StoryEditor

Štúdia hovorí, že už i malé deti sú chytrejšie ako opice

10.09.2007, 19:40
Pre tých, ktorí potrebujú dôkaz, že ľudia toho majú v hlave viac než priemerná opica, je tu nová štúdia, ktorá ukazuje, že batoľatá sú, v porovnaní s dospelými primátmi, lepšie v "sociálnom učení".

Schopnosť učiť sa pozorovaním iných umožňuje deťom rozvíjať sociálne a fyzické schopnosti, tvrdia vedci v správe, ktorá v piatok vyšla v časopis Science. Informuje o nej server Forbes.com.

Keď dva a pol roka starým deťom ukázali plastovú trubicu, ukrývajúcu jedlo alebo hračku, nasledovali deti experimentátorov príklad, aby obsah získali. Opice naopak venovali všetku svoju energiu, aby trubicu rozhrýzli alebo rozbili.

Ľudia sa od opíc líšia, ich mozgy sú asi trojnásobné oproti mozgom týchto nám najbližších primátov. Ľudský mozog sa taktiež vyvíjal vďaka jazyku, matematike a schopnosti vedeckého myslenia.

Výskumníci z Inštitútu evolučnej antropológie Maxa Plancka v Lipsku sledovali 230 jedincov, z toho bolo 100 šimpanzov, 30 orangutanov a 100 detí vo veku dva a pol roka. Účastníci testu podstúpili sériu úloh, ktoré analyzujú myslenie a riešenie problémov.

Ako súčasť jednej z úloh, zameraných na sociálne zručnosti, vedci predviedli, ako zachádzať s plastovou trubicou, aby z nej bolo možné získať jedlo alebo hračku. Deti sledovali a kopírovali vedca; opice sa pokúsili trubicu rozbiť a dostať sa do nej prostredníctvom svojich zubov.

Všetci sledovaní si viedli rovnako dobre v rámci fyzického poznávania priestoru a v porozumení pojmom, ako je množstvo a príčinnosť. Napriek tomu boli deti úspešné v troch zo štyroch sociálnych testov, zatiaľ čo opice boli úspešné len v každom treťom prípade.

"Porovnávali sme dva druhy opíc a malé deti, aby sme určili, ktoré schopnosti a zručnosti sú očividne ľudské. Deti boli omnoho lepšie než opice v rozumovej mimoslovnej komunikácií, napodobňujúcej riešenia problémov a porozumení zámerov ostatných," tvrdí vedecká pracovníčka Ester Herrmannová.

Je to prvá štúdia, porovnávajúca výkon batoliat a opíc pomocou poznávacích a fyzických testov. Vedci vybrali k testom dvaapolročné deti, pretože ich fyzické zručnosti sa najviac približujú k zručnostiam dospelého šimpanza. Opice boli vo veku medzi 3 až 21 rokov.

Podľa vedcov podporujú výsledky štúdie teóriu, že sociálne schopnosti dala človeku evolúcia. Druhá teória argumentuje tým, že sa ľudia líšia v zručnostiach od opíc v dôsledku toho, že sú všeobecne inteligentnejšie.

Článok bol pôvodne publikovaný na DigiWeb.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. máj 2024 18:51