StoryEditor

Na pár nocí kráľom? Všetko je možné

16.04.2009, 00:00

Tentoraz vám poradíme, ako investovať do niečoho, čoho hodnotu neovplyvní inflácia, politická situácia, a dokonca ani hospodárska kríza. Že nič také neexistuje? Ale áno. Investujte do vlastných zážitkov a spomienok. Investujte do cestovania.


Tými zážitkami nemyslíme práve týždňové obkukávanie obéznych spoluobčanov v "speedo“ plavkách z 80. rokov na Makarskej riviére alebo v Rimini. Tých, ktorí za cestovanie považujú niekoľkotýždňové "backpackovanie“ v Thajsku, musíme tiež sklamať. Tentoraz sme zašli ešte ďalej. Nasledujúce cestovateľské "pikošky“ nehľadajte v katalógoch cestovných kancelárií.

CESTY DO DIVOČINY
Raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť. V prípade safari to platí dvojnásobne. Miest s nedotknutou prírodou na svete nepribúda, práve naopak. Preto je práve teraz najvyšší čas vydať sa na výlet do divočiny. Napríklad za horskými gorilami do centrálnej Afriky, do pohraničia Ugandy, Rwandy a Konga. Odhaduje sa, že ich zostáva vo voľnej prírode plus-mínus 700 kusov. Takýto výlet si však rozhodne neplánujte na poslednú chvíľu, bez povolenia sa totiž ku gorilám nedostanete. Povolenie na trekking stojí v súčasnosti 500 USD a ich počet je striktne limitovaný v každej z krajín.


O čosi ľahšie je možné dostať sa zoči-voči polárnemu medveďovi. Treba si však počkať na správne obdobie roka. Najlepší je október až november. Keď sa v septembri začína veľrybárska sezóna, ľadové medvede prichádzajú, resp. priplávajú až k pevnine. Ideálne obdobie na polárne "safari“. V severokanadskej provincii Manitoba sa obrneným transportérom dostanete do ich bezprostrednej blízkosti. Za jednodenný výlet zaplatíte okolo 300 kanadských dolárov. Aljaška ponúka letecký variant - na miesto činu vás dopravia privátnym lietadlom s maximálnou obsadenosťou päť osôb. Rátajte však s vyšším rozpočtom. Letecký výlet s prenocovaním u Eskimákov vás vyjde od 2 420 USD.

KAM NIKDY NEVKROČILA ĽUDSKÁ NOHA
Expedície sú silná káva, nie každému by chutili. Ak vás však "trocha nepohodlia“ na ceste neodradí, ste na expedíciu ten správny typ. V čase, keď priateľov stretávate častejšie na Facebooku ako v reáli, sa stále nájde ešte pár miest na zemi, kde sa dosiaľ domorodé kmene nestretli s inou civilizáciou. Ak je to presne to, po čom túžite, vaša cesta by mala smerovať do Sudánu, Burkiny Faso, Kamerunu či Papuy-Novej Guiney. Fanúšikom takýchto adrenalínových ciest je aj slovenský podnikateľ Zoroslav Kollár.


"Pri žiadnom štúdiu, čítaní kníh alebo pozeraní TV nedostanem toľko informácií ako pri pobyte v cudzej krajine, kde mám možnosť urobiť si vlastný názor na základe osobného zážitku. Cestovaním si plním detské sny o exotických krajinách,“ zveril sa nám. Zoznam krajín, ktoré navštívil, sa začína Afganistanom a končí sa južným pólom. Prišiel sa zoznámiť aj s domorodcami v Papue-Novej Guiney, Sudáne alebo Tichomorí. V meste Jiddah v Saudskej Arábii bol očitým svedkom verejnej popravy, čo rozhodne nepatrilo k tým najpozitívnejším cestovateľským zážitkom. Veľmi naňho však zapôsobili ľudia a krajina v Afganistane. "Jeden z najväčších zážitkov je návšteva kópie Chrámu sv. Petra v Ríme, ktorá sa nachádza uprostred džungle v meste Yamoossoukro v štáte Pobrežie Slonoviny. Tá stavba je v niektorých parametroch ešte väčšia ako originál.“ Najbližšie sa chystá do Guiney a Guiney-Bissau.“ V Guinei-Bissau v súčasnosti prebieha štátny prevrat (bol tam zavraždený prezident), takže možno bude zasa aj nejaký adrenalín,“ dodáva s úsmevom.
Ak prahnete po podobných zážitkoch, môžete sa obrátiť napríklad na cestovnú kanceláriu Bubo Travel. Jej majiteľ každoročne organizuje expedíciu do nepoznaných miest, ľudí do tímu si však vyberá podľa ich skúsenosti. "Padavky“ sa na výlet rozhodne nedostanú.

