StoryEditor

Angelina Jolie zotročuje Brada Pitta. V novom filme

25.11.2015, 10:01

Snímka Pri mori, ktorá je už aj v našich kinách, sa mohla pokojne volať Malá domov. Angelina Jolie si v ňom pridelila scenár, réžiu i hlavnú ženskú úlohu, do tej mužskej dosadila svojho manžela Brada Pitta, recenzuje Mirka Spáčilová.

Iskrivá komédia v podaní tej istej dvojice, Pán a pani Smithovci, môže zvádzať k nádeji, že po desiatich rokoch si partnerský smiech zopakujú. Ale od tej doby, čo si kúpili sídlo vo Francúzsku, asi napáchli aj tamojšou odrodou vzťahových melodrám, ktoré sa tvária umelecky. Práve taký je film Pri mori.


 

Hviezdny pár prezývaný Brangelina hrá manželov, ktorí v zapadnutom francúzskom letovisku hľadajú liečivú injekciu pre krízu svojho spolužitia. Obaja sú pohľadní, zdvorilí, štýlovo zladení od klobúkov k topánkam, ale odcudzení až hrôza. On pije, ona prehĺta lieky. On píše, aby vzkriesil svoju dávnu slávu literáta, ona znudene a okrasne poliháva s gestami modelky, ktorá sa vo splývavých rúchach preťahuje pred objektívom.

V jednej zahraničnej recenzii použili pre herecké duo pomenovanie "dve krásne katastrofy", ale Pitt je v tom skôr nevinne. Pokiaľ práve nevedie v bare melancholické rozhovory s miestnym múdrym starčekom, predáva opilecké prejavy svojho hrdinu vcelku zábavne; že ho ženin scenár zotročuje, zjavne vie.



Zato na románovo trpiacu postavu Angeliny Jolie si divák, akokoľvek prístupný fotogenickým pôvabom herečky, postupne vypestuje alergiu; kedykoľvek slziaca hviezda rozorvane postáva na útese nad speneným príbojom, pocíti človek neodbytnú túžbu zľahka ju o krôčik postrčiť.

Amatérskej psychoterapii by pomohol humor, ktorého sa však zúfalo nedostáva. Okrem občasných Pittových výrazov ho zastupuje iba nápad, že sa dvojica svoj vyhasnutý vzťah skúsi oživiť u ženy, ktorá v hoteli sleduje laškujúcich novomanželov vo vedľajšej izbe. Bežné voyeurstvo spální totiž premení v pospolitý domácky rituál vrátane jedla a pitia, ktoré si k svojej pozorovateľni nanosí ako iní k televízii.

Problém je v tom, že Jolie píše literárne dialógy, režíruje sústredene na seba, nezvláda rytmus, takže z klamne lenivej nálady malého raja pri mori urobí dlhotrvajúcou nudu, a ak nemá vedenie pravého filmára, hrá, ako keby točila reklamu na spodnú bielizeň. Za výroky typu, čo "odráža moja tvár", či za prestrihy dávnych milostných aktov by si zaslúžila na holú. Ale to ju nezastaví. Všetky herečkine režijné pokusy dopadli dosť diétne, toto je tretí a chystá už štvrtý - Afriku, v ktorej svojho muža Pitta pre zmenu pošle, aby chránil kenskú prírodu pred čiernym trhom so slonovinou. No, v každej rodine je niečo.



 

01 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme praktický Ford v životnej forme: Skvelý šesťvalec a luxus ako v SUV 02 - Modified: 2024-05-04 05:30:00 - Feat.: - Title: Vlajkový model, ktorý si požičal technológiu iPhonu. Pribalil k tomu aj najlepší fotoaparát na trhu 03 - Modified: 2024-05-07 16:53:19 - Feat.: - Title: Terénna beštia z USA je prvýkrát k dispozícii aj na slovenskom trhu. Čo ponúka, ako jazdí a koľko stojí? 04 - Modified: 2024-04-30 22:23:53 - Feat.: - Title: Kvalitný zvuk nemusí byť pridrahý. Takto to má vyzerať, keď výrobca mobilov predstaví slúchadlá 05 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je vlajkovou loďou, ale je hodná tohto pomenovania. Nová Motorola ponúka top funkcie za výhodnú cenu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. máj 2024 11:25