StoryEditor

Británia víta princeznú. Kate ukázala dcéru a opustila nemocnicu

02.05.2015, 12:58
Prečítajte si online prenos spred nemocnice St. Mary v Londýne a všetky informácie o sobotnom narodení britskej princeznej - dcéry Williama a Kate.



19:30
Prítomní novinári sa zhodli na tom, že hoci nebola Kate v nemocnici ani 12 hodín, vyzerá veľmi spokojne a zdravo. Lepšie ako keď sa jej narodil prvý syn George.



Teraz strávi spolu s Williamom a deťmi nejaký čas v Kensingtonskom paláci, kde bývajú. Potom sa presunú do svojho domu Anmer Hall, ktorý sa nachádza na kráľovskom pozemku Sandringham v Norfolku na východe Anglicka. William si vzal dvojtýždňovú otcovskú dovolenku. Kate si po pôrode zoberie tiež niekoľko mesiacov voľna od kráľovských povinností. Urobila tak aj po pôrode princa Georgea.

19:20 Pre mnohých fanúšikov končí niekoľkodňové až niekoľkotýždňové čakanie na kráľovského potomka. Novinári sa tiež balia.

19:19 Ani nie po piatich minútach sa opäť ukázali pred nemocnicou. William podal Kate princeznú vo vajíčku a sám odšoféroval do Kensingtonského paláca.
 


19:12 Kate v bieložltých kvietkovaných šatách od jej obľúbenej návrhárky Jenny Packham a so spiacou dcérkou v deke sa s Williamom ukázala na pár sekúnd pred nemocnicou. Zamávali fanúšikom a zapózovali novinárom.

19:00 Napriek tomu, že mala Kate opustiť nemocnicu až zajtra, palác pred chvíľou oznámil, že sa tak stane ešte dnes večer a aj spolu s Williamom a ich dcérou pôjdu do Kensingtonského paláca.



18:45 Kensingtonský palác na Twitteri reprodukoval poďakovanie kráľovského páru personálu nemocnice za ich starostlivosť aj všetkým ľuďom za ich priania.

18:30 Približne po hodine a pol sa princ George vrátil späť domov. 

17.15 Princ William je späť pred nemocnicou. Prišiel aj so svojím synom - princom Georgeom. Najprv ho dal na zem, ale ešte ani nie dvojročný chlapec sa vypýtal späť na ruky. Princ William vyhovel novinárom a zapózoval. 




16.55 Princ William opustil nemocnicu, za veľkých ovácií fanúšikov zamával novinárom.  "Som veľmi šťastný," povedal a odišiel preč. Šiel po syna.

16:30 Stále sa očakáva príchod rodiny alebo informácia o odchode Kate z nemocnice.




Narodenie princeznej oznámili na Twitteri
Fanúšikovia britského kráľovského páru, ale aj ľudia po celom svete sa dočkali. Manželka britského princa Williama Kate, vojvodkyňa z Cambridgea, porodila dnes ráno v súkromnom krídle londýnskej nemocnice St. Mary, kde sa v lete 2013 narodil tiež princ George, dcéru. Dievčatko i matka sú v poriadku, oznámil Kensingtonský palác prostredníctvom mikroblogovacej siete Twitter.

 

 


Palác informoval už od rána
Dievčatko sa narodilo o 09.34 h SELČ. Jeho pôrodná hmotnosť bola osem libier a tri unce (3,7 kilogramu). Pri pôrode bol prítomný aj otec dieťaťa, princ William, spresnil Kensingtonský palác, kde mladá rodina žije. Podľa oficiálneho tweetu boli o narodení dieťaťa informovaní kráľovná Alžbeta a vojvoda z Edinburghu, princ z Walesu a vojvodkyňa z Cornwallu, princ Harry i členovia oboch rodín manželského páru.




Kensingtonský palác už od rána na Twitteri informoval o príchode vojvodkyne do nemocnice. 
 

 


Vojvodkyňa z Cambridgea, občianskym menom Kate Middleton, bola hospitalizovaná dnes približne o 07.00 h SELČ v nemocničnom krídle Lindo Wing. Prišla tam v aute spoločne s Williamom.  Porodila tak necelé tri hodiny po príchode do nemocnice. „Celá krajina praje Kate všetko najlepšie,“ napísal na Twitter už ráno po prijatí Kate do nemocnice aj britský premiér David Cameron.




Narodenie dieťaťa bolo oznámené tradičným spôsobom - umiestnením správy na stojan pred bránou Buckinghamského paláca, aby si túto správu mohli prečítať okoloidúci. Oznámenie bude obsahovať informáciu o pohlaví dieťaťa, jeho váhu, čas narodenia a stručnú správu o zdravotnom stave novorodenca a matky. Na oslavu narodenia bude v Londýne vypálená stovka delových sálv. Pošta Royal Mail zároveň oznámila, že narodenie princeznej bude pripomínať špeciálna pečiatka na listoch doručených už v utorok. Je to prvýkrát za 500 rokov čo sa tak stane, píše bbc.com. 
 

