StoryEditor

Ako Apple oklamal celý svet. S iPhonom 8

04.10.2017, 00:15
Počkajte na model X, ktorý vám dá viac než klasika. Kupovať iPhone 8 má zmysel len v jedinom prípade. 

Je to veľmi zvláštna situácia.  V rukách máte skvelý telefón, ktorý veľmi neodporúčate kupovať. Má to však logiku. Už o pár dní bude úplne prekonaný. Ale k tomu sa vrátim v závere. 

iPhone 8 využíva to, čo Apple predstavil za posledné roky. Rovnaký dizajn, podobná hmotnosť a totožné rozmery.

Reuters

Presne 19. septembra 2014 na pódiu Tim Cook ukázal telefón, ktorý zmenil Apple. Bol to iPhone 6.

S prižmúrením oka sa na rovnaký telefón pozerám aj dnes. Okrem toho, ak si ho dáte do púzdra, nemáte najmenšiu šancu rozoznať, ktorý telefón držíte v rukách. 

Dá sa povedať, že iPhone 8 spolu s verziou Plus prišli na trh najmä kvôli obdobiu, kedy sa bude čakať na model X. Kúpou iného modelu príliš neušetríte a pripravíte sa o hlavnú novinku. Tak pozor, aby vás Apple „neoklamal“. 

Na iPhone X (desať) sa len čaká. Je pri výrobe omnoho náročnejší a Apple ho začne predávať až o mesiac. Je to kľúčový smartfón, ktorý bude vlajkovou loďou, a ktorý Apple opäť postaví do čela predajov. Čísla posledného telefónu sa totiž prepadali. Okrem toho Apple prišiel aj o pozíciu druhého najväčšieho výrobcu smartfónov. Prebral mu ju Huawei.

Ak by Apple čakal ešte rok na prelomový model, akým je iPhone X, mal by veľký problém. Totiž pokiaľ sa na to pozriete z pohľadu bežného zákazníka, tak rozdielov medzi poslednými generáciami a najnovším iPhonom 8, ktorý sme testovali, nie je až tak veľa.

To, že má trošku lepší fotoaparát a „ikony“ sa mu na obrazovke hýbu „rýchlejšie“, skutočne nie je dôvod, prečo prejsť zo staršej generácie ako je iPhone 6s či iPhone 7 na novú osmičku. 

Pod povrchom je zmien viac, no po troch rokoch od iPhonu 6 by to chcelo niečo viac. 

Poďme sa však pozrieť bližišie na iPhone 8. Zmysel kupovať ho má jedine v jeho základnej verzii za 800 eur s 64 GB pamäťou. Ďalšie sú zbytočne drahé a pomaly na dostrel ceny iPhonu X. 

HN/Drahomír Piok

Čo získate? 

V súčasnom svete sa považuje prístroj s uhlopriečkou, ktorá nemá ani päť palcov, za „malý“. A práve jeden taký som posledných pár dní používal. A už teraz môžem napísať, že toto je kráľ malých telefónov.  

Prakticky budete mať v telefóne väčšinu z „vnútorností“ oveľa drahšieho iPhonu X. iPhone 8 dostal najvýkonejší procesor A11 Bionic, ktorý má výkon doslova ako bežný notebook. Špičkovú odozvu si novým iOS 11 zamilujete. 

Pred niekoľkými rokmi by to bolo úplne sci-fi, no teraz môžete pohodlne editovať a vyexportovať video v 4K behom pár sekúnd. Ďalšou výhodou, ktorú oceníte, je možnosť spracovávania komplikovanejších aplikácií. A to aj v prípade rozšírenej reality. Tu sa v prípade Applu doslova znovuzrodila. 

Fungovala síce aj v minulosti, no Apple pridal vývojárom nové nástroje a telefón s ňou vie perfektne pracovať. Využijete to pri hrách, ale aj pri plánovaní bytu. IKEA má veľmi zaujímavú aplikáciu, ktorá výborne dokáže umiestniť nábytok v byte. 

