StoryEditor

Clintonová je satan. Takto vyzerajú reklamy, ktorými malo Rusko ovplyvniť voľby v USA

03.11.2017, 23:01
Ruskí trollovia podporujú obe strany konfliktu, uviedol republikánsky senátor.

Pri stredajšom rokovaní americká komisia snemovne ukázala niektoré sponzorované snímky zo sociálnych sietí, za ktoré podľa vyšetrovateľov platilo Rusko, uvádza server Lidovky. Príspevky proti sebe hnali fanúšikov Clintonovej a Trumpa, na opačnej strany barikády postavili políciu a etnické komunity, prípade útočili priamo na kandidátov prezidentskej kampane.

Reklamy platené Ruskom?

"Ak zvíťazím, vyhrá Clintonová," hovorí satan na jednej z reklám na sociálnej sieti. "Nie, ak tomu môžem pomôcť ja!," reaguje Ježiš, ktorý sa s diablom pretláča. "Stlačte, To sa mi páči ', aby ste pomohli Ježišovi zvíťaziť."

Aj tak vyzerali reklamy, ktoré mali ovplyvniť náladu v USA pred voľbami a rozoštvať medzi sebou rôzne skupiny, etniká aj politické strany. Počas stredajšieho zasadnutia  spravodajskej komisie zákonodarcovia predstavili celú plejádu príspevkov zo sociálnych sietí, ktoré mali byť zaplatené Ruskom.

Podľa webu denníka The New York Times stála za produkciou obrázkov či výziev Agentúra pre výskum internetu, ktorú finančne podporuje Kremeľ. Príspevky boli následne publikované na sociálnych sieťach Instagram a Facebook.

Aktéri napojení na Rusko vytvárali rôznorodé účty, ako napríklad Blacktivist (Čierni aktivista) a Back the Badge (Podporujte odznak), ktoré naschvál podporovali túto nepriateľskú atmosféru medzi políciou a etnickými komunitami.

Provokačné príspevky sú širokospektrálne

"Ďalšia hrozný útok na políciu aktivistov zo strany hnutia Black lives matters (Na čiernych životoch záleží - pozn. red.)," Stojí v jednom z príspevkov o údajnom zabití policajta v Bostone.

Celý incident sa však ukázal ako vymyslený. Ruské facebookové účty však zároveň rozdúchavali vášne aj na druhej strane - v spomínanom hnutí Black Lives Matters.

"Nikdy nezabudnite, že skupina Čierni panteri, ktorá mala za cieľ chrániť čiernych ľudí pred Ku Klux Klanom, bola americkou vládou postupne odstránená, zatiaľ čo KKK dodnes existuje," pripomína pravdivú skutočnosť príspevok skupiny Blacktivist.

Ďalšie účty sa zameriavali na sexuálne menšiny, ako napríklad LGBT United. Cez facebookovú skupinu podporovali aktéri platení Ruskom Bernieho Sandersa proti Hillary Clintonovej. Ruskom platené účty nielenže podporovali protikandidáta Hillary Clintonovej, ale tiež ju priamo napadali a vyzývali k jej stiahnutiu z prezidentského lístka Demokratickej strany.

Preč s Trumpom aj Clintonovou...

"Podpíšte petíciu!" Vyzýva príspevok stránky Amerika Donalda Trumpa. Hillary Clintonovú však napádali aj priamo. Facebookový príspevok propagoval akciu nazvanú "Preč s Hillary!" Clintonová bola prezentovaná ako "spoluautor Obamovej protipolicejnej a protiústavnej propagandy".

Ale nebola jediná. Ruské stránky zvolávali aj akcie proti kandidátovi republikánov Donaldovi Trumpovi. "Ľudia sa úprimne boja o svoju budúcnosť! Rasizmus zvíťazil, ignorancia zvíťazila, sexuálne útoky zvíťazili. Zastavme Trumpa! Zastavme rasizmus! Pridajte sa k protestu na Union square," podnecuje nenávisť voči Trumpovi pozvánka na udalosť stránky BM.

Podľa pravicovej televíznej stanice Fox News aktéri platení Ruskom napríklad v Texase zvolali protesty zástancov Texasu bez islamizácie a podporovateľov moslimov na jedno miesto v rovnaký čas, čo vyvolalo niekoľko bitiek. "Nikto z nás nemohol vedieť, že ruskí trollovia podporujú obe strany konfliktu v uliciach," uviedol republikánsky senátor Burr počas stredajšieho zasadnutia v Kongrese.

Amerika má problém

So senátorom súhlasila aj demokratická poslankyňa Jackie Speierová. "Amerika, máme problém," uviedla po prezentácii. "Máme tu prakticky najmúdrejšie hlavy našej technickej komunity a Rusko bolo schopné vašu platformu pretaviť na zbraň, ktorou nás rozdelila, oklamalo a zdiskreditovalo našu demokraciu."

Politickú reklamu zadávanú z Ruska mohlo na Facebooku zhliadnuť 126 miliónov Američanov. V priebehu rokov 2015 až 2017 malo podľa firmy ísť asi o 80 tisíc takýchto reklamných oznámení, ktoré by sa tak dostali k približne polovici oprávnených voličov v USA.

Moskva tieto obvinenia dlhodobo odmieta. Súbežne s vyšetrovaním v Kongrese prebieha aj vyšetrovanie spolupráce ruských úradov a členov kampane Donalda Trumpa. V ňom už boli obžalovaní dvaja členovia Trumpovho tímu z finančných machinácií a sprisahania.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:38