StoryEditor

Nový Samsung bude v mojom vrecku. Povedala celosvetová hviezda YouTube pre HN

24.08.2017, 01:04
Boli sme pri predstavení najlepšie vybaveného telefónu od Samsungu, ktorý bude robiť ťažkosti aj Applu. 

Bezpečnostná kontrola, psi, ktoré hľadajú bomby, a stovky novinárov. Samsung ukázal v New Yorku svetovú šou, kde predstavil to najlepšie, čo ponúka. Nový Galaxy Note 8, ktorý musí byť úspešný. Minulá verzia totiž Samsungu na renomé nepridala. Mala problémy s batériou, dokázala sama horieť a do lietadla ste ju takmer nedostali. 

Prvý problém však nastal už pri vstupe. Američania majú presné požiarne predpisy na počty osôb v budove, a tým pádom sa stalo, že pozvaných bolo viac než tých, ktorí sa do vnútra mohli dostať. Hoci sme prišli s veľkým predstihom, do vnútra sme sa dostali až v poslednej sekunde. Na začiatku impozantnej tlačovej konferencie sme stáli ihneď vedľa pódia. 

Zo stoviek pozvaných sme tu našli Marues Brownleeho, ktorý je veľmi obľúbený na YouTube, kde má takmer 5 miliónov odoberateľov. Sám nám povedal, že sa mu nový Note páči, rovnako ako ten predtým. A navyše bude najpravdepodobnejšie aj v jeho vrecku. Tlačovej konferencie sa zúčastnil aj najväčší ambasádor značky Samsung, Casey Neistat. Toho sa nám, žiaľ, na krátko vyspovedať nepodarilo. 

Ďakuje za dôveru

Ihneď po začiatku uvádzania Galaxy Note 8 povedal šéf mobilnej divízie DJ Koh, že si cení podporu fanúšikov a dôveru v značku. Aj preto zostal tento jedinečný rad zachovaný. V samej podstate nemá tento smartfón reálnu konkurenciu na trhu. Ako jediný špičkový telefón používa stylus. 

A to samozrejme nie obyčajný. Dokážete ním písať poznámky aj vtedy, keď má telefón zhasnutý a zablokovaný displej. Stačí sa ho len dotknúť a ihneď sa premení na poznámkový blok. Rýchle zapisovanie a odozva pera je takmer perfektná. Cítite sa takmer akoby ste písali reálnym perom. To má navyše v systéme integrované desiatky rôznych funkcií. Môžete kresliť, písať alebo ukazovaním na slová prekladať do iného jazyka či posielať animované správy do chatu. 

HN/Drahomír Piok

Jednoducho konkurenčne vyrovnaný telefón v tejto kategórii na trhu neexistuje. Aj keď jeden sa priblíži. Note 8 sa bude často porovnávať s novým (a ešte nepredstaveným) iPhonom 8. A dôvodom bude cena. Na Slovensku štartuje Note 8 na úrovni 999, respektíve tisíc eur. Čo je aj na pomery najlepších telefónov relatívne dosť. iPhone 8 má byť dokonca ešte drahší. 

Tisíc eur za toto

Nový smartfón sme si však mali možnosť exkluzívne v USA vyskúšať. A čo za tisíc eur dostanete? V prvom rade zariadenie, ktoré dizajnom pripomína Galaxy 8. Čiže dizajnovo skutočne hovoríme o špičke. Obrazovka má až 6,3 palca, je zahnutá a siaha od okraja po okraj. Jej rozlíšenie Quad HD+ patrí na špičku (2 960 x 1 440 bodov). 

HN/Drahomír Piok

Ťažko na trhu vôbec nájdete smartfón, ktorý sa môže kvalitou displeja porovnávať so Samsungom. Navyše si ich vyrába sám. Podobne ako precesor Exynos. V Note 8 bude mať prakticky totožnú výpočtovú jednotku, ktorá je v S8. Zvýšil sa ale počet pamäte RAM, a to na 6 GB. Základná verzia bude mať navyše 64 GB úložného priestoru, ktorý si viete pomocou microSD kariet rozšíriť. Operačným systémom je samozrejme stále Android s nadstavbou od Samsungu.

