StoryEditor

Využite divadelný last minute

02.06.2009, 00:00
Tohtoročná divadelná sezóna sa nezadržateľne blíži ku koncu. Divadlá však ešte predtým, ako na dva mesiace zatiahnu opony, pripravili pre svojich návštevníkov lákavé premiéry.

Nechajte sa aj vy zlákať inscenáciami svetových a domácich autorov a príďte v júni zrelaxovať do niektorého z vašich obľúbených kultúrnych stánkov. Ponuka je opäť pestrá.

Hrdinovia lákajú
Desiatky hrdinov aj antihrdinov, nenaplnené lásky, romániky, ale aj nevšedné príbehy v experimentálnom spracovaní - niet pochýb, že divadlá počas roka ponúkali návštevníkom to najlepšie - odzrkadlilo sa to nielen na minuloročnej, ale aj na tohtoročnej návštevnosti. A zdá sa, že pred umeleckými výkonmi našich hercov sklonila hlavu aj finančná kríza. Jej dosah v tejto kultúrnej sfére je minimálny. Pre HN to potvrdili Divadlo Aréna, Divadlo Jána Palárika v Trnave aj bratislavské Štúdio L+S a Štúdio 12. Naša prvá scéna za prvý kvartál dokonca sleduje vyššiu návštevnosť. "Za obdobie prvých štyroch mesiacov navštívilo predstavenia SND takmer 105 000 ľudí, čo je o približne 4 000 návštevníkov viac ako v rovnakom období minulého roka. Finančná kríza sa však nekončí pred našimi dverami a jej dosahy určite pociťujeme,“ hovorí pre HN hovorkyňa Slovenského národného divadla Zuzana Golianová.

Liek na krízu
Zvolenské Divadlo J. G. Tajovského, ako aj Stanica Žilina-Záriečie však krízu cítia. "Návštevnosť sa nám znížila takmer o štvrtinu,“ hovorí HN Eva Borsíková z Divadla J. G. Tajovského.

Opatrenia proti kríze na nasledujúcu sezónu majú divadlá pripravené. "Nebudeme zvyšovať ceny lístkov a divákom na ne ponúkneme množstvové zľavy,“ hovorí pre HN vedúca prevádzky Divadla Jána Palárika Eva Turanská. Hovorkyňa SND dopĺňa: "V rámci ekonomických opatrení sme v budúcej sezóne pristúpili k zníženiu počtu premiér a hrací plán sme zostavili aj s prihliadnutím na návštevnosť jednotlivých titulov. Počet predstavení bude nižší v historickej budove aj vzhľadom na skutočnosť, že nej bude hosťovať Slovenská filharmónia.“ Do boja s krízou sa pustilo aj Divadlo Aréna, a to ešte v "starej“ sezóne. "Od 1. mája sme plošne znížili cenu lístka na všetky naše predstavenia o 10 % na požiadanie. Budúcu sezónu plánujeme v nezmenenom režime,“ hovorí HN PR manažér divadla Roman Martinec. Ako pre HN povedala Katarína Weissová z Štúdia 12, predstavenia sú financované v prevažnej väčšine z grantov ministerstva kultúry. "Prípadné zmeny vo výške grantov a v ich prerozdelení sa na počte premiér v budúcej sezóne priamo odrazia,“ uzatvára.

Na višne do divadla
Najviac sa aj v tejto sezóne chodilo na činohru. Medzi najnavštevovanejšie inscenácie možno zaradiť Tančiareň (SND), Tak sa na mňa prilepila (SND), Skrotenie zlej ženy (SND), Perfect days (Aréna), Komunizmus (Aréna), Čertice (DJGT), Tajomstvo Grety Garbo (DJP). Prvé júnové premiéry na fanúšikov divadla čakajú už tento víkend - v SND bude mať premiéru inscenácia Holly/Roth, nitrianske Divadlo Andreja Bagara ponúkne Čechovov Višňový sad a Divadlo Astorka Korzo ´90 svoje Túlavé srdce.

Hoci sa v júni oficiálne skončí divadelná sezóna, ani tento rok nebudú cez leto chýbať Letné shakespearovské slávnosti (2. júl - 8. august) ani Leto hereckých osobností Bratislava - Praha.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. máj 2024 05:03