StoryEditor

Škola, ktorá vás "odpáli" na olympiádu

17.03.2010, 23:00

Najlepšia investícia je vraj do vzdelania. Klišé, ale pravdivé. Na Slovensku budeme mať od septembra súkromné gymnázium, kde z vášho dieťaťa vychovajú diplomata a golfistu (v jednom). A bonus navyše: možná účasť na letných olympijských hrách v Brazílii v roku 2016.

Už od septembra pribudnú na Slovensku dve špeciálne gymnaziálne triedy: jedna v Bratislave a druhá vo Veľkej Lomnici. Študijný odbor: golf - diplomacia. Niečo také je unikátom nielen na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch.
"Kombinácia s golfom je v našich zemepisných šírkach unikátom. Určitou inšpiráciou pre nás bol Medzinárodný inštitút vzdelávania v Anglicku, s ktorým aj spolupracujeme,“ uvádza riaditeľ Súkromného slovanského gymnázia v Bratislave Pavel Spišiak.
V každom prípade však ide o ambiciózny projekt - a Prešovský kraj nepatrí k ekonomicky najsilnejším. Poďme teda rozmeniť školský rok za 1 400 eur na drobné.

DIEŤA V RUKÁCH DIPLOMATOV
Bratislavská trieda bude sídliť na Žitavskej ulici, tá "lomnická“ v priestoroch miestnej základnej školy. Táto informácia nás v prvom momente trochu prekvapila, preto sme sa vybrali práve tam.
Nazeráme do priestorov, v ktorých od septembra tínedžerov začnú diplomati z Ministerstva zahraničných vecí SR vyučovať diplomatickú etiku či personálny manažment.

Vládne tu čulý ruch, v triede ešte prebieha bežná vyučovacia hodina "klasických“ deviatakov. Na prvý pohľad sa trieda ničím nelíši od ostatných v škole. Zaujíma nás teda, či do septembra plánujú tento priestor modernizovať.

"Samozrejme, trieda sa ešte bude rekonštruovať,“ sľubuje Ladislav Husár, riaditeľ miestnej základnej školy, ktorá poskytla pre plánovaných 24 študentov priestory. Mimochodom, aj v jeho kancelárii stoja golfové "bagy“ - Veľká Lomnica vďaka známemu areálu Black Stork jednoducho za posledné roky ožila golfom.



OLYMPIÁDA? PREČO NIE?!
Golfový areál Black Stork sa, samozrejme, nespomína náhodou, a už vôbec nie je náhodné umiestnenie detašovaného pracoviska práve do Veľkej Lomnice. Študenti bratislavskej triedy majú k dispozícii svoje vlastné golfové ihrisko, "Tatranci“ si však do rozvrhu môžu zaznačiť práve známy golfový areál Black Stork.
Zo základnej školy sa teda aj my presúvame o čosi ďalej. Je príjemný slnečný deň, v ktorom scenéria Vysokých Tatier v pozadí pôsobí ešte malebnejšie.
"Študenti majú v učebnom pláne päť hodín rozšírenej telesnej výchovy, teda golfu,“ informuje nás generálna manažérka Golf International Sylvia Hrušková. "V rámci krúžkov však môžu absolvovať aj hodiny navyše a je tu i možnosť individuálneho doučovania.“
Čo to znamená v praxi? Napríklad to, že za tento čas sa dá prejsť 18-jamkové ihrisko a keď si to vynásobíte štyrmi rokmi, vyjde vám možnosť zúčastniť sa na letných olympijských hrách.
"Dvaja Slováci budú môcť reprezentovať v golfe už na olympiáde v Brazílii v roku 2016. Dovtedy je možné vychovať človeka s vynikajúcimi hernými skúsenosťami na reprezentačnej úrovni,“ podotýka Sylvia Hrušková.

 

ŠESŤ STATOČNÝCH
Aký je však reálny záujem o štúdium, ktoré predsa len nepatrí k najlacnejším? V týchto dňoch sú už totiž prihlášky v prvom kole uzatvorené a prihlásených študentov čakajú talentové skúšky zložené z pohybových testov, ale aj z teoretických vedomostí.
"Zatiaľ máme šiestich záujemcov o toto štúdium,“ potvrdzuje Spišiak a dodáva, že v Bratislave už mali aj triedu s piatimi žiakmi.

Autori tohto exkluzívneho študijného odboru sa nedostatočného záujmu neobávajú. "Vždy treba niekde začať. S golfovým areálom sme začínali v roku 1999, ak by sme sa ľudí pýtali, či chcú hrať golf, tak nám všetci povedia, že nie. Klub sme zakladali šiesti a dnes máme 600 členov,“ hovorí s úsmevom Hrušková. 

SLUŠNÁ BUDÚCNOSŤ
Zdá sa, že golfu sa na Slovensku črtá naozaj sľubná budúcnosť.
"Za jedenásť rokov, počas ktorých Black Stork existuje, stúpol počet hráčov na Slovensku z 1 200 na 6 500,“ informuje Sylvia Hrušková. V porovnaní USA či Veľkou Britániou však máme stále čo dobiehať, podľa Hruškovej tam totiž golf hráva 10 % obyvateľov, čo je naozaj slušné číslo.


A dobrá správa na záver: s týmto športom vôbec nemusíte začínať už v ranom veku, a hoci je pätnásť rokov stále vhodný čas na štart golfovej kariéry, všeobecne ideálny vek na začiatok hry golfu neexistuje. Golfové umenie je totiž vysoko individuálne, a tak sa k svojim juniorom pokojne môžete na green pridať aj vy...

menuLevel = 2, menuRoute = style/uhol-pohladu, menuAlias = uhol-pohladu, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 23:22