krásy a funkcie, dôraz na prácu i zábavu a rovnaké užívateľské prostredie."

Týždeň pred Nokiou s Microsoftom predstavil telefón s Windows Phone 8 tiež Samsung, ktorý tým Nokii vzal pozíciu prvého výrobcu, ktorý novú generáciu zariadení ukázal. ATIV S má uhlopriečku 4,8 ", dvojjadrový procesor S4 od Qualcommom, slot na SD karty a podporu technológie NFC. Zástupcovia Nokie uviedli, že Lumia 920 je i tak prvý plne funkčný telefón so systémom Windows Phone 8. Bez ohľadu na úroveň funkčnosti Samsungu ATIV S (firma ho novinárom na mieste nesprístupnila) je ale zrejmé, že sa Samsung na súperenie s Nokiou pripravil. 

Windows Phone 8 prinesie okrem podpory viacjadrových procesorov a vyššieho rozlíšenia displeja aj nové možnosti úpravy používateľského prostredia s rôznymi veľkosťami dlaždíc, väčšou ponukou farieb, lepšiu integráciu online služby SkyDrive alebo integrovaný komunikačný softvér Skype. Windows Phone 8 otvorí aj nové možnosti vývojárom. Bude novo podporovať napríklad technológiu Unite, ktorú využívajú hry ako Shadowgun alebo Dead Trigger.




Dizajn, fotoaparát a operačný systém

Dizajnom nová Nokia stále zapadá do podoby už predstavených telefónov. Polykarbonátové telo si aj po poškriabaní zachová svoju farbu. Smartfón má pevnú, nerozoberateľnú konštrukciu v ktorej ukrýva nejedno prekvapenie. Nokia Lumia 920 sa dokáže teda dobýjať bezdrôtovo. Nepredstavuje si však, že prídete domov a telefón sa automaticky začne nabíjať. Lumiu 920 budete musieť položiť na špeciálnu podložku. Stále však samozrejme obsahuje aj priestor pre klasické nabíjanie káblom. 

Lumia 920 ide po vzore najlepšieho fotomobilu, Nokii 808 PureView. Snímky budú zrejme najlepšie vo svojej kategórií. Fotoaparát používa už spomínanú technológiu PureView, telefón teda zachytí 5-8 krát viac svetla ako ostatné telefóny, preto ponúkne dokonalé snímky aj v zlých svetelných podmienkach. Iste poznáte ten moment, keď ak sa chcete vyfotiť pri známej pamiatke, no ľudia vám stále chodia pred objektívom. Funkcia Smartshoot nafotí sériu fotografií a ostatných prechádzajúcich ľudí z výslednej snímky vymaže. Plávajúci objektív umožní zachytiť aj kvalitnejšie video.

https://www.youtube.com/embed/8Q8tlSDpVDI

Displej s jemným HD rozlíšením narástol až na 4,5 palca a má byť najjasneším spomedzi konkurencie. Ďalšou skvelou správou je, že displej telefónu dokážete v zime ovládať aj cez obyčajné rukavice. Rozlíšenie je podľa Nokie "lepšie ako HD", teda 1280x768, o málo viac než "štandardných" 1280x720. To znamená, že obrazovka bude pri prehrávaní filmov zobrazovať čierne pruhy alebo kúsok obrazu orežie. No ponúka výbornú čitateľnosť na slnku. Displej a celý telefón bude poháňať 2000 mAh akumulátor - telefón má vydržať aj náročným používateľom celý deň. Dvojjadrový procesor S4 je údajne o 30 percent úspornejšie ako štvorjadrové procesory.

Operačným systém bude už spomínaný nový Windows 8. Okrem prepracovaného kancelárskeho balíka či e-mailového klienta ponúkne vylepšenú navigáciu od Nokie. Procesor zastupuje výkonný model Snapdragon S4. Windows 8 tak po dvoch rokoch vývoja doženie konkurenciu a ponúkne aj možnosť jednoduchého snímania a zdieľania vzhľadu obrazovky. Doteraz bolo nutné telefón odfotiť, aby ste sa mohli pochváliť vzhľadom užívateľského prostredia. A drobné rýpnutie do konkurencie - Windows Phone 8 ponúkne automatické nahrávanie snímok v plnom rozlíšení do online úložiska Skydrive.com, Android pri automatickom nahrávaní snímkov rozlíšenie dramaticky znižuje.


Podložka pre bezdrôtové nabíjanie


Aplikácie a funkcie
Novinkou je aj viacero aplikácií. Nokia mPas ponúknu plnohodnotné offline mapy s prepojením k ďalším aplikáciám vrátane plnohodnotnej navigácie. Chýbať nebudú ani aktuálne informácie o doprave s upozornením na včasný odchod podobne, ako to ponúka funkcia Google Now. Funkcia City Lens sa zobrazením informácií o okolí bude prepojená s navigačným softvérom, bude stačiť zdvihnúť telefón a na obrazovke sa na snímke okolia zobrazia pridané informácie.

Zakaždým, keď niečo vyfotíte, môžete s fotografiami pracovať v ďalších aplikáciách - Bing vyhľadá informácie o objektoch na fotografii, aplikácia CNN umožní jej rýchle publikovanie čitateľom v rámci projektu iReport. Ďalšie aplikácie ponúkajú živé náhľady s farebnými filtrami a efektami ešte pred stlačením spúšte. Aplikácia Blink automaticky snímá sériu záberov a automaticky vyberá tie najlepšie. Podobnú funkcu ponúka napríklad HTC pri telefónoch One X nebo Acer CloudMobile. Blink si uchovává všetky dáta a možnosť znova vybrať lepšiu snímku. Ďalšou novinkou je Angry Birds Roost - jedno miesto pre všetky hry, videá a ďalšie drobnosti spojené s populárnou hrou.

Ceny ani presný dátum začatia predaja Noia nezverejnila. Lacnejší model Lumia 820 bude mať aj LCD obrazovku s uhlopriečkou 4,3 ", menej výkonný procesor, tradičný fotoaparát bez vylepšenia" PureView "a bezdrôtové nabíjanie bude dostupné pri dokúpení špeciálneho krytu batérie.

Za niekoľko hodín ukáže novinky aj Motorola - prvýkrát s novým majiteľom, ktorým je Google. Od Motoroly sa pre zmenu očakáva nová verzia telefónu Droid RAZR, ktorý dizajnom odkazuje na štíhlu "skladaciu žiletku".


Nokia Lumia 820

01 - Modified: 2004-09-02 21:48:18 - Feat.: 0 - Title: Francúzov odovzdali umierneným sunnitom 02 - Modified: 2004-09-02 21:48:24 - Feat.: 0 - Title: Treba viac prokurátorov aj sudcov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 08:04