Je to pomerne slušný kúsok telefónu, ktorý cítite, že máte v rukách. Má hmotnosť až 195 gramov a primárne ho budete používať obojručne. Nie je to práve smartfón, ktorý budete jednoducho ovládať len jednou rukou. 

Páčila sa nám odozva smartfónu, ktorá bola špičková na všetky naše požiadavky. Našťastie sa prvý kontakt zaobišiel bez zbytočného zaváhania systému. V mnohých smeroch však Samsung nepriniesol niečo nové, čo by sme doteraz nevideli. Očakávalo sa napríklad, že čítačka odtlačkov prstov sa buď premiestni do displeja, alebo zostane na zadnej strane.

HN/Drahomír Piok

Zdá sa, že zavedenie tejto už existujúcej technológie ale nie je vôbec jednoduché. Note 8 má tak stále čítačku odtlačkov prstov na zadnej stane. Hrozí tak, že si zašpiníte pri odomykaní nový fotoaparát. 

Ide s trendom

Ten je navyše už teraz dvojitý. Je to absolútny trend, ktorý už dostihol aj Samsung. A to v takej forme, akú napríklad prezentuje Apple. Teda jeden fotoaparát je klasický - širokoohlý a druhý má „teleobjektív“ a poskytuje dvojnásobný optický zoom. Fotografiám okrem toho vie dodať „profesionálny efekt“ rozmazania pozadia. Takzvaná bokeh, ktorý však vzniká v zrkadlovkách kvôli optickým vlastnostiam. Prvenstvo si ale Samsung pripisuje vďaka optickej stabilizácii. Dostali ju oba 12 Mpx fotoaparáty. 

Na tlačovej konferencii sa opäť juhokórejská spoločnosť nevyhla porovnaniu s iPhonom. Teraz znova na prezentovaní, kto robí lepšie snímky za horšieho svetla. Samsung vďaka pokročilejšej technológii vyhrával. Podobne je tomu však aj v skutočnosti. 

Batéria, ktorá v minulosti spôsobila obrovské problémy Notu 7, teraz prechádza špeciálnou osemstupňovou kontrolou. Podobne postupuje Samsung aj pri S8. Predchádzajúci Note 7 mal 3 500 mAh batériu. Tu klesla kapacita na 3 300 mAh. A tak má Note 8 napríklad menšiu batériu ako S8+. Očakávať môžete pri klasickom využívaní jeden deň výdrže. 

HN/Drahomír Piok

Ak to zhrnieme, tak Galaxy Note 8 je vlastne faceliftovaná a vylepšená verzia S8, ktorá dostala pero. Má väčší displej a dokonalejší fotoaparát. Po prvých minútach s Note 8 môžeme napísať, že ak sa nič neočakávané nestane, bude to opäť predajný hit. Akým by bol aj Note 7 nebyť udalostí, ktoré sa mu stali. 

Právom tak môžeme označiť nový Galaxy Note 8 za najlepší telefón, ktorý sa u nás bude od 15. septembra predávať. Prekáža nám jedine základná kapacita. Za tisíc eur je 64 GB veľmi málo vnútornej pamäte. 

HN/Drahomír Piok

Samsung Galaxy Note 8

Obrazovka: 6,3 palcový Super AMOLED

Rozlíšenie: 2 960 x 1 440 bodov

Fotoaparát: 2x 12 Mpx, optická stabilizácia

Selfie kamera: 8 Mpx

Procesor: Exynos 8895, osemjadrový

RAM: 6 GB

Vnútorná pamäť: 64 GB + microSD

Batéria: 3 300 mAh

Rozmery: 162.5 x 74,8 x 8,6 mm

Hmotnosť: 195 gramov

Cena: 999 eur

Dostupnosť: 15. september

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:25