StoryEditor

Prečo má Google rád Linux?

26.02.2008, 22:57
Určite ste si všimli, že -- takmer monopolný -- vyhľadávač poslednú dobu stále viac podporuje a propaguje otvorené technológie, predovšetkým Linux. Každý obor má právo na určitú dávku charity, Googlu a Linuxu však ide o niečo iné.

Existuje celý rad technologických firiem, ktoré sa rozhodli podporovať systémy na báze GNU/Linux. Je to Sun Microsystems, ktorý okrem iného stojí za OpenOffice.org a niektorými ďalšími projektmi, najnovšie MySQL. Je to Novell, ktorý na Linuxe založil väčšiu časť svojho biznisu, ponúka distribúcie SUSE/SLES/SLED. Je to IBM, ktorá sa rozhodla začať Linux (konečne) podporovať vo svojich pracovných softvérových staniciach a pomaly smeruje k plne použiteľnému kancelárskemu balíku a groupware.

Títo všetci, ktorých sme tu vymenovali, sú veľkí dodávatelia hardvéru a softvéru. Sú to tvorcovia technológií. Ich systémy k svojej prevádzke potrebujú softvér a je výhodnejší, pokiaľ sa jedna o taký softvér, ktorý má daná firma plne pod kontrolou. Linux svojou univerzalitou, otvorenosťou a vyzretosťou poskytuje dostatočne solídny základ, na ktorom je však potrebné zásadne pracovať, aby podporoval konkrétne technológie. Naproti tomu jeho nevýhodou je roztrieštený a v mnohých ohľadoch chaotický vývoj, nedostatočná adaptácia na klientskej strane, nedostatočná rozšírenosť a všeobecne malé povedomie o jeho vlastnostiach u inak odborných užívateľov. Napriek tomu sa zmieneným technologickým gigantom podporovať Linux vyplatí. A dá sa predpokladať, že do budúcna sa to bude vyplácať ešte viac.

Prečo Google?

Google ale nie je dodávateľom hardvéru, ani sieťových riešení. Je to, ako vieme, najväčší vyhľadávač, portál a firma prevádzkujúca niekoľko desiatok verejne prístupných webových aplikácií. Napriek tomu aktivity Google smerujúce k podpore Linuxu nie sú vôbec malé a v mnohých ohľadoch sú zrovnateľné s onými technologickými spoločnosťami. Google v súčasnosti pracuje na novom operačnom prostredí Android pre mobilné telefóny. Jeho klientske produkty, ako Picasa alebo Google Desktop, Linux podporujú. Nedávno sa Google nechal počuť, že hodlá podporovať vývoj portu Pohotoshopu na Linux. Údajne preto, že pre mnohých užívateľov (pracovných počítačov, nie serverov) je neprítomnosť Photoshopu prekážkou k tomu, aby mohli Linux používať. Šušká sa taktiež o ďalších aktivitách Google smerom k Linuxu. Vo všetkých prípadoch ide o aktivity určené koncovým užívateľom.  

Prečo to Google robí?

Každá veľká firma si môže dovoliť určitú porciu charity, ale angažovanie Google v Linuxe smeruje podľa môjho názoru za ňu. Vývoj klientských aplikácií pre Linux mu žiadny zisk prinášať nemôže. Podpora Androidu, akokoľvek sa jedná o zaujímavý a impozantný projekt, Googlu taktiež nič neprinesie. A to dokonca ani v prípade, že sa Android skutočne dostane do miliónov mobilných zariadení (pokiaľ neberieme ako benefit to, že telefóny s ním budú vyhľadávať cez Google). Google nepredáva servery, takže nestojí pred problémom dodávky operačného systému a nástrojov pre správu. 

Proti Microsoftu?

Asi prvá vec, ktorá nás v súvislosti s vyššie uvedeným napadne, je, že sa Google snaží pasívnym spôsobom vystupovať proti majoritnému dodávateľovi operačných systémov, teda proti Microsoftu. Microsoft a Google sú konkurenti - v oblasti vyhľadávania a do istej miery i v oblasti webových služieb. Pokiaľ sa Microsoftu naozaj podarí kúpiť portál Yahoo!, tak sa na Google kúsok, aj keď nijak svetoborný, dotiahne. Efekt tohto dotiahnutia nemusí byť tak veľký, ako si Microsoft praje, a hlavne nemusí byť tak trvalý, ako dúfa. Všetky produkty Google (s výnimkou Androidu) pritom bez problémov fungujú pod Microsoft Windows, a sú preň dokonca vyvíjané primárne. Za snahou Googlu podporovať Windows teda môžeme vidieť pasívnu rezistenciu voči Microsoftu, a podporu alternatívnych platforiem, ale určite nie snahu o boj proti Windows. Manažéri Googlu nie sú hlúpi. 

Naozaj je image na nič?

Google sa svojou podporou Linuxu môže pokúšať zvýšiť heterogenitu operačného prostredia na desktopoch. To by potenciálne prispelo k zvýšeniu ich bezpečnosti. Jeho snahy vedú v strednodobej perspektíve k zníženiu reálnych nákladov na nasadenie Linuxu v pracovnom prostredí – predovšetkým v prípade, že by sa skutočne presadili kancelárske balíky formou webových aplikácií. Čo ak je ale pravá príčina, prečo Google investuje do Linuxu, a prečo sa jeho investície týmto smerom zvyšujú, iná? A prozaickejšia?

Pripomeňme, že Google je takmer monopol. Celosvetovo ním pretečie sedem z desiatich vyhľadávaní obsahu webu. Jeho ďalšie produkty sú niekedy úspešnejšie (Gmail), niekedy stredne úspešné (Google Picasa, Picasa Web Album) a niekedy nezáujmu vôbec. Google je tu dosť dlho na to, aby sa stal obrom a jeho pozícia majoritného vyhľadávača ho k tomu priamo predurčuje.

Šéfovia Google sa síce urputne bránia byrokratizácii svojej firmy, ale tá je rovnako tak nevyhnutná, ako bola v minulosti u Microsoftu, u Oracle a u ďalších spoločností, ktoré prerástli do určitej veľkosti, vrátane IBM. Spolu s byrokratizáciou prichádza strata obrazu (SUN je veľká firma, ale pozerá sa na ňu niekto, ako na zlepšovateľa? Microsoft je najväčší dodávateľ OS, ale vytvára mu to pozitívny image?). Pritom pre Google je nesmierne dôležité, aby si ho verejnosť predstavovala ako novátora ochotného vydať sa novými, neobyčajnými cestami.  

Čo ak je práve toto dôvod? Čo ak Google nevsádza na Linux v snahe odhryznúť z koláča Microsoftu alebo odhodiť povinnú charitatívnu mincu? Čo ak to robí preto, aby predovšetkým medzi mladšími a informovanejšími užívateľmi zachoval tvár novátora, a tak trochu i rebela? Akokoľvek môže táto myšlienka znieť divne, nie je ani zďaleka nelogická. Linuxu by tak Google, i napriek všetkým svojim projektom, v skutočnosti veľmi nepomohol. Presnejšie, vôbec.


Článok bol pôvodne publikovaný na DigiWeb.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. máj 2024 04:46