Falcon
StoryEditor

Recenzia: Alica v krajine zázrakov je späť. Ale úplne iná ako klasika

03.06.2016, 18:00

Dojímavý Johnny Depp ako smutný Klobučník, zábavná Helena Bonham Carter v úlohe Srdcovej kráľovnej a zúfalý Čas čiže Sacha Baron Cohen. Tri opory filmu Alica v Krajine za zrkadlom, ktorý sa legende vzdialil, recenzuje Mirka Spáčilová pre idnes.cz.

Kto hľadá akúkoľvek slušnú snímku pre rodinu s deťmi, môže sa celkom slušne baviť. Ale komu ide o Alicu, ktorú napísal Lewis Carroll, bude žasnúť viac než samotná hrdinka v krajine zázrakov. Už prvý diel, ktorý režíroval Tim Burton, urobil z pôvodného dievčatka slečnu na vydaj. Novinka zachováva aj v réžii Jamesa Bobina burtonovský typ kúziel, ale knihou si scenáristka Linda Woolverton leda tak podložila stôl. Carrollova kniha sa drží hlavne pôdorysu šachovej hry, kdežto filmová verzia pošle Miu Wasikowsku v realite medzi pirátov či do blázinca, v rozprávke ju nechá cestovať naprieč časom, a kde v knihe dievča číta zo sna, vstupuje jej filmová sestra do sveta mužov ako nositeľka emancipácie.

Skrátka je to úplne iná historka, s legendou ju spájajú len kľúčové postavy, ktoré dostali povinnú výbavu disneyoviek, heslo "Rodina nadovšetko". Klobučník bez nej chradne - čo robí Depp nežne a bez pitvorenia, kráľovské sestry sa k nej vracajú, aj sama Alica objaví jej cenu. Na druhú stranu je možné pochopiť, prečo film buduje hlavnú zápletku na hre s časom. V podobe obrieho mechanizmu hodinových strojčekov poskytuje každej fantasy vďačné kulisy, trikovo zvládnuté a výtvarne fascinujúce, hoci tu nevykazujú tak osobitý dar poetickej fantázie, aký dostali od Martina Scorseseho vo filme Hugo a jeho veľký objav.



Presnú logiku vnútri bláznivej pocty nezmyslu si vychutnáva hlavne Depp s Cohenom, ostatné postavy sa správajú skôr ako v dobrodružnom seriáli, ku ktorému štruktúra rozprávania inklinuje. V seriáli solídne natočenom, ale bez rukopisu a bez záväzkov ku klasike: Alica ako akčná hrdinka šplhajúca v lanovom korábe dá jasne najavo, že si tvorcovia v Carrollovom svete robia, čo ich napadne. A finále, ktoré v pretekoch o čas necháva celú ríšu takpovediac skamenieť, je už čistou ukážkou víťazstva digitálnych efektov nad silou slova.

Scenáristka oboch dielov Alice napísala aj snímku Zloba - Kráľovná čiernej mágie, ktorej druhý diel tiež chystá. Podoba je naporúdzi: obe rozprávky sú vo svojom žánri ľahko nadpriemerné, avšak strihané podľa jednotnej šablóny. Platí teda, že divák túžiaci po pravej Alici, dievčatku putujúcom originálnou krajinou vlastnej predstavivosti, pôjde s hodnotením silne dole, aj keby jeho deti nad každou salvou z pirátskeho dela jasali.

01 - Modified: 2022-05-06 16:47:33 - Feat.: - Title: Súhrn sporu medzi Amber Heard a Johnny Deppom. Slzy, vyhrážky smrťou aj znásilnenie fľašou 02 - Modified: 2022-04-25 11:28:19 - Feat.: - Title: Odseknutý prst a predrogovaná svadba. Najzásadnejšie vyjadrenia zo súdu Johnnyho Deppa a Amber Heard 03 - Modified: 2020-11-18 09:48:35 - Feat.: - Title: Známy hollywoodsky herec bojuje o česť aj o kariéru. Je to násilník alebo obeť? 04 - Modified: 2020-07-13 13:47:45 - Feat.: - Title: Depp tvrdí, že násilnou bola jeho žena a uštedrila mu ranu päsťou 05 - Modified: 2020-02-03 07:36:33 - Feat.: - Title: Z dcéry Johnnyho Deppa je nádherná žena. Pozrite sa, ako dnes vyzerá
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 13:09