StoryEditor

Eurovízia skončila. Boj vyhral Nór

18.05.2009, 00:00
Nablýskaná megašou sa skončila a eufória pomaly opadáva. Body sú rozdané, víťaz je známy a Zem sa ďalej pokojne točí.

Akurát 23-ročný Nór Alexander Rybak má o jednu (ne)zmyselnú sošku na poličke viac. Je totiž víťaz 54. ročníka autorskej súťaže Eurovision Song Contest 2009. Jeho skladba Fairytale očarila väčšiu časť Európy a počas večera vyhral s rekordnými 387 bodmi. A o rok sa teda šou presúva do Nórska.

Rekordné Nórsko
Niet pochýb, že Rybaka od prvej chvíle označovali za favorita súťaže - mladý hudobník v Nórsku vyhral množstvo prestížnych cien a okrem spievania a hrania na husle sa aktívne venuje aj herectvu. Okrem jeho talentu mu k zisku rekordného počtu bodov pomohol aj fakt, že sa narodil v Bielorusku. Rybak si však myslí iné: "Vyhral som, pretože moja pieseň mala dobrý príbeh,“ povedal na tlačovej konferencii. Svoju Fairytale skomponoval sám, nechal sa inšpirovať tradičnou ruskou a nórskou hudbou. Výsledok - 387 bodov, ktorý pieseň získala, tvorí približne 747-tisíc hlasov prostredníctvom esemesiek a bodov pridelených jednotlivými štátmi. (Len na porovnanie - Katka Koščová v národnom finále prvej série SuperStar získala 611-tisíc hlasov.)

TOP 10 Eurovision song contest 2009

1. Alexander Rybak (Nórsko)
2. Yohanna (Island)
3. AySel & Arash (Azerbajdžan)
4. Hadise (Turecko)
5. Jade Ewen (Veľká Británia)
6. Urban Symphony (Estónsko)
7. Sakis Rouvas (Grécko)
8. Patricia Kaas (Francúzsko)
9. Regina (Bosna a Hercegovina)
10. Inga & Anush (Arménsko)

K favoritom večera však patrilo niekoľko mien. Najčastejšie sa medzi nimi objavovali AySel s Arashom bojujúci za Azerbajdžan, Yohanna zastupujúca Island, ale aj Britka Jade Ewan (ktorej za chrbtom sedel svetoznámy skladateľ Andrew Lloyd Webber). Islandská interpretka Yohanna napokon obsadila druhú priečku s 218 bodmi a tesne za ňou sa exoticky "zvíjalo“ duo AySel a Arash. Slovenský tip na víťaza - estónska skupina Urban Symphony s piesňou Randajad skončila na šiestom mieste.

Slovensko na chvoste
Osud slovenským reprezentantom neprial a ich výpravnú púť do Moskvy ukončil počas druhého semifinálového večera. Kamil Mikulčík a Nela Pocisková s piesňou Leť tmou získali osem bodov a celkovo skončili na 37. mieste. Horšie dopadli českí Gypsy.cz, ktorí skončili na poslednom, teda 42. mieste.

Gigantická Eurovízia na pár dní spojila (takmer) celú Európu. Rusko do megašou investovalo vyše 200 miliónov rubľov (vyše 4 miliónov eur), aby Európe ukázalo svoje kultúrne bohatstvo a neotrasiteľnú hrdosť a pýchu.

Hoci Eurovízia napríklad "zamávala“ sledovanosťou viacerých európskych televízií - Slovenská televízia sa práve vďaka tejto autorskej súťaži dostala vysoko nad svoj priemer, medzinárodné či umelecké uznanie tento formát však nezaručuje.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 11:04