StoryEditor

Smrť vedca. V hre je Izrael

05.02.2007, 23:00

Záhadná smrť jedného z najrenomovanejších iránskych jadrových fyzikov Ardešíra Hassanpura vyvoláva množstvo pochybností. Podľa súkromnej americkej spravodajskej služby Stratfor je za smrť 44-ročného vedca pravdepodobne zodpovedná izraelská tajná služba Mossad. Izraelskí predstavitelia v minulosti už viackrát varovali, že židovský štát má právo brániť sa všetkými prostriedkami pred iránskou jadrovou hrozbou. Po týchto vyjadreniach sa objavili špekulácie, že Tel Aviv sa zameral na likvidáciu iránskych vedcov, ktorí by boli schopní vyvinúť atómovú bombu.
Priveľa otáznikov
Ardešír Hassanpur zomrel 15. januára, iránske úrady však o prípade informovali až o šesť dní neskôr, pričom za príčinu smrti uviedli otravu plynom. Nad jeho úmrtím však visia viaceré otázniky, oznámilo Rádio Farda, vysielajúce v perzskom jazyku. Niektoré zdroje hovoria o otrave rádioaktívnymi látkami, ďalšie o nešťastnom úniku plynu, iné o vražde.
Na listine Mossadu
Súkromná informačná služba Stratfor z amerického Texasu tvrdí, že Hassanpur figuroval na listine terčov obávanej izraelskej tajnej služby Mossad, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou stojí za smrťou vedca. To však rozhodne odmieta iránsky viceprezident a predseda iránskej Organizácie pre atómovú energiu Ghólamréza Aghazadeh. "Všetci iránski jadroví vedci sú v bezpečí," uisťuje Aghazadeh.
Izrael nevylučuje útok
Len nedávno vyvolali vlnu emócií správy britských médií, podľa ktorých sa Izrael chystá zaútočiť atómovými zbraňami na iránske jadrové zariadenia. Dve letky izraelských vzdušných síl už dokonca absolvovali výcvik zameraný na zničenie jadrových zariadení v Natanze, Isfaháne a Araku, uviedol začiatkom januára londýnsky Sunday Times.
Izraelské ministerstvo tieto informácie odmietlo a označilo ich za nepresné. Izrael podľa neho na sto percent podporuje úsilie medzinárodného spoločenstva zamerané na ukončenie iránskeho jadrového programu. Napriek tomuto ubezpečeniu Tel Aviv nikdy nevylúčil preventívny útok na Irán. Aj bývalý šéf Mossadu Efraim Halewi si myslí, že Izrael možno bude musieť na iránske zariadenia zaútočiť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. jún 2024 14:46