StoryEditor

Bob Dylan. Spievajúce svedomie Ameriky

28.04.2009, 00:00
Klasik "tučného" amerického bluesu. Synonymum americkej kultúry z čias bojov za občianske práva. Kedysi zakríknutý chlapec s ústnou harmonikou na krku a gitarou v ruke, dnes hudobná legenda, ktorá nemá žijúcu konkurenciu.

A hoci Bob Dylan už budúci mesiac oslávi 68. narodeniny, ešte stále má dosť síl a inšpirácie, aby pre zástup svojich fanúšikov (aj kritikov) pripravil štúdiovú novinku. Tá najčerstvejšia sa volá Together Through Life a vychádza už dnes, 28. apríla.

Folkový veterán
Beyond Here Lies Nothin', otváracia pieseň 33. albumu svetoznámeho pesničkára, popustí uzdu fantázii a za sekundu vás vráti do minulosti. Do zafajčeného baru na konci sveta, kde dvadsaťročný Bob Dylan, jeho harmonika a gitara robia sprievod ťažkému vzduchu a pár náhodným turistom. Nič zvláštne - čas tu totiž stojí tak, ako všade inde na svete. A Dylan zachrípnutým hlasom folkového veterána spieva: "Milujem ťa, kráska. Si jediná láska, ktorú som poznal. Kým so mnou zostaneš, svet bude mojím trónom." ...a ženám sa podlamujú kolená.

Z diskografie

The Times They Are a-Changin (1964)
Blonde on Blonde (1966)
John Wesley Harding (1967)
SelfPortrait (1970)
Blood on The Tracks (1975)
Desire (1976)
Modern Times (2006)

Robert Allen Zimmerman sa narodil 24. mája 1941 v meste Duluth v Minnesote, USA. Svoju kariéru odštartoval v roku 1961, pričom prvý úspech sa dostavil už o rok neskôr, keď vďaka producentovi Johnovi Hammondovi vydal svoj debut Bob Dylan. V roku 1963 mal na svojom konte dnes už celosvetový hit Blowin' In The Wind z albumu The Freewheelin' Bob Dylan. Dodnes po celom svete predal vyše 100 miliónov kópií svojich albumov. Aj napriek tomu, že na svojom konte má množstvo ocenení z radov odbornej i laickej verejnosti, nechápe, prečo je taký úspešný. "Som prekvapený, že som vôbec predal nejaké albumy. Doteraz je to pre mňa záhada,“ povedal umelec pre americké médiá.

Blížia sa zmeny...
Together Through Life zdobí desať nových piesní. Aj s titulnou piesňou tvoria dokonalé "sústo“ pre milovníkov tohto šarmantného hudobníka. Bluesový základ celého albumu pôsobí nenútene a prirodzene. Mieša blues s folkom, country a klasickým americkým rockom. Niekedy je bluesový "opar“ ťažší (My Wife's Home Town), inokedy preváži country (It's All Good). Dylan necháva opäť vyniknúť to, čo jeho hudbe najviac svedčí - text, hudobníkov spev, harmoniku a gitaru. Jednoduchý "recept“, ktorý však na Dylanových fanúšikov platí už vyše štyridsať rokov. Vďaka nemu dnes žijú aj medzi tou najmladšou generáciou hity ako Blowin' In The Wind, The Times They Are a-Changin' či Like A Rolling Stone.

Básnik modernej éry po troch rokoch opäť prepožičiava svoj hlas Spojeným štátom - Amerike v čase krízy. Vo svojich textoch (na albume len jednu pesničku napísal folkový hudobník Robert Hunter) s nadhľadom spieva o vášni, zlomených srdciach a, samozrejme, aj o zničených snoch, ale aj večnom optimizme rodnej krajiny. V piesni This Dream Of You hovorí, že na to, aby prišli dobré časy, mu stačí uveriť snom. V predposlednej I Feel A Change Is Comin' On spieva: "Pozerám sa na svet, hľadím až na východ. A vidím moje dievča, ako prichádza s dedinským farárom. Cítim, že sa blížia zmeny a staré dni sú preč,“ spieva o novom začiatku Ameriky. A na záver celého albumu svojich fanúšikov uisťuje "it's all good“ v rovnomennej piesni. Celkovo novinka ponúka desať "dylanovsky“ silných piesní, ktoré ani v 21. storočí nemajú konkurenciu. Isté je, že Together Through Life je jedným z osobnejších albumov.

Nič sa nemení
Bob Dylan je žijúca legenda - a to sa nedá poprieť. Aj po takmer päťdesiatich rokoch na hudobnej scéne vidí to, čo iní už nevidia, cíti to, na čo Amerika pomaly zabúda. A hoci už nedokáže priniesť do hudby žiadne revolučné zmeny - ako dokázal v 60. či 70. rokoch, albumom Together Through Life bez problémov dokáže strčiť do vrecka akúkoľvek mediálne pretláčanú hviezdičku. A hoci v polovici 60. rokov naspieval hit Times They Are a-Changin (Časy sa menia), ktorý s prehľadom platí aj dnes, Bob Dylan zostáva.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 15:07