StoryEditor

EU: Internet bude pre deti bezpečnejší

04.03.2008, 00:15
Európska komisia minie v najbližších rokoch 55 miliónov eur (asi 1,79 miliardy Sk) na to, aby sa internet stal bezpečnejším miestom pre deti.

Rozsiahly projekt stavia na iniciatíve Safer Internet Programme, s ktorou Európska únia začala už  v roku 2000. Peniaze budú investované v priebehu najbližších štyroch rokov na osvetu a hľadanie ciest, ako chrániť deti pred nevhodným obsahom a internetovým násilím.

V rámci aktivít za bezpečnejší internet budú taktiež skúmané spôsoby, akými deti používajú internet na počítačoch a v ďalších mobilných zariadeniach, predovšetkým v mobilných telefónoch.  

"Doma alebo v škole používa on-line technológie stále viac detí. Preto potrebujú byť ich rodičia a učitelia informovaní o rizikách, ktorým pri tom čelia," komentoval pokračujúce úsilie EU o bezpečnejší internet predseda Európskej komisie Jose Barroso.

V rámci pôvodnej iniciatívy Safer Internet Programme vznikali predovšetkým materiály pre školy a mládežnícke skupiny. Iniciatíva sa taktiež podieľala na koordinácií každoročného Dňa za bezpečnejší internet (Safer Internet Day). Rozšírený projekt, ktorý pobeží v rokoch 2009 - 2013, bude v tejto práci pokračovať, ale pridá i konkrétnejšie ciele.

Tie zahrnú vytvorenie národných kontaktných stredísk, kde bude možné napríklad oznámiť ilegálny obsah webových stránok či pokusy o kontaktovanie detí a mladistvých. Projekt má rovnako poskytnúť podporu skupinám, ktoré budú rodičom a deťom radiť, ako bezpečne sieť užívať, a má taktiež zaistiť zorganizovanie fóra, kde bude možné diskutovať o problémoch spojených s nebezpečenstvom pre deti prichádzajúcim z internetu a zdieľať skúsenosti, ako takýmto hrozbám predchádzať.  

V rámci oddeleného výskumu budú navyše internetoví experti z Harvardskej univerzity celý rok študovať, ako sa môžu deti vyhnúť pozornosti útočníkov pri používaní webu.  


Článok bol pôvodne publikovaný na DigiWeb.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 02:01