StoryEditor

Aj Slováci spravili revolúciu. Mobilnú

22.10.2009, 00:00
Predstavte si, že sa viete bicyklovať, ale ešte neexistuje bicykel. Podobné chvíle prežívala pred desiatimi rokmi bratislavská firma Resco.net, keď vyvíjala prelomové aplikácie do mobilov. Napriek tomu, že na Slovensku ich nikto nepozná, v Amerike už niekoľko rokov obsadzujú najvyššie priečky v rebríčkoch predajnosti.

Na firmu Resco som dostala tip s odkazom na "perfektné hry na mobil“ a "veľký úspech v Amerike“. V živote som o nich nepočula, aj keď, pravdupovediac, nie som práve IT nadšenec. Webová stránka - kompletne v angličtine a zavalená žargónom informatikov - mi tiež veľmi nepomohla rozšíriť si obzory. Nakoniec sa zistilo, že sídlia v Ružinove, tak sme sa vybrali zistiť viac.

TEHLA ZA 10-tisíc
Privítal nás jeden zo spolumajiteľov firmy Marcel Šaffa. Klasický openspace je plný najmä mladých ľudí a panuje tu nevídane uvoľnená atmosféra. Ani náhodou nemáme pocit, že sa nachádzame vo firme, o ktorej know-how by sa pobil aj Microsoft. Firmu založili traja kamaráti - spolužiaci z Academie Istropolitana - so smelým plánom: vyvinúť taký softvér do mobilu, ktorý by nahradil počítač. To všetko v čase, keď bolo u nás nadštandardnou službou posielanie esemesiek a jedna mobilná "tehla“ stála okolo 10-tisíc korún. "Posielanie mailov alebo prezeranie obrázkov v mobile bolo v tom čase úplné sci-fi. My sme však v aplikáciách pre mobily videli obrovský potenciál. Od začiatku sme verili, že ten vývoj pôjde týmto smerom,“ prízvukuje Šaffa.

BIZNIS "NASLEPO“
Bol tu však jeden háčik: "Od začiatku sme vedeli, že vyvíjame čosi, čo sme ani nemali reálne na čom vyskúšať. Neexistovalo nato zariadenie,“ rozpráva Šaffa. Našťastie v čase, keď firma začala softvér vyvíjať, prišiel americký Microsoft na trh so zariadením Windows mobile. Mladí programátori však aj na vynáleze geniálneho Billa Gatesa našli medzery. "Videli sme, že to zariadenie, ktoré bolo vypustené, nemá doriešený softvér a tam sme videli veľký potenciál. Deväť mesiacov našej existencie sme len investovali a verili tomu, že sa to nejako presadí. Až v hodine dvanástej, keď sme zvažovali, či to celé má vôbec zmysel, sa ten trh nejako rozbehol, Microsoft prišiel s lepším zariadením a o takýto druh aplikácií začal byť obrovský záujem - niečo podobné, ako je to dnes s iPhonom.“

AMERICKÝ SEN
Po úspešnom testovaní však nastal ďalší problém: ako to, čo predvídaví programátori vymysleli, úspešne predať. Neexistovali žiadne obchody, žiadna klientela a dopyt po takýchto nadštandardných službách bol mizivý. "Zhodou okolností sa presne v tom čase v USA otváral najväčší online store, ktorý hľadal firmy, ako sme my. Vtedy vzniklo z oboch strán veľmi významné partnerstvo, ktoré nám uľahčovalo pôsobenie na americkom trhu.“

A biznis sa rozbehol na plné obrátky. Ambicióznych mladíkov začínali oslovovať spoločnosti ako Hewlett Packard alebo Fujitsu, ktoré chceli odkúpiť revolučný softvér do svojich zariadení. Čím bol vlastne ten vynález taký prelomový? "Prvý softvér, ktorý sme spravili - Resco File Explorer, bol niečo ako súborový manažér na desktope, ktorý umožňuje presúvať, vymazávať súbory alebo prístup na ftp. Dovtedy existujúce riešenie pre mobily boli značne sparťanské a aj v súčastnosti existujúce riešenia sa s tým našim nemôžu porovnávať. Za tie roky je to naša najpopulárnejšia aplikácia.“

Asi na tom niečo bude, keďže v prestížnom americkom časopise Pocket PC získava aplikácia nepretržite najvyššie ocenenia. Na internetových fórach sa dokonca objavujú odkazy, aby od nich know-how prebral aj Microsoft.

