StoryEditor

Hľadám domov. Zn. luxusný

19.11.2008, 23:00
Ešte to nie je ani dvadsať rokov, keď väčšina ľudí mala na stene rovnaké tapety a vybrať ste si mohli z dvoch druhov spálne. Na začiatku 90. rokov prišli na rad "hypermoderné" farebné kožené sedačky a skrine so zrkadlami. Dnes je však situácia celkom iná. Interiér vášho bytu vám navrhnú špičkoví dizajnéri, zdobiť ho môžu doplnky od svetových návrhárov a šetrenie energií vám zabezpečia inteligentné technológie.
Legendárna stolička Coconut Chair navrhnutá Georgom Nelsonom v roku 1955.

 

Časy, keď ste všetko vybavili v IKEA, sú dávno za nami. S rastúcou životnou úrovňou na slovenskom trhu závratnou rýchlosťou pribúdajú nové interiérové štúdiá, dizajnové domy a showroomy nábytku luxusných značiek. "Sme na trhu už jedenásty rok a náš obrat z roka na rok narastá, takže ten trend k zvýšenému dopytu po kvalitnom luxusnom nábytku určite pozorujeme,“ informoval nás jeden z majiteľov interiérového štúdia Konsepti Boris Hrbáň. Zvýšený záujem o luxusný tovar potvrdil aj manažér showroomu Stopka Andrej Smolák, napriek tomu, že na našom trhu pôsobia necelého pol roka.

NA ZAČIATKU BOLA... PREDSTAVA
Ak ste si kúpili nový dom a záleží vám na tom, aby sa vám tu nemiesili všetky štýly, farby a materiály dokopy, najmite si vlastného architekta alebo dizajnéra. Ktorého si vybrať, je ťažké povedať, keďže každý z nás má iný vkus.

Väčšinou to funguje na základe osobného odporúčania. Aj tí najlepší interiéroví dizajnéri však očakávajú, že máte aspoň približnú predstavu o tom, ako by to malo vyzerať. "Interiér je veľmi intímna záležitosť, takže je vhodné, ak klient príde a povie o sebe čo najviac,“ hovorí architekt Andrej Ferenčík z ateliéru BEEF. "Tiež netreba zabúdať na to, že o interiéri treba mať určitú predstavu už pri projektovaní domu, bytu alebo kancelárie. Takto sa neskôr vyhnete kompromisom, v horšom prípade vyslovene zlým riešeniam.“

Pokiaľ vlastného architekta alebo interiéristu nemáte, poradia vám aj v špecializovaných predajniach luxusného nábytku, kde majú často interných odborníkov. "My ponúkame komplexné služby od návrhu interiéru a prvých vizualizácií až po samotnú realizáciu - dopravu a montáž. Samozrejme, poradíme aj ľuďom, ktorí už prevažnú časť interiéru zariadenú majú a potrebujú ho len doplniť nejakou sedačkou alebo stolom,“ hovorí Smolák.


Prechod od minimalizmu k dekoru vidno aj na posledných kolekciách sedačiek značky Moroso.
Originálne riešený vstupný interiér v Stopka štúdiu.

OD MINIMALIZMU K DEKORU
Zaujímalo nás, aké sú momentálne trendy v oblasti interiérového dizajnu. Väčšina oslovených odborníkov sa zhodla, že ešte stále prevláda minimalizmus a čisté línie, aj keď už pozorujú určitý odklon a posun k dekoratívnym prvkom. Podľa Ferenčíka sa na ďalší skutočný trend ešte len čaká: "Čisté línie a minimalizmus sa z avantgardy 90. rokov stali mainstreamom, dnes to určite smeruje od minimalizmu k dekoru, čo vidno napríklad na novších kolekciách značky Moroso.“ Boris Hrbáň, ktorý je exkluzívnym predajcom tejto značky na Slovensku, má podobný názor. "V posledných rokoch pozorujeme citeľný posun od prísnych tvarov k mäkším, k ornamentu, k určitej ženskosti v dizajne, čo sa prejavuje aj veľkými úspechmi ženských dizajnérok v brandži. Pri nábytku pre kancelárie zase cítiť posun k väčšej "obytnosti“, domáckosti, alebo možnosti individualizácie pracovného prostredia.“

Giorgio Armani nenavrhuje len nábytok, ale aj bytové a kancelárske doplnky.

Luxusný servis z najnovšej kolekcie Armani casa.

 

 

»Armaniho výrobky patria k svetovej špičke,« hovorí Andrej Smolák zo Stopka štúdia.

Kristína Vizárová zo štúdia KFA zdôrazňuje, že trendom je už samotné bývanie v luxusne zariadenom prostredí. "Slovo luxus v náväznosti na interiér sa neodmysliteľne spája s veľkým priestorom, nádherným výhľadom a nadštandardnou svetlosťou.“

Určitý posun vidno aj v oblasti materiálov. Minimalistický interiér si obvykle vystačil s betónom, drevom, kovom - viac-menej tradičnými materiálmi, v súčasnom dizajne sa viac experimentuje: "Typickým príkladom sú interiéry z korianu - ľubovoľne tvarovateľného materiálu, s ktorým sa dajú robiť akékoľvek geometrie. Aby sa však výraznejšie rozšíril, musí zlacnieť,“ prízvukuje Ferenčík.

O trendy v interiérovom dizajne sa zaujímajú aj "laici". Operná diva Adriana Kučerová nám prezradila, že bez profesionálneho dizajnéra si rekonštrukciu bytu nevie predstaviť: "Najprv som sa na to chcela dať sama, ale keď chcete, aby bol výsledok kompaktný, bez odborníka to nepôjde. Doteraz som mala byt zariadení v prevažne čistých líniách, ale momentálne tiež začínam pokukovať po dekoratívnych prvkoch, ktoré priestor zútulňujú.“


 

Lounge chair & Ottoman – vlajková loď dizajnérskej značky VITRA.


ŽIVOT S ARMANIM
Slovenský trh sa postupne otvára tým najluxusnejším značkám od nesmrteľných dizajnérov, ako Charles a Ray Eames, George Nelson, Le Corbusier alebo Gerrit Rietveld až po módnych návrhárov, ktorí sa dali na interiérový dizajn, ako Giorgio Armani. Nadčasové výrobky tých prvých spomínaných sa vyrábajú už vyše pol storočia a na Slovensku ich nájdete v interiérovom štúdiu Konsepti. Okrem iného štúdio ponúka aj produkty svetoznámej švajčiarskej firmy Vitra a luxusných talianskych dizajnových značiek ako B&B Italia, Cassina, Alias, MDF či Moroso. Skvosty renomovaných dizajnérskych spoločností Cappellini, B&B Italia, Felicerossi, Zanotta, Gervasoni, Vitra a Matteograssi nájdete aj v štúdiu KFA architecture&design. Všetky tieto značky patria k absolútnej špičke, ktorá sa u nás dá kúpiť.
Od mája tohto roku už za sedačkou alebo príborom od Armaniho nemusíte chodiť do Milána. Stačí zájsť do Stopka štúdia v Bratislave, ktoré má pre značku Armani Casa na Slovensku aj v Čechách výhradné zastúpenie. "Armani casa je bytový koncept Giorga Armaniho, ktorý vznikol pred ôsmimi rokmi,“ hovorí Smolák. Okrem nábytku navrhuje aj množstvo bytových doplnkov, ako sú vázy, jedálenské taniere, príbory, koberce, exkluzívne poťahové a dekoračné textílie, všetko v duchu typickej ležérnej elegancie. "Jeho výrobky patria k svetovej špičke, je to jedna z najsilnejších módnych značiek na svete. Ale nie je to nič prehnané, sú to všetko elegantné jednoduché línie. To je pre Armaniho typické.“


Dekorom sa nechal inšpirovať aj Giorgio Armani.

DOM S VLASTNÝM IQ

Prírodná bridlica a voda dokážu interiér príjemne ozvláštniť.

Ďalším výrazným trendom, ktorý ovplyvňuje súčasný interiérový dizajn a na ktorý nás upozornilo viacero odborníkov, sú tzv. inteligentné technológie. Tie umožňujú luxusné bývanie a zároveň výrazne šetria energie.
"Pri využívaní inteligentných technológií sa efektívne využívajú dodané energie bez straty požadovaného tepelného a svetelného komfortu,“ vysvetľuje Juraj Stanek - konateľ firmy MEDIASYS, ktorá takéto technológie dodáva a realizuje. Možnosti sú neobmedzené, od úplne najjednoduchších systémov, kde sa napríklad ovládajú všetky svetlá v byte cez jeden prenosný ovládač, cez systémy so snímačmi v exteriéri aj interiéri, ktoré pomocou vonkajších žalúzií šetria energiu potrebnú na chladenie resp. kúrenie - až po úplne komplexné, pri ktorých sa distribuuje audio a video do celého domu z jedného servera. Inteligentný dom je plný rôznych technológií, ktoré slúžia na šetrenie energií, zábavu, relax a bezpečnosť. Väčšina z nich navzájom nespolupracuje, takže v dome je ešte riadiaci systém, ktorý ich všetky riadi a umožňuje jednoduché ovládanie domu tak, aby spolupracovali a slúžili na komfortné a luxusné bývanie. Inteligentný dom môže napr. cez senzory sledovať, kto je doma a podľa toho prispôsobuje svetelnosť a pod. Riadiace povely sa už dokonca dajú posielať aj cez mobil, IPhone alebo internet. Ak vám niekto zvoní pri dverách a vy nie ste práve doma, systém vám odošle MMS-ku z kamery domáceho vstupného vrátnika.
Na Slovensku už bolo realizovaných niekoľko desiatok inteligentných domov na rôznej úrovni komfortu a dopyt po nich neustále rastie.
"Komfort a luxus si každý rád dopraje a ceny energií už budú len vyššie,“ dodáva na záver Stanek.





menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 07:51