StoryEditor

V SNG je najväčšia slovenská výstava impresionistických diel

31.03.2014, 00:00
Autor:
TASRTASR
Súčasťou novej výstavy s názvom Impresionizmus Sk je "impresionistická" záhrada, zelený bod v átriu Esterháziho paláca.

Impresionistické tendencie v slovenskom maliarskom umení predstavuje nová výstava v Slovenskej národnej galérii (SNG). Pod názvom Impresionizmus Sk po prvý raz na Slovensku komplexne a v najväčšom rozsahu mapuje výtvarné umenie záveru 19. a začiatku 20. storočia. "Touto výstavou pre rekonštrukciu SNG suplujeme chýbajúcu stálu expozíciu umenia z toho obdobia. Je to pekná výstava," na dnešnej vernisáži uviedla generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.


Skutecký: Loď

Kurátor výstavy Július Barczi urobil výber 120 obrazov zo zbierok SNG, regionálnych galérií, od súkromných zberateľov i z Maďarskej národnej galérie. "Takáto veľká výstava impresionizmu na Slovensku ešte nebola a nebude mať reprízu v inom meste. Prelom storočí bolo obdobie, v ktorom sa položili základy slovenského moderného umenia. Sú to krásne zreštaurované diela," povedal pre TASR Barczi.

Zrod impresionistickej maľby nie náhodou predstavuje prechod od témy k obrazu, ktorý sa stal záznamom a svedectvom o farbách, svetle a náladách. Rovnako ako revoltujúci impresionisti v Paríži aj naši umelci pociťovali potrebu aspoň symbolicky opustiť akademické prostredie, čo vyvolalo potrebu tvorby v uvoľnenejších miestnych i vzdialenejších umeleckých kolóniách a na vidieku. Expozícia na treťom poschodí Esterháziho paláca SNG potvrdzuje, aké bolo umenie u nás v čase, keď tvorili Manet, Monet, Pissarro, Renoir či Degas. Ako si slovenskí umelci a ich kolegovia tvoriaci na Slovensku osvojili ten maliarsky "zázrak" farby, svetla a nového priestoru na obrazoch.


Andorko: Manželia pri stole

Výstava teda sleduje domáce umenie cez prizmu kritérií svetového umenia a snaží sa ho vložiť do širšieho, aspoň stredoeurópskeho kontextu. Ponúka divákom nevšedný vizuálny zážitok z diel umelcov, ktorí k sebe jednoducho patria a sú neoddeliteľnou súčasťou našej kultúry. Popri známych maliaroch ako sú Dominik Skutecký, Ladislav Mednyánszky a Martin Benka návštevníci uvidia aj vzácne diela šarišských rodákov Pála Szinyeiho Merseho, Tivadara Zemplényiho či doteraz nikdy nevystavované plátna jednej z mála maliarok v našom umení začiatku 20. storočia Želmíry Duchajovej-Švehlovej. V kolekcii  diel sú aj maľby Gustáva Mallého, Jaroslava Augustu, Ferdinanda Katonu, Józsefa Rippl-Rónaia, Gézu Mészőlya, Konštantína Kővariho-Kacsmarika, Maximiliána Schurmanna, Jozefa Hanulu a ďalších autorov.  

Súčasťou výstavy je "impresionistická" záhrada, zelený bod v átriu Esterháziho paláca. Záhrady a príroda boli totiž jedným z najdôležitejších námetov impresionistických maliarov. Autorom návrhu je ateliér 2ka, landscape architects, menovite Ivana Pasečná, Peter Pasečný a Lenka Korbeľová. Výstava potrvá do 25. mája a dopĺňa ju vyše 180-stranový katalóg s reprodukciami všetkých prezentovaných diel a viacerými odbornými textami.

01 - Modified: 2006-03-17 15:52:55 - Feat.: 0 - Title: Slovnaft je pripravený dodávať na trh biopalivá, chýba však legislatívna podpora
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 16:23