YouTube.com
StoryEditor

Bane, ktoré vytvoria milióny. Takto sa vo veľkom ťaží Bitcoin v Číne

08.08.2017, 00:00
Autor:
kpkp
Zvonku sú to iba domy s plechovými strechami. V skutočnosti sa však v týchto budovách točia peniaze.

Každé ráno sa moderní čínski "baníci" vydávajú do práce. Môžu si vybrať, či sa budú prebúdzať v ubytovniach v areáloch "baní", alebo budú za prácou dochádzať. Väčšina volí prvú možnosť. V chudobných oblastiach Číny tak hľadajú príležitosť ako si zarobiť ťažbou najpopulárnejšej digitálnej meny súčasnosti - Bitcoin.

Zvonku sa nezdá, že by niekoľko domov s plechovou strechou bolo miestom, kde sa točia peniaze, zdanie ale klame. V horskej krajine západného S'-čchuane hraničiaceho s Tibetom bol hospodársky život vždy sústredený na pastierstvo a dobytok. V súčasnosti ale čínski dedinčania paradoxne hľadajú zárobok vo sfére najnovších technológií - "ťažia" kryptomeny.

Spomínané budovy sú bitcoinové "bane", miesta pripomínajúce skladisko, ktoré sú naplnená tisíckami počítačov s mikroprocesormi. Tie sú určené na riešenie zložitých matematických problémov - overovanie a potvrdzovanie transakcií. Za to sú ich vlastníci odmenení Bitcoinom.

Banka vo vlastnom telefóne
Bitcoin je takzvaná kryptomena - mena, ktorá nie je zdaňovaná, nepodlieha vládnej kontrole, centrálnym ani iným bankám a jej maximálny počet je limitovaný. Netlačí sa na nariadenie centrálnych autorít konkrétneho menového systému, ale vzniká v komunite ľudí, ktorí ju používajú a vykonávajú v nej transakcie.

Prenesene povedané, každý užívateľ môže mať "vlastnú banku vo svojom telefóne", všetky transakcie prebiehajú bez sprostredkovania treťou stranou.

Hoci S'-čchuan - vzdialený tisíce kilometrov od ekonomických centier na východe a juhu Číny - nie je žiadnou tradičnou liahňou moderných technológií, pre potreby bitcoinových "baní" je to ideálne miesto. Dôvodom je, že prevádzky naplnené výkonnými počítačmi vyžadujú veľké množstvo energie a v západnom S'-čchuane je veľa riek a riečok, ktoré lemujú hydroelektrárne.

Ťažba Bitcoinu
Ťažba Bitcoin nie je nič iné ako potvrdzovanie správnosti transakcií v bitcoinovej sieti. Aby užívatelia nemohli podvádzať a posielať si viac Bitcoinov než vlastnia, musí ich niekto kontrolovať. V bankovom svete túto úlohu zastávajú banky, v decentralizovanom systéme to však musia používatelia strážiť sami.
Bitcoin je navrhnutý tak, aby postupne znižoval počet nových mincí, ktoré do systému pribúdajú. V roku 2009, kedy sa bitcoinová sieť spúšťala, vznikalo každých 10 minút 50 nových Bitcoinov. Od roku 2016 sa sieť zväčšuje už len o 12,5 Bitcoinu za 10 minút a o ďalšie 4 roky bude zase polovičná. Následné znižovanie bude trvať až do roku 2140, kedy nebude čo deliť. Drvivá väčšina bude však vyťažená už v roku 2030.
Zdroj: www.bitcoin-info.cz

Výrobcovia elektriny často vytvoria viac energie, než koľko jej môžu predať štátnej sieti. Zaujímavým klientom sú tak pre nich práve bitcoinové "bane". V niektorých prípadoch si potom výrobcovia elektriny také "bane" zakladajú sami, informoval server Chinafile. Elektrina pre "bane" tvorí 60 až 70 percent celkových nákladov.

Vysokej energetickej spotrebe sa nemožno čudovať, v jednej "bani" návštevník nájde až desaťtisíce špeciálnych počítačov, ktoré bežia na plný výkon a vykonávajú stále dookola výpočty, ktoré vedú k zisku digitálnej meny. V stenách potemných miestností sa točia veľké vetráky a v zemi je zavedené potrubie s vodným chladením, ktoré z miestností odvádza teplo. Napríklad v jednej z "baní", ktorá leží 175 kilometrov od provinčného hlavného mesta Čcheng-tu, sa pri výstupoch z vetrákov ohrievajú kozy a ďalší dobytok.

V okrajových častiach Číny, ako sú S'-čchuan, Vnútorné Mongolsko či Tibet, je pritom lacná nielen elektrina, ale aj ľudská práca. Kvôli ľahšej dostupnosti pracovnej sily stoja niektoré "bane" blízko dedín.

