Easy Living Adam Keleman USA 2017 Sherry, sebadeštruktívna obchodníčka s dekoratívnou kozmetikou, žije podľa vlastných pravidiel. Svoje dni trávi sebavedomým vychvaľovaním líčidiel a noci balením mužov po baroch. Inšpiráciu hľadá v motivačnej literatúre a rada sa odreagúva pri starých, čiernobielych filmoch, ktoré sleduje na malom televízore, než sa vydá do najbližšieho baru, aby unikla predmestskému spoločenskému prostrediu, v ktorom žije. V bare si zapaľuje jednu za druhou, preháňa to s pitím a neprieberčivo balí mužov, aby s nimi trávila noci anonymným sexom. Čoskoro sa dozvedáme, že Sherry sa nestretáva s vlastnou rodinou. Len občas navštívi svoju dcéru Alice, v starostlivosti sestry Abby, ktorá v sebe prechováva tiché sklamanie a hnev. Abby si teraz navyše vyžaduje, aby Sherry konečne prevzala zodpovednosť, ak nie emočnú, tak aspoň finančnú. o otcovi dieťaťa pritom nepadne ani slovo. Tvárou v tvár tomuto ultimátu sa Sherry pokúša otvoriť si so svojou najlepšou kamarátkou Danny kozmetický salón. Keď sa však jej romantické a obchodné plány začnú rozpadať, preberá Sherry kontrolu nad svojim životom v dramatickom zvrate udalostí.MFF Bratislava
StoryEditor

Medzinárodný festival Bratislava. Pozrite si filmy, ktoré pokorili celosvetovú konkurenciu

27.10.2017, 11:13
Autor:
tasrtasr
Chaplin, slovenská tvorba a najlepšia svetová tvorba aj v oblasti dokumentaristiky. Na Medzinárodnom festivale Bratislava čakajú tento rok lahôdky filmového plátna.

Nový pohľad na umenie filmového herectva, premiéry domácich noviniek aj oceňovaných hitov zo svetových festivalov prinesie 19. Medzinárodný filmový festival Bratislava. Osmičku filmov v kategórii Súťaž hraných filmov / Fiction Competition si pozrite v galérii.

​Hlavnými tvárami festivalu, ktorý sa uskutoční od 9. do 16. novembra, bude Jean-Marc Barr a Denis Côté. Herec Jean-Marc Barr si prevezme Cenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii a uvedie svoj najnovší film - postapokalyptické sci-fi Zrno tureckého režiséra Semiha Kaplanoglu.

Hviezda severoamerického nezávislého filmu, kanadský režisér Denis Côté, ktorému je venovaná profilová sekcia, predstaví aj svoj najnovší počin Tvoja koža, taká jemná o profesionálnych silákoch a kulturistoch.

Hlavná téma - filmové herectvo a jeho premeny v čase

Organizátori jej venovali samostatnú sekciu Lexikón. "Nemôže byť vyčerpávajúcim vhľadom do komplikovanej problematiky filmového herectva, ale uvažujeme o nej ako o nástroji, ktorý pomôže na príklade konkrétnych filmov ponúknuť nové spôsoby, ako na túto samozrejmú filmovú profesiu nazerať novým prekvapivým spôsobom