 

Kráľovskému páru okrem iných zagratuloval na sociálnej sieti Facebook aj britský futbalista David Beckham. "Neuveriteľné správy. Nemôžem byť šťastnejší za Williama a Kate. Som šťastný, že počujem, že matka a dcéra sú v poriadku. Nie je to zlý deň na narodenie." Práve dnes totiž aj on slávi 40.narodeniny.

Druhé dieťa kráľovského páru sa narodilo len niekoľko dní po štvrtom výročí ich svadby (viac tu). Dievčatko je mladšou sestrou Williamovho a Katinho prvého dieťaťa, princa Georgea, ktorý sa narodil v júli 2013 v tej istej nemocnici. 

 


Prečítajte si aj: Kráľovské dieťa je už od narodenia miliardárom



Meno princeznej
Neočakáva sa, že by úrady okamžite oznámili meno dievčatka. V prípade prvorodeného Georgea to kráľovský palác urobil až dva dni po jeho narodení. Jeho celé meno znie: Jeho kráľovská Výsosť princ George Alexander Louis z Cambridge.

Bookmakeri z dievčenských mien favorizujú mená Alice, Elizabeth a Charlotte. Podľa posledných informácií vedie meno Alice - je to tiež meno matky vojvodu z Edinburghu. Možno sa rozhodnú pomenovať princeznú po aktuálnej kráľovnej Alžbete, ale veľkým favoritom zostáva podľa stávkových spoločností Coral, Ladbrokes či Paddy Power aj meno Charlotte.

Ak by sme však mali veriť stávkovým spoločnostiam, tak dostane možno aj meno Alexandra, oznámila to pred pár dňami agentúra AP. Britská stávková spoločnosť Coral znížila kurzy na meno Alexandra z 21:1 na 2:1 po tom, čo zaregistrovala nevídaný nával stávok práve na toto meno. Hovorca stávkovej spoločnosti Simon Clare uviedol, že ich kancelárie prijali 10-tisíc stávok na rôzne mená, ale zrazu - v priebehu iba niekoľkých hodín - sa na meno Alexandra objavili prekvapivé stávky s vloženou sumou až 2000 libier. Ďalšie spoločnosti William Hill a Ladbrokes tiež favorizujú Alexandru s kurzom 2:1. Z chlapcov by viedol Philip pred Jamesom a Arthurom.

Historická zmena
Malá princezná je štvrtá v nástupníctve na trón po dedkovi Charlesovi, oteckovi Williamovi a bratovi Georgeovi, a o jedno miesto tak odsunie Williamovho brata princa Harryho. Dievčatko je ako potomok následníka trónu prvou kráľovskou princeznou narodenou v britskej panovníckej rodine po 65 rokoch. Zatiaľ poslednou bola dcéra Alžbety II. princezná Anna. 

O manželku princa Williama sa starali lekári Alan Farthing a Guy Thorpe-Beeston, ktorí boli aj pri narodení Georgea. Chýbal už rodinný gynekológ Marcus Setchell, ktorý pred dvomi rokmi odložil odchod do dôchodku, aby mohol priviesť na svet budúceho kráľa. Za jeho služby kráľovskej rodine mu bol udelený rytiersky titul a vlani v marci šiel definitívne do penzie.



Princ Harry je v súčasnej dobe v Austrálii na štvortýždňovom pôsobení s austrálskymi obrannými silami. Aj napriek časovému posunu však bol stále v kontakte s blízkymi a nemocnicou.


Hon na informácie a fotky
Novinári mali zakázané pred nemocnicou hliadkovať ešte pred príchodom vojvodkyne do pôrodnice. Od polovice apríla platil pred nemocnicou zákaz parkovania, ale ľudia tu začali postávať s transparentmi a vlajkami už 20. apríla. Šesťdesiatročný John Loughrea, ktorý je známou postavičkou zo všetkých kráľovských udalostí uplynulých rokov, sem chodil dokonca už od 1. apríla.

William s Kate poslali 28. apríla ráno, pár dní po ohlásenom termíne pôrodu, fanúšikom pred nemocnicou raňajky v škatuľkách ako vďaku za ich priazeň. "Niekto zaklopal na stan a povedal: Dobré ráno, máme darček od vojvodu a vojvodkyne z Cambridge," prezradila magazínu Hello! Maria Scott. Fanúšikovia dostali kávu a croissanty.





Kensingtonský palác oznámil, že William a Kate čakajú druhý prírastok do rodiny vlani v septembri a potvrdil, že Kate opäť trpela veľkou rannou nevoľnosťou ako počas prvého tehotenstva. Jej stav sa postupne zlepšoval a až do začiatku apríla sa objavovala na oficiálnych akcií po boku manžela.

01 - Modified: 2007-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zápisník z Cannes
01 - Modified: 2024-05-06 14:59:33 - Feat.: - Title: Z Kreľma prichádza varovanie: Britské vojenské objekty sa môžu stať cieľmi ruských útokov 02 - Modified: 2024-05-01 17:03:15 - Feat.: - Title: Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde 03 - Modified: 2024-05-01 15:55:10 - Feat.: - Title: Škótska vláda uspela v hlasovaní o nedôvere 04 - Modified: 2024-05-01 05:58:00 - Feat.: - Title: V Británii budú súdiť mužov obvinených zo spílenia ikonického javora 05 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 23:36