StoryEditor

Kývalo to s nami ako na lodi, tvrdia po zemetrasení Japonci

11.03.2011, 10:24
Autor:
npnp

"Keď na Tokio udrelo zemetrasenie, budovy sa začali kývať. Ak ste kráčali, mali ste pocit, že sa prechádzate po palube lode na mori," opisuje pre britský server BBC News dramatické chvíle počas silného zemetrasenia Roland Buerk.
Okamžite po prvých otrasoch nastala podľa Buerka panika. Ľudia začali vybiehať zo svojich úradov a stáli na uliciach. "Kúsok odo mňa vypukol obrovský požiar. Na ďalšom mieste sanitky odvážali zranených ľudí zo stanice, ktorej časť sa zrútila."
V Tokiu, ktoré leží asi 400 kilometrov od epicentra zemetrasenia so silou 8,9 stupňa Richterovej škály, prestala premávať verejná doprava. V mnohých budovách vypli výťahy a desaťtisíce ľudí sa zhromaždili na námestiach a v okolí vlakových staníc. Podľa očitých svedkov je stále cítiť menšie otrasy.
Mnoho ľudí v centre Tokia tvrdilo, že také silné zemetrasenie ešte nikdy v živote nezažili. Japonsko je pritom známe častými otrasmi pôdy. "Takmer sme dostali morskú chorobu od toho, ako sa budova kývala," povedal Jeffrey Balanag. On sám spolu s kolegami zostal uväznený vo svojej kancelárii v budove Shiodome Sumitomo kvôli tomu, že výťahy prestali fungovať.
Napriek obrovskej sile zemetrasenia hlásia z Tokia zatiaľ iba dve desiatky zranených. Väčšinu z nich zranili trosky padajúcej budovy počas školskej slávnosti. Mnoho ľudí bolo zranených aj v pobrežných oblastiach Japonska, ktoré po zemetrasení zasiahla až desať metrov vysoká prívalová vlna cunami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 16:34