pinterest
StoryEditor

Zakážte "robotov zabijakov". Experti varujú pred treťou revolúciou v bojovaní

21.08.2017, 10:06
Autor:
ČTKČTK

Viac ako 100 popredných expertov na vyspelé technológie, vrátane miliardára a šéfa spoločnosti Tesla Elona Muska, vyzvalo OSN, aby zakázala vývoj takzvaných "robotov zabijakov".

Experti na umelú inteligenciu vo svojom liste varujú pred treťou revolúciou v bojovaní a uvádzajú, že "smrteľná autonómna" technológia predstavuje Pandorinu skrinku. Dôležité je podľa nich konať včas a použitie umelej inteligencie pri obsluhovaní zbraní zakázať.

"Keď budú také metódy vyvinuté, rozsah možných ozbrojených konfliktov sa výrazne rozšíri a rýchlosť, s ktorou sa takéto incidenty budú môcť odohrať, úplne presiahne ľudské chápanie," uvádzajú experti. "Môžu to byť nástroje teroru; zbrane, ktoré tyrani a teroristi použijú proti nevinným ľuďom," píše sa ďalej.

Tón listu, ktorý podpísalo 116 priekopníkov vo vývoji umelej inteligencie, je naliehavý. Podľa nich neostáva veľa času a so začatím takejto diskusie neradno otáľať, pretože až sa povestná Pandorina skrinka otvorí, bude ťažké ju znovu zavrieť.

Spojenie umelej inteligencie a zbraní experti označujú za nemorálne. Žiadajú preto OSN, aby bol tento typ zbraní zakázaný prostredníctvom Dohovoru OSN o zákaze alebo obmedzení použitia určitých druhov konvenčných zbraní (CCW).

Okrem Muska list podpísal aj spoluzakladateľ spoločnosti DeepMind Technologies Mustafa Süleyman. Firma sa venuje umelej inteligencii a kúpila ju spoločnosť Google.

Rokovanie OSN o moderných autonómnych zbraniach, ktoré sa malo uskutočniť dnes, bolo odložené na november. V minulosti sa o zákaze vývoja takzvaných robotov zabijakov v rámci OSN už hovorilo.

V roku 2015 viac ako 1000 vývojárov a vedcov napísalo list varujúci pred nebezpečenstvom spojeným s touto technológiou. Vtedy sa pod text podpísali napríklad britský astrofyzik Stephen Hawking, spoluzakladateľ firmy Apple Steve Wozniak a takisto Elon Musk.

Takzvaní roboti zabijaci sú plne samostatnou zbraňou, ktorá je schopná vybrať cieľ a zaútočiť na neho bez ľudského zapojenia. Zatiaľ tento typ zbrane neexistuje, ale vplyvom technologického pokroku sa čoskoro môže stať realitou.

Priaznivci týchto robotov veria, že súčasné vojnové zákony sú pre riešenie situácie dostačujúce, ak budú takéto zbrane vyvinuté. Naopak odporcovia tejto technológie veria, že roboti zabijaci predstavujú hrozbu pre ľudstvo.

01 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 02 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 03 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-17 17:03:42 - Feat.: - Title: Belgický správny súd zrušil zákaz konferencie nacionalistov a konzervatívcov, uskutočnila sa
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 22:37