HN/Drahomír Piok

Pri hrách je to rovnako zaujímavý zážitok. Rozšírená realita je typickým príkladom toho, ako Apple dokáže zobrať vec, ktorá tu už síce bola, no nikdy nefungovala tak dobre, aby ste ju reálne používali. Tu naberá nový rozmer.

Extrémne výkonný procesor vám navyše dáva istotu, že pár rokov nebude mať iPhone s chodom aplikácií problém. 

Malý iPhone 8 paradoxne vďačí výbornému výkonu aj svojej „zastaralej“ obrazovke. Tá má na dnešné pomery smiešne rozlíšenie - 1 334 x 750 bodov. Rovnako použitie technológie LCD IPS je zo strany Apple skôr krokom istoty. Za tri roky sme tak nevideli v tomto ohľade výraznejší posun. Obrazovke jej možnosti stačia, ale nie je to nič, kde vám pri 800 eurovom telefóne padne sánka. 

Skvelý je však 3D touch, ktorý reálne po dvoch rokoch od predstavenia používa len Apple. Ak si na toto ovládanie zvyknete, veľmi ťažko sa vám bude presadať na telefón s Androidom. 

HN/Drahomír Piok

Tretí najlepší fotomobil na svete

Kľúčovou zmenou prešiel aj fotoaparát s rozlíšením 12 Mpx. Ten si konečne lepšie poradí na miestach, kde nemáte dostatočné svetlo. iPhone bol vždy špičkovým fotomobilom, a to môžeme v jeho poslednej verzii aj potvrdiť. Apple zlepšil vlastnosti snímača a podľa porovnania aj dynamického rozsahu. Fotografia iPhonu je špecifická vyšším kontrastom a teplejším tónom farieb. 

Už je samozrejmoťou, že tu môžete zabudnúť na manuálny režim. Máte tu k dispozícii len automatiku. Viete si však pri snímamí zamknúť zaostrovanie a prispôsobiť expozíciu. 

iPhone 8 navyše získal veľmi hodnotné ocenenie. Od DxOmark dostal vysoké hodnotenie. Konkrétne 92 bodov, čo ho katapultovalo na tretie miesto vo svete fotomobilov. Najlepším je väčší brat - iPhone 8 Plus spolu s Note 8 (oba získali hodnotenie 94 bodov). 

HN/Drahomír Piok

Video po prvýkrát ponúka nahrávanie v 4K pri 60 snímkach za sekundu. Ako vôbec v prvom telefóne na svete. Teda okrem iPhonu 8 Plus. Pokojne môžete začať využívať iPhone na profesionálne zábery. Obraz je, samozrejme, opticky stabilizovaný.

Je však rozdiel, či snímate scénu pri Full HD, alebo 4K. Optická stabilizácia pracuje vynikajúco práve pri Full HD. Tu si zrejme iPhone dopomáha ja softvérovo. Takto pokročilú stabilizáciu som asi ešte nikdy na mobilnom telefóne nevidel. Pri snímaní videa môžete, samozrejme, stále fotografovať. Konkrétne pri 4K dostanete z iPhonu 8 Mpx snímky. 

Predná kamera má 7 Mpx čip, ktorý zvládne zachytávať Full HD video alebo využívať obrazovku ako blesk v tme. Výsledky sú výborné, no prekáža nám šírka záberu, ktorú Apple využíva. Pri Samsungu Galaxy S8 je to napríklad širokouhlé snímanie a v tom prípade nemáte problém na fotografii zachytiť viac ľudí alebo krajšiu kompozíciu. Chcelo by to po rokoch opäť zmenu. 

Jednu vec však nevidíte. Apple začal vo svojich počítačoch, telefónoch a tabletoch používať nové kompresné formáty - HEIF a HEVC. Čo to vôbec znamená? 4K video alebo fotografie vám v telefóne zaberú menej miesta a budú kvalitnejšie. Môžete mať však následne problém s ich prácou na niektorých iných zariadeniach. Napríklad starší Windows. 

