StoryEditor

Herečka a speváčka Věra Křesadlová: S Milošovou druhou ženou sme si k sebe našli cestu

17.03.2024, 00:00
  • Býva v rovnakom byte v Prahe, kam sa kedysi nasťahovali s Milošom Formanom.
  • Za svetovo uznávaného režiséra bola roky vydatá, zažila slávnu éru divadla Semafor, spoznala veľa osobností.
  • Čerstvá osemdesiatnička Věra Křesadlová spomína na ich zoznámenie aj rozluku.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Pri vašom mene sa uvádza, že ste herečka, speváčka a výtvarníčka. Čím sa cítite najviac?

V mladosti som chodila niekoľko rokov do Kühnovho detského zboru. Dotiahla som to tak ďaleko, že som v Rudolfíne raz sólovo vystúpila s pesničkou o zvieratkách. Dokázala som spievať aj maľovať, ale nakoniec som vyštudovala strednú umeleckú priemyselnú školu, odbor aranžérstva – výstavníctva. Túto prácu som však nikdy nerobila.

Dali ste prednosť hudbe?

Ešte som chodila do školy, keď ma prijali do amatérskej bigbítovej skupiny Krystal. Vystupovali sme každú nedeľu v sále Kultúrneho domu stavbárov na Václavskom námestí. V roku 1963 sme sa dokonca zúčastnili na veľkom zraze bigbítových skupín v Lucerne.

Kde ste sa prvýkrát stretli s Milošom Formanom?

Práve na tomto koncerte v Lucerne ma Miloš asi uvidel prvýkrát, aj keď sa pôvodne išiel pozrieť na úplne inú speváčku. Chystal sa natočiť svoj prvý film Konkurz a hľadal nejaké atraktívne dievča. Druhý deň mi zavolal a pozval ma na obed. Pretože som bola hanblivá a nepoznala ho, na obed som ísť nechcela. Vyhovárala som sa tak dlho, až som ho nakoniec navštívila doma v byte.

Ako to prebehlo?

Vo všetkej slušnosti. Miloš obýval jednu miestnosť v rozdelenom byte, kde predtým býval s Janou Brejchovou. Jeho časť tvorili kancelárie a ateliéry, takže už od rána sa za dverami Milošovho bytu, kde mal posteľ, písalo na písacom stroji. Raz ráno, keď ešte ležal, vošiel dovnútra cudzí pán s rolkami papiera v podpazuší. Spýtal sa, či sa môže posadiť, s čím Miloš súhlasil. Pán začal rozbaľovať svoje rolky a rozkladať ich po stole. A rozprával mu niečo o vstupe na akúsi výstavu. Po chvíli mu začalo byť divné, že v kancelárii niekto leží v posteli. A tak sa spýtal: „Som tu správne na výstavníctve?“ Miloš odpovedal: „Nie, to je tu vedľa.“ Pán poďakoval, plány si zbalil a šiel vedľa.

Zapôsobilo na vás, že sa Miloš Forman poznal s početnými populárnymi osobnosťami?

Samozrejme, urobil na mňa dojem aj tým, že ma predstavil svojim známym, napríklad Jiřímu Suchému alebo Jiřímu Šlitrovi. Do Semafora ma vzal možno aj preto, že sa chcel so mnou pochváliť. Bola som celkom pekné dievča. A tiež kvôli tomu plánovanému filmu o skutočnom konkurze do divadla Semafor.

Nielenže ste v Konkurze dostali úlohu, ale tiež ste spoznali atmosféru v Semafore, kde ste potom pôsobili. Ako spomínate na svoje začiatky?

Zoznámila som sa tam s množstvom ľudí, ktorých som dovtedy iba z diaľky obdivovala. Ocitla som sa medzi takými hviezdami ako Jiří Šlitr, Hana Hegerová, Pavlína Filipovská. Aj Karel Gott tam ešte bol.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 74% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-23 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Herečka a šansonierka Chantal Poullain: Do Československa by som prišla opäť 02 - Modified: 2024-02-18 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jana Vargová: Išiel proti očakávaniam. Nenechal za sebou prázdno, ale priestor nabitý výzvami 03 - Modified: 2024-02-02 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Futbalový útočník Jan Koller: Zmenil ma dokument o mojom živote
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:05