Reuters
StoryEditor

Dokonalá lúpež. Muž sa prezliekol za poslíčka a v obchode mu dali iPhony za 50 tisíc

18.10.2017, 15:49
Autor:
ihrihr
Neobvyklú krádež rieši od 14. septembra newyorská polícia. Pátra po identite muža, ktorý si zo značkovej predajne Applu odviezol tri krabice plné iPhonov.

Lúpež, aká sa len tak nevidí. Podvodníkovi vydal priamo zamestnanec obchodu telefóny v hodnote 50-tisíc eur, a to bez akejkoľvek hrozby násilím. Zo strany neznámeho muža išlo zrejme o veľmi dobre premyslenú fintu. U zamestnancov Apple Store na Manhattane totiž nezobudil žiadne podozrenie.

Podľa portálu NYDailyNews sa vydával za poslíčka. Do obchodu vstúpil krátko po otvorení s tým, že tu má vyzdvihnúť zásielku. Jeho presvedčovacie schopnosti boli zrejme na vysokej úrovni. Fakt, že mu zamestnanec obchodu vzápätí vydal celkom tri krabice plné iPhonov 7, si totiž nemožno v súčasnosti inak vysvetliť.

Herecký výkon za desaťtisíce

Ponúka sa aj možnosť súčinnosti niektorého zo zamestnancov, ide však o špekuláciu, polícia prípad ešte neuzavrela. Falošný poslíček si každopádne vďaka svojmu "hereckému" výkonu podľa vyšetrovateľov z obchodu odniesol tovar v približnej hodnote 58 tisíc dolárov, teda v prepočte takmer 50-tisíc eur.

Aj po mesiaci sa však vyšetrovatelia nachádzajú v slepej uličke. Stále nepoznajú identitu zlodeja, nemajú ani bližšie informácie k vozidlu, v ktorom odišiel.

Podľa svedkov išlo o bielu dodávku značky Ford, registračná značka je však neznáma. Newyorská polícia preto teraz zverejnila video a so žiadosťou o pomoc sa obrátila na verejnosť. Dúfa, že sa tak podarí získať ďalšie svedectvo potrebné na identifikáciu a dolapeniu prefíkaného zlodeja.

Zlodeji sa vydávajú aj za zamestnancov Applu

Nie je to však prvýkrát, čo newyorskí policajti rozpletajú podobný prípad. Vlani v júni si dvaja zlodeji z Apple Store v obchodnej štvrti SoHo odniesli 19 iPhonov v celkovej hodnote presahujúcej 16 tisíc dolárov. Stačilo, aby mal jeden z nich modré tričko s logom Applu.

Splynul tak so zamestnancami obchodu, vďaka čomu prenikol do servisného zázemia. Odtiaľ potom vyniesol telefóny, odovzdal ich kumpánom a potom obaja zlodeji obchod opustili. Nebol to pritom jediný takýto prípad.

Zločinecké úmysly mávajú aj zamestnanci Applu. Napríklad v roku 2015 bol podľa portálu Cult of Mac po internom vyšetrovaní obvinený z krádeže pracovník Apple Store v newyorskom obchodnom centre Queens.

Za použitia falošných platobných kariet nakúpil darčekové poukazy na iTunes v celkovej hodnote 997 tisíc dolárov, tie následne predával za zlomok ceny.

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:12