StoryEditor

Peniaze ukryté v storočiach

23.10.2008, 00:00
Žijeme vo svete globálnych finančných kríz, keď si akcie na burzách skáču ako sa im zachce a ceny nehnuteľností už nedokáže predpovedať ani odborník. Človek sa preto čoraz viac utieka k veciam nadčasovým, stálym a nemenným. Do tejto skupiny patria celkom určite aj starožitnosti, a preto sme si na tento alternatívny druh investície posvietili.

Každý správny obchodník vie, že najdrahšie veci sú tie, ktorých je málo. Práve starožitnosti sú jednou z mála komodít, ktoré neustále stúpajú na cene z dôvodu, že ich je čoraz menej: "Obchod so starožitnosťami je akoby lievik, ktorý sa neustále zužuje. Napríklad veci, ktoré by si starožitník pred desiatimi rokmi nekúpil, teraz už kupuje, lebo už aj tých je nedostatok,“ hovorí majiteľ obchodu so starožitnosťami Antique Jozef Bučko. Že investovať do starožitností sa oplatí, nám potvrdil aj kunsthistorik Július Barczi z aukčného domu Soga: "Je to veľmi podobné ako s výtvarným umením. Starožitnosti z veľkej časti takisto považujeme za umenie a z toho dôvodu bude ich cena vždy rásť. Azda jediný prípad, keď môže hodnota úžitkového predmetu klesnúť, je z dôvodu technického poškodenia, ale ak sú to len malé nedostatky, dá sa to zreštaurovať.“

SECESNÝ STOLÍK NAMIESTO CENNÉHO PAPIERA
Čaro investovania do starožitností však spočíva v niečom inom, ako len v zhodnotení majetku. Starožitnosti ponúkajú investorovi unikátnu možnosť používať svoju investíciu aj ako dekoráciu do bytu alebo ako úžitkový predmet. Kaviarenský stolík z obdobia secesie môže byť krásnou ozdobou vašej obývačky, a pritom si udržiava, prípadne zvyšuje svoju hodnotu. To znamená, že oproti cenným papierom, ktoré ležia niekde v banke a ťažko sa nimi budete kochať, vám unikátne staré predmety robia dvojitú službu. Väčšina zberateľov sa zhodne v tom, že do starožitností investujú najmä kvôli tomu, že k nim majú vzťah: "Ja som zberateľom starožitností najmä preto, že sa mi to páči a v pracovni alebo dome zariadenom starožitným nábytkom sa cítim dobre,“ hovorí zanietený starožitník František Rusák. "Prvým predpokladom kúpy je to, že sa mi daný kus nábytku musí páčiť. Zatiaľ som z vecí, do ktorých som investoval, nič nepredal, všetko používam len na osobné účely.“ V starožitnostiach našli záľubu aj mnohé známe osobnosti ako podnikateľka a herečka Kamila Magálová, humorista a režisér Oliver Andrássy, herečka Zuzana Kocúriková alebo podnikateľ Alexander Rozin. Tí kupujú starožitnosti tiež najmä kvôli estetickej stránke: "Ja som relatívne veľkú zbierku starožitností zdedila po svojich starých rodičoch, odmalička som v tom vyrastala a nikdy som nič kvôli zisku nepredala. Len kupujem ďalšie, “priznáva Magálová.

ZA ZISKOM STOJÍ TVRDÉ ŠTÚDIUM
Realita je taká, že dosiahnutie zisku v biznise so starožitnosťami vyžaduje naozajstné zanietenie a rozsiahle štúdium. Obchodníci so starožitnosťami sa väčšinou vyhýbajú používaniu slov "starožitnosť“ a "investícia“ v jednej vete. Zdôrazňujú, že rovnako ako výtvarné umenie, aj starožitné predmety by sa mali kupovať v prvom rade kvôli vášni, až potom kvôli zisku. S takýmto prístupom majú investori, ktorí si nájdu čas na sebavzdelávanie v oblasti histórie a starožitníctva, väčšiu šancu aj na úspešný biznis. Jozef Bučko priznal, že pozná veľmi veľa ľudí, ktorí začali do starožitností investovať len kvôli biznisu, ale zapáčilo sa im to a nákup starožitností sa stal ich vášňou: "Ľudia začnú študovať, zistia, že nielen esteticky, ale aj historicky sa im zapáčil určitý štýl a potom už idú len do toho štýlu.“ Funguje to však aj naopak. Takáto vášeň vás môže dostať z kaše v kritických situáciách: "Mali sme zákazníka, ktorý mal veľmi rád históriu a veľa investoval do starožitností. Stalo sa mu, že úplne skrachoval a zachránil ho práve obrovský majetok ukrytý v jeho starožitnostiach. Mali vysokú hodnotu a podarilo sa mu ich predať so ziskom.“ Starožitnosti boli vždy stabilnou investíciou. V mnohých kategóriách sa im podarilo predstihnúť burzu s cennými papiermi, ale tak ako pri každej investícii, aj tu môže človek spraviť veľké chyby bez vedomostí.