Novodobí baníci
Na všetku techniku, ako tú hypermodernú, aj na tú z minulého storočia, tu dohliadajú miestni obyvatelia, ktorí v "baniach" dostávajú zaplatené viac, než keby sa držali tradičnej obživy v poľnohospodárstve. Ako je pritom obvyklé v čínskych továrňach, k "baniam" patria ubytovne - izby sú umiestnené priamo v areáli, pracovníci tu môžu tráviť voľno a môžu tu prespávať.

"Je dobré, že tu nemáte kde rozhadzovať peniaze, takže ušetríte celú výplatu," pochvaľuje si podľa webu Chinafile tamojšie podmienky nemenovaný pracovník. Priemerná mesačná výplata predstavuje okolo 6000 jüanov (vyše 750 eur), čo je pre chudobnejšie oblasti Číny nadpriemerný zárobok. Niektorí "baníci" si, v očakávaní ďalšieho zhodnotenia, berú aj výplatu v Bitcoinoch.

Podnikaví Číňania a ich stroje tak k dnešnému dňu tvoria 70 percent celkového výpočtového výkonu bitcoinovej siete.

Je preto paradoxné, že sa v súčasnosti tento spôsob podnikania nachádza v šedej zóne čínskej ekonomiky. Aj keď vláda proti "baniam" otvorene nebojuje, prevádzkovatelia sa aj tak vyhýbajú prílišnej pozornosti.

Bitcoinová horúčka
Aký je dôvod celého toho snaženia? Bitcoin sa vďaka investorom dá prevádzať na reálnu menu - posledný rok pritom zažíva rekordný rast a 1 Bitcoin možno previesť v prepočte na 2769 eur. Na začiatku, v roku 2008-2009, pritom Bitcoin stál len zlomok dolára.

Koľko ľudí je dnes súčasťou bitcoinovej siete, síce nemožno presne určiť, ale ich počet je rádovo v miliónoch a neprerušene stúpa. Inak tomu nie je ani v Číne napriek úsiliu vlády o reguláciu kryptomeny. V súčasnosti platí zákaz bankám operovať s Bitcoin, bežným ľuďom ale necháva vláda voľné ruky.

"Musíme hľadieť dopredu aspoň päť alebo desať rokov," povedal webu The Washingtone Post Ryan Sü, prevádzkovateľ jednej z "baní", ktorý predtým pracoval ako operátor reaktora v jadrovej elektrárni. "Všetky vlády tlačia peniaze a rozdrobujú bohatstvo ľudí. Je to spravodlivosť, alebo zlodejina? Finančný systém tiež každých päť alebo desať rokov krachuje. Myslím, že to je choroba menového systému, ktorá vyžaduje liečbu," hovorí Sü. Dodáva, že nevie, či práve Bitcoin má byť tým liekom, ale za pokus to stojí. Súčasne mu tento "pokus" navyše zarába peniaze.

Či už k Bitcoinu vedú používateľa libertariánske ideály, alebo túžba po zárobku, čínske "bane" majú aj rozsiahlu klientelu. Ťažia totiž aj na objednávku a čínski zákazníci tak môžu cez mobilné aplikácie sledovať, koľko im bolo toho dňa vyťažilo.

"Nemyslím si, že Bitcoin nahradí skutočnú menu, ale je to dobrý začiatok. Centrálne riadené meny sa budú musieť zmeniť. Bitcoin je pritom ešte len na začiatku, v banskej fáze," povedal už v roku 2015 stránke Motherboard jeden z prevádzkovateľov "bane" v S'-čchuane. "Myslím, že čínska vláda nakoniec Bitcoin začne podporovať," dodal.

01 - Modified: 2022-05-12 08:18:41 - Feat.: - Title: Výpredaj na trhu kryptomien zrýchľuje, bitcoin padá a je najnižšie za posledný rok a pol 02 - Modified: 2022-05-10 10:58:24 - Feat.: - Title: Bitcoin sa prepadá, veľa investorov prerába. Inštinkt mi hovorí, že budú ďalšie straty, tvrdí expert 03 - Modified: 2022-05-10 12:31:59 - Feat.: - Title: Bitcoin je pod 34-tisíc dolárov, od maxima v novembri už stratil polovicu hodnoty 04 - Modified: 2022-05-08 20:57:30 - Feat.: - Title: Možností platiť kryptom pribúda. Bitcoin prijímajú aj tam, kde by ste to nečakali 05 - Modified: 2022-04-25 11:44:07 - Feat.: - Title: Rastie dopad Bitcoinu na životné prostredie?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 22:32