StoryEditor

Vedci naklonovali ľudské embryá z buniek kože dospelého človeka

18.01.2008, 13:57
Vedci z malej americkej biotechnologickej spoločnosti oznámili, že naklonovali ľudské embryá z pleťových buniek dvoch ľudí.

Tvrdia, že ich výskum je krokom k cieľu vytvoriť personalizované kmeňové bunky, ktoré by mohli byť použité pre lekárske účely. Aj keď embryá dorástli naozaj len do veľmi počiatočného štádia, možno toto úsilie vedcov vnímať teoreticky taktiež ako krok k vytváraniu detí, ktoré sú genetickou kópiou dospelých ľudí.  

Pokiaľ je ľudské vajíčko oplodnené spermiou, trvá asi dvanásť hodín, než sa oplodnené vajíčko – zygota - začne deliť. Po niekoľkých dňoch delenia sa vajíčko, ktorému sa teraz už hovorí blastocysta, premení na zhluk asi sto buniek obklopených priehľadnou stenou. Až v tejto chvíli sa dostáva do kontaktu s maternicovou stenou a snaží sa tu zahniezdiť.  

Vedci zo spoločnosti Stemagen, ktorá bola založená v San Diegu, vo štvrtok oznámili, že boli prví, ktorí použili ľudské bunky dospelého človeka k vytvoreniu klonovaných ľudských embryí, ktoré dospeli práve do stupňa nazývaného blastocyta. Z takéhoto vajíčka je už možné obvykle odoberať kmeňové bunky. Napriek tomu k samotnému získaniu kmeňových buniek nedošlo. To je dôvod, prečo sú niektorí experti k uvedenému úsiliu vedcov zatiaľ skeptickí.  

"Je to dôležitý krok ku konečnému cieľu vytvoriť prostredníctvom bunkového prenosu kmeňové bunky vhodné pre konkrétneho pacienta,“ povedal dr. George Q. Daley, výskumník v oblasti kmeňových buniek na Harvarde a v detskej nemocnici v Bostone. Existujúca skepsa k podobným snahám by podľa neho ale zmizla najskôr vtedy, keď by sa podarilo z blastocyty kmeňové bunky naozaj odobrať.  

Dr. Samuel H. Wood, vedúci riaditeľ Stemagenu, povedal, že spoločnosť chcela najskôr preukázať, že môže klonovať embryá z bunky dospelého človeka a teraz sa sústredia na produkciu kmeňových buniek. „Prinajmenšom sme ukázali, ako otvoriť jaskyňu, v ktorej je uložený svätý grál,“ povedal.

Správa o tomto výskume bola uverejnená vo štvrtok v on-line verzii časopisu Stem Cells Journal.


Článok bol pôvodne publikovaný na DigiWeb.cz. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 02:03