HN/Drahomír Piok

Batéria na jeden deň

Životnosť batérie sa za roky nezmenila. Telefón vám stále vydrží pri bežnom používaní jeden deň. Dodáva však energiu pre opodstatnene výkonejšie súčiastky. iPhone 8 navyše skvele pracuje na novom operačnom systéme iOS 11. 

Jednoducho Apple ťaží z toho, že má vlastný operačný systém pre vlastný telefón a táto chémia funguje. iPhone 8 sa u nás predáva v troch farbách, a to čiernej, zlatej a striebornej. Dostal však po rokoch opäť sklenný kryt zo zadnej strany. To odomyká po rokoch jedno „kúzlo“.

Pri iPhonoch mi však chýba možnosť využívať platenie mobilom ako pri Androide. Túto možnosť na Slovensku ponúkajú reálne a v použiteľnej forme dve banky. Tatra banka a VÚB. V prípade Tatra banky potrebujete pre platbu len jedinú vec. Odomknúť telefón (napríklad odtlačkom prsta) a priložiť ho k terminálu.

Smartfón denne držíte často v rukách a okamžite ním zaplatiť drobné platby bezkontaktne je vynikajúce a veľmi rýchle. Apple má síce Apple Pay, no na Slovensku ho nepodporuje. Škoda. 

Rovnako stále zabudnite na microSD karty alebo 3,5 mm audio konektor. Apple sa však naučil novú vec.

iPhone dokážete konečne bezdrôtovo nabíjať. A to v autách, doma, v práci alebo kdekoľvek. Toto šikovné rozšírenie nemohol Apple využívať kvôli faktu, že mal na zadnej strane hliník. Smartfón je však krehkejší a treba si naň dávať pozor. 

Podľa prvých správ vás vyjde výmena zadného rozbitého skla viac ako rozbitý displej. Pri testovaní sa mi však zrejme podarilo urobiť prvý crash-test iPhone 8 na Slovensku. Padol mi pri otváraní auta na asfalt. Displejom smerom dole. 

Prvý crash-test

V danom momente sa mi na chvíľu „zjavil pred očami celý živoť“. Na moje obrovské prekvapenie sa ale iPhonu 8 nič nestalo. Čo považujem za malý zázrak. Apple mal práve v jeho najnovších smartfónoch použivať podľa neho najtvrdšie sklo na svete, ktoré sa dáva do smartfónov. 

Napriek všetkým výhodám vieme po prvých dňoch s novým iPhonom odporučiť najmä jeho základnú verziu. Je to pekný update, ktorý by sa mal volať iPhone 7s, nie iPhone 8. 

Apple však zrejme nechce stratiť krok so svojim najväčším konkurentom a obchodným partnerom zároveň. So Samsungom, ktorý predáva aktuálne špičkové zariadenia, končiace číslovkou 8. 

V samom závere môžem povedať, že iPhone 8 je dobrý smartfón. Je to však stále „vedľajší produkt“ pri tom, ako Apple vytvoril iPhone X. Jeho cenovka je šialená, no pokiaľ máte v rukách čokoľvek od iPhonu 6, vôbec nemusíte pozerať po „osmičke“. Počkajte na iPhone X alebo si pokojne kúpte staršiu generáciu, ktorá je teraz vo výraznej zľave. 

Prístroj do testu zapožičal operátor Telekom.

01 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16? 02 - Modified: 2024-04-11 14:00:00 - Feat.: - Title: Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel 03 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 04 - Modified: 2024-04-02 09:25:46 - Feat.: - Title: Apple sa chváli vnútornou pamäťou iPhonov. Tie však majú čo doháňať 05 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Apple prinesie funkciu, ktorú má Android od svojho uvedenia. Pomôže vám lepšie prispôsobiť váš iPhone
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:47