FacebookReuters
StoryEditor

Rusko má podmienku pre Facebook. Hrozí, že ho zablokuje

26.09.2017, 16:42
Autor:
ČTKČTK
Dosiahneme to, aby sa zákon rešpektoval, alebo firma prestane pracovať v Rusku, ako sa to bohužiaľ stalo sieti LinkedIn.

Ruské úrady dnes pohrozili, že od budúceho roka zablokujú americkú sociálnu sieť Facebook, ak sa nepodriadi požiadavke nedávno prijatého zákona, ktorý požaduje uchovávať údaje o užívateľoch v Rusku.

"Zákon platí pre všetkých. Každopádne dosiahneme to, aby sa zákon rešpektoval, alebo firma prestane pracovať v Rusku, ako sa to bohužiaľ stalo sieti LinkedIn. Tu žiadne výnimky neplatia," vyhlásil šéf úradu dohliadajúceho na internet a komunikáciu Roskomnadzor Alexander Žarov.

Ďalšia sociálna sieť, Twitter, podľa neho už pristúpila na to, že osobné údaje bude v Rusku uchovávať od polovice budúceho roka. "Do tej doby ich nebudeme preverovať. Ale hneď potom to skontrolujeme," prisľúbil.

Facebook sa podľa neho doteraz oficiálne nevyjadril, spoločnosť zatiaľ zvažuje možnosti. "V pláne kontrol Facebook do konca roka nemáme, uvidíme v roku 2018, možno ho skontrolujeme," dodal.

Agentúra AFP pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo ruské úrady zvyšujú hlas na amerického internetového obra. Tentokrát ale vyhrážky prichádzajú krátko po tom, čo sa sociálna sieť dohodla s americkým Kongresom na odovzdaní troch tisíc inzerátov, ktoré si údajne objednali Rusi v snahe ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v USA.

Súčasne sa samotné Rusko chystá na vlastné prezidentské voľby v marci budúceho roka a opozícia kritizuje snahy úradov umlčať oponentov na internete.

Facebook patrí k hlavným komunikačným nástrojom napríklad opozičného vodcu Alexeja Navaľného, ​​ktorý dokázal dostať desaťtisíce mladých ľudí do ulíc, hoci ho štátne televízie ignorujú.

Navaľnyj má však len slabé šanca, že by sa vo voľbách mohol stretnúť s Vladimirom Putinom, pretože podľa volebnej komisie nemôže kandidovať kvôli predchádzajúcemu odsúdeniu.

"Dobre vieme, že Facebook má v Rusku veľký počet užívateľov, ale na druhej strane chápeme, že nie je jediný, sú aj iné sociálne siete," povedal Žarov.

Novela zákona o osobných údajoch, vyžadujúcich uchovávanie osobných údajov o ruských užívateľoch v Rusku, nadobudla platnosť predvlani. Vlani v novembri Roskomnadzor požiadal súd o zákaz sociálne siete LinkedIn ako spoločnosti neplniacej zákon, následne bola sieť v Rusku zablokovaná.

Podľa Žarova môže byť fungovanie LinkedIn v Rusku na jeseň obnovené, ak sa nový majiteľ spoločnosti rozhodne uchovávať osobné údaje v Rusku.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:01