JEDNA NOC V KOŽI HENRICHA VIII.
Únik z reality nemusí mať len podobu nehostinnej púšte alebo dažďového pralesa. Ak vyžadujete luxus a potrebujete maximálne súkromie, prenajmite si hrad. Veď kto by sa nechcel aspoň na pár nocí cítiť ako anglický kráľ? Na Britských ostrovoch, najmä v Škótsku, je hradov dostatok. Menšie či väčšie, na pevnine či na jednom z mnohých škótskych ostrovov. Čas si skrátite napríklad rybačkou, jazdením na koni alebo si prenajmete lodičku. Ideálne na reštartovanie mozgu.
Najlepší výber nájdete na www.celticcastles.com. Funguje to ako bed and breakfast a škótske raňajky (od anglických sa líšia tým, že k nim máte aj "black and white pudding“ - teda po našom krvavnice a jaternice) vám pripraví sám hradný pán. Whiskey, cherry a portské je v cene. Dvere na hrade sa nezamykajú, Keďže najbližšia dedina môže byť aj 20 km ďaleko. Ste na konci sveta, ale máte tu všetok komfort, ktorý potrebujete. Niekedy až gýčová atmosféra navodzuje pocit, že každú chvíľu z dverí vyskočí slečna Murplová. Prenájom celého hradu vás vyjde okolo 7 500 libier.

PO STOPÁCH DAVIDA LIVINGSTONA
Do stanu? Nikdy v živote! 5-hviezdičkové all inclusive kempy v afrických savanách v štýle Davida Livingstona vás snáď presvedčia o tom, že kempovačka neznamená len bezsenné noci na hrboľatej zemi s fľašou čuča v ruke. "Ja na kempy v národných parkoch v Keni a Tanzánii nedám dopustiť. Pre mňa osobne sú to najkrajšie miesta, kde sa dá stráviť noc. Veľké stany s drevenou podlahou, nadýchanými obliečkami a županmi a raňajky na vašej terase... africkú savanu si takto vychutnáte najlepšie,“ hovorí Miroslava Badinská z cestovnej kancelárie Black Pearl. Nie všetky kempy sú ohradené, takže bezpečnostný brífing s drinkom na privítanie príde určite vhod, aby ste vedeli, čo máte, resp. nemáte robiť, keď vás v noci zobudí ručanie byvola rovno za vaším stanom. "Dostanete do ruky baterku, vysielačku a plných očakávania vás do vášho stanu odvedie miestny černoško, ktorého si podľa možnosti zapamätajte. Drinky sú v cene, pretože si ich inde ani nemáte kde kúpiť. Tak sa pre istotu vždy pýtam, aký majú limit na podávanie drinkov. Dostávam odpoveď, že dostatočný,“ pokračuje Badinská. Takéto pozitívne informácie by vás snáď mohli presvedčiť o tom, že ešte jednu poriadnu "kempovačku“ si aj na staré kolená dovoliť môžete.

GHÁNDIHO CESTA
Ak potrebujete totálnu očistu a únik od západného "samovražedného“ spôsobu života, máme pre vás tip. Ayurvéda. Očista tela aj ducha. Na to, aby to bolo naozaj účinné, nestačí ísť dvakrát za týždeň cvičiť jogu do miestneho fitnescentra lokalizovaného v budove bývalej továrne. Choďte priamo do krajiny, kde ajurvédu vymysleli a po troch týždňoch prídete domov ako znovuzrodení. Luxusné rezorty sú lokalizované na juhu Indie v blízkosti hlavného mesta juhoindického štátu Kerala Trivandrum. Nie je to len také ohlupovanie západných turistov, v Indii necháte svoje problémy aj kilá. Starať sa o vás budú profesionálni indickí doktori, každé ráno sa budete venovať meditáciám, a zdravé raňajky - zložené prevažne z ovocia - vám budú nosiť priamo na terasu vášho súkromného bungalova. Vybrať si môžete z detoxikačného alebo chudnúceho programu. Tri týždne v raji vás vyjdú na 3 500 eur.

menuLevel = 2, menuRoute = style/uhol-pohladu, menuAlias = uhol-pohladu, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 11:15