KDE NAKUPOVAŤ
Špecifikom obchodu so starožitnosťami je fakt, že nie je vždy ľahké sa k nim dostať. Obchodníci už majú svoje zdroje, ale pozorne musia sledovať aj rôzne inzeráty a navštevovať ľudí, ktorí majú niečo na predaj. Väčšinou sú to ľudia, ktorí niečo zdedili, alebo zberateľ rozpredáva svoju zbierku. "Slovensko nikdy nebolo bohatým štátom, takže tých vecí tu nie je až tak extrémne veľa ako v iných krajinách. Človek sa tým musí naozaj zaoberať, veľa študovať a pracovať na tom, aby mal kvalitný tovar,“ hovorí Bučko.
Vzácne starožitné kúsky sa tiež dajú získať na špecializovaných aukciách. Aukčná sieň Soga organizuje kombinované aukcie so starožitnosťami dvakrát ročne. Tú najbližšiu môžete navštíviť 2. 12. 2008. "Zber diel do aukcie bude prebiehať do konca októbra, ale už teraz máme krásny barokový sekretár, ktorého vyvolávacia cena bude okolo 800 000 Sk. Záujemcovia sa tiež môžu tešiť na ponuku luxusných šperkov, porcelánu a striebra,“ hovorí Barczi.

ČO JE NAJVIAC "IN“?
Ako všetko ostatné, aj starožitnosti podliehajú trendom. Tradične je však najväčší záujem o staré šperky. Medzi najvzácnejšie kusy nábytku patria barokové sekretáre, ktoré majú od 200 do 300 rokov a stoja okolo 500- až 600-tisíc. Veľmi ojedinele sa môže nájsť niečo z obdobia renesancie. To potvrdil aj Barczi: "Najdrahšou vecou, ktorá sa u nás vydražila, bol barokový tabernakulový sekretár.“ Vo všeobecnosti je najdrahší kancelársky nábytok. Najdôležitejšie však je, aby bol daný kus nábytku kvalitný. "Aj keď je nábytok zo začiatku 20. storočia, no pochádza od nejakého významného dizajnéra, má to zmysel ponúknuť ho do aukcie “dodáva. Prax je však taká, že sa vyhľadávajú najmä starožitnosti, ktoré sú skutočne staré, teda pred rokom 1800. Takýchto vecí sa na našom trhu vyskytuje veľmi málo, a preto sú najvyhľadávanejšie. Veľký záujem je tiež o veci z obdobia okolo roku 1800 - empír a biedermeier. V druhej polovici 19. storočia nastáva masová produkcia v úžitkovom umení, a to už pre starožitníkov nie je také zaujímavé. Dražia sa tiež malé úžitkové predmety, ako sú ťažidlá, písacie potreby z 19. storočia, svietniky, a dokonca medené formy na bábovky z 18. storočia. Takisto sa vyskytujú briliantové a diamantové prstene väčšinou z prvej polovice 20. storočia. "V poslednom čase vidíme záujem aj o dizajn 60. rokov, už aj tieto diela sa pomaly stávajú starožitnosťami. Najstaršiu vec, ktorú sme tu vydražili, bola neskororománska socha z roku 1280,“ dodáva Barczi.

POZOR NA FALZIFIKÁTY
Ako každý obchod, aj ten so starožitnosťami prináša riziká. Často sa stáva, že sa obchoduje s replikami. Paradoxné je, že repliky niekedy stoja viac ako originálne starožitnosti: "Ich výroba spolu s drahou cenou práce a materiálov je taká nákladná, že cena repliky predstihne cenu originálu. Repliky sú veľký problém. Odborník na to vždy príde, ale laik na to nemusí prísť nikdy,“ upozorňuje Bučko.
Barczi súhlasí: "Aj nám sa stáva, že sem niekto príde s replikou. Najmä s porcelánom. U nás sa to však stáva ojedinele, pretože napodobovanie u nás ešte nie je na takej vysokej úrovni.“
Ak teda nekupujete starožitnosti v aukčnej sieni, kde máte záruku, že ide o originály a vy nie ste odborník, je potrebné zveriť sa do rúk renomovaným obchodníkom. "Samozrejme, je ťažké povedať, kto je seriózny. Je dobré získať referencie od ľudí, ktorí starožitnosti kupujú a vedieť, že obchodník už má nejakú históriu. Ak je človek laik a chce len investovať, mal by si nechať poradiť,“ uzatvára Bučko.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 05:32