DAJTE ĽUĎOM CHLIEB A HRY...
To však nie je všetko. Život predsa nie je len o práci a povinnostiach - treba sa aj baviť. Na to v Rescu nezabudli - veď čo by to bol za sofistikovaný mobil, keby v ňom neboli hry. A nie len také hocijaké. "Orientujeme sa na hry pre dospelých. Logické hry, ktoré rozvíjajú myslenie, zvyšujú pamäť a mozgovú aktivitu, “ hovorí Eduard Kirchner, ktorý má vo firme na starosti divíziu hier. Medzi najpopulárnejšie patria napr. sudoku a tzv. brain games - súbor cvičení z rôznych oblastí, ktoré cvičia mozgové bunky.

Vo firme sa však môžu pochváliť aj pôvodnými hrami, z ktorých jednoznačne najpopulárnejšia je Resco Bubbles, ktorú si už stiahli tisíce používateľov po celom svete. "Hru vyvinul kolega Juraj Mojík ako ohlas na vyvinutie nového hardvérového zariadenia - tzv. akcelometra, ktorý umožňuje presné určenie sklonu vášho mobilu,“ vysvetľuje Kirchner. Úlohou je praskať bublinky kovovou guľôčkou, ktorá sa pohybuje akoby po doske. "Je to hra zameraná predovšetkým na trpezlivosť a citlivosť.“
Zaujímavý je tiež vývoj hier: firma vymyslí koncept a pomocou spätnej väzby na portáli ho dotvorí spolu s používateľmi. Takže žiadne strieľačky? "Ále, nájde sa aj jedna strieľačka,“ smeje sa.

PRIŠIEL iPHONE. A ČO ĎALEJ?
Dnes už je na poli mobilných aplikácií obrovská konkurencia. Aj preto firma ponúka ďalšie unikátne zlepšenia. "Sme prví, kto prišiel s aplikáciou nahrávania hovorov - ak vám niekto zavolá, môžete si po ukončení hovoru celý rozhovor vypočuť odznova,“ hovorí Marcel Šaffa.

Pre profesionálnych fotografov napr. vyvinuli aplikáciu, cez ktorú môžu svojmu vydavateľovi priamo z miesta činu posielať profesionálne fotky. Cez mobil. Na druhej strane však priznáva, že po príchode iPhonu sa trh výrazne zmenil. "Museli sme značne inovovať naše produkty. Máme riešenia aj pre iPhony, ale tie sme zavrhli, lebo spôsob predaja v Apple storoch nám nevyhovuje.“ Budúcnosť vidí v riešeniach pre firmy. Dnes pracujú na skladovom hospodárstve, ktoré sa dá celé riadiť z mobilu. "Ak prijmete objednávku, okamžite sa to prejaví na sklade. Všetko budete sledovať cez mobil. Časť takejto aplikácie už máme vyvinutú a časť ešte vyvíjame,“ objasňuje Šaffa.

"TELKA“ V MOBILE
Zvláštne je, že napriek obrovskému úspechu v Amerike, ale aj Nemecku, Rakúsku alebo vo Veľkej Británii sú na Slovensku takmer neznámi. "My sme sa spočiatku snažili osloviť aj slovenských operátorov, ale zistili sme, že tu pre nás bola mizivá klientela. Okrem toho, na Slovensku aj vo východnej Európe ešte stále panuje taký zlozvyk - radšej si sotvér ilegálne stiahnuť, ako si ho kúpiť. Preto je pre nás prijateľnejšie ponúkať softvér v krajinách, kde sú zaň ochotní zaplatiť,“ podotkol majiteľ.

Zdá sa, že v mobilnom telefóne je dnes už okrem umývačky riadu azda úplne všetko. Čo sa tam ešte v budúcnosti bude dať napratať? "Trend je taký, že mobilné telefóny budú viac online. Budú zamerané najmä na internetové služby. Mobil už nebude mať toľko aplikácií, ale bude využívať služby. V zahraničí sa veľmi rozvíja servis sledovania televízie cez mobil, počúvania internetového rádia, čítania elektronických kníh. V multimediálnych službách je budúcnosť.“


menuLevel = 2, menuRoute = style/uhol-pohladu, menuAlias = uhol-pohladu, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 17:33