StoryEditor

Biznis s vašim telom

25.06.2009, 16:04
Sú manželia, spoločníci a dve základné bunky firmy Dafe. Hneď po svadbe sa vrhli na celkom netradičný biznis -- Daria a Fedor Godálovci ako jediní na Slovensku "šijú" fitnescentrá na mieru.

Je bežný pracovný deň, utorok, približne obedný čas. Sme v okrajovej časti Trenčína, stojíme pri bare moderného fitnescentra a všade okolo vládne čulý ruch. Nič nenapovedá tomu, že sa pomaly blíži stred pracovného týždňa. Ľudia sa pokojne venujú svojej chvíľke pohody – činkám, proteínovým nápojom a najmä svojmu telu.


O malú chvíľku za nami prichádza dvojica, ktorá sa možno trochu vymyká prvotnej predstave majiteľa fitnescentra. Žiadna džogingová súprava ani tenisky. Elegantne pôsobiaci manželia Godálovci sú však tí istí, ktorí tesne po revolúcii osobne zháňali skrutky a zvárali tyče na svojich fitnesstrojoch – a dnes sú našou najväčšou firmou vybavujúcou fitnescentrá. Mimochodom, vlastnými strojmi. Pretože z ich fitnescentra stačí zísť dolu po schodoch a ste uprostred výrobnej haly strojov ich vlastnej značky Dafe. Godálovci navyše vybavujú aj súkromné „fitká“ v rodinných domoch – takže ak by ste si priali vyrobiť napríklad stroj iba na posilňovanie brucha a hrudníka so slnečnicovo žltým čalúnením, ste tu správne.

Malá veľká firma
Veľkými presklenými dverami vychádzame z fitka priamo na slnečnú terasu a Godálovci začínajú rozprávať svoj príbeh.
„Začali sme v roku 1990, boli sme čerstvo zosobášení. Väčšina mladomanželov šetrí na práčku či žehličku, my sme si chceli zariadiť svoje vlastné fitko,“ začína s úsmevom Daria. Nie je ničím prekvapujúcim, že sa vo svojom okolí stretli skôr s odhováraním. Ale to, čo mohlo znieť ako mladomanželský pochabý výmysel, dnes drží firmu Dafe medzi špičkou fitnes biznisu u nás.


A napriek tomu, že bolo krátko po revolúcii, Fedor a Daria sa stali akýmisi pioniermi. Na Slovensku totiž výrobcovia podobného druhu okrem Slovšportu Košice neboli.

„Tak sme sa rozhodli tie zariadenia vyrábať,“ hovorí celkom prirodzene Daria, hoci až tak hladko všetko na začiatku nešlo. Približne do polovice 90. rokov fitnescentrá vybavovali dodávateľsky, až neskôr prišli prvé priestory, náradia, zváračky...
„Mali sme najskôr štyroch zamestnancov, neskôr sedem a teraz ich máme šestnásť,“ spomína Daria. Na firmu, ktorá ročne zariadi svojimi strojmi najviac fitiek na Slovensku, sa však aj šestnásť zdá prekvapujúco málo.
„Nechceme byť väčší,“ vstupuje do rozprávania Fedor. „Na vedenie firmy sme totiž sami, a keby sme zobrali ďalších ľudí, už by sme to nezvládali „pokryť“ sami dvaja. Navyše by sme už neboli konkurencieschopní s cenami, keďže teraz sa držíme tak na dvoch tretinách cien zahraničných dodávateľov.“


Komu sa kríza vyhýba
Ak Godálovci hovoria o tom, že si chcú sami ustrážiť výrobu a kvalitu, vedia prečo. Na začiatku sa totiž stretli aj s tým, že ich zamestnanec vyrábal tajne, „na kolene“, stroje pod značkou Dafe a navyše ich potom predával pôvodným odberateľom. Odvtedy Fedor Godál dozerá na výrobu osobne – a tento model sa im vraj oplatil najviac.
Koncom 90. rokov a po roku 2000 sa už budúce priestory výroby, showroomu a fitnescentra pod jednou strechou začali črtať čoraz jasnejšie. Dnešný moderný červeno-sivý komplex má 1 400 štvorcových metrov, a Godálovci sú naň právom pyšní.

„Zatiaľ čo naši rovesníci už dávno mali svoje byty, my sme bývali v prenájme až do roku 2001,“ pripomína aj tú tienistú stránku biznisu Daria. Dnes však všetko nasvedčuje tomu, že sa to oplatilo – Dafe je stabilnou firmou, ktorá – na počudovanie – nejako výrazne nepocítila ani dosah finančnej krízy. A to napriek tomu, že napríklad vybavovanie súkromných fitnescentier v rodinných domoch už je tak trochu luxusnejší segment, ktorý finančná kríza „skosila“ ako prvý.  
„Dosah krízy nijako drasticky necítime. Možno to znie čudne, ale dopyt v tejto oblasti je celé roky konštantný,“ prekvapuje Daria.


Hotely, mestá a manželky biznismenov
Okrem svojich vlastných výrobkov, v každom slovenskom meste má firma Dafe na konte aj množstvo fitnescentier v rodinných domoch či špičkových hoteloch. Za všetky azda stačí spomenúť bratislavský Crowne Plaza či hotel Permon Podbanské v Tatrách. Mimochodom, čo-to nájdete aj v novootvorenom hoteli Kempinski na Štrbskom Plese. Čím je firma Dafe ešte špecifická?

Napríklad tým, že vám stroj ušijú na mieru. V ich odbornom slangu sa takéto stroje nazývajú vežové systémy, v preklade ide o to, že máte jeden centrálny stojan, po obvode ktorého si môžete umiestniť stroje podľa vášho výberu. Svoj komplet si teda vyskladáte. Zároveň si môžete vybrať aj farbu a materiál čalúnenia, pričom podľa Godálovcov „ide“ najmä koženkový dizajn. „V tom sme iní ako ostatné firmy, a niektoré naše dizajny máme aj patentované,“ dodáva Fedor. Zaujímavosťou je, že Dafe niekedy aj spolupracuje so svojou konkurenciou, napríklad, keď si zákazník želá fitnescentrum zložené z viacerých značiek, ktoré sa dajú zakomponovať aj do spomínaných vežových systémov.


„Často sa stretávame aj s tým, že zákazník je napríklad biznismen a jeho žena nemá prácu, alebo sa jednoducho vo voľnom čase chce venovať posilňovaniu, tak nakúpi zariadenia a niekedy sa z toho potom stanú komerčné fitnescentrá.“ Aj v takýchto prípadoch vám v Dafe poradia – vo všetkom od finančného poradenstva, návrhu zariadení až po rozmiestnenie strojov (a, samozrejme, ich výrobu).

Predsa len sa však aj v ich biznise nájde biele miestečko, a tým sú kardio stroje.
„Ale aj v tomto plánujeme zmenu. V budúcnosti by sme sa chceli venovať práve kardiostrojom, s tým, že budeme mať svoje vlastné kardiostroje a budeme ich predávať pod našou značkou. Robíme na tom už dlho a reálne by sa to mohlo podariť možno už aj budúci mesiac,“ optimisticky uzatvára Daria Godálová.


   
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. máj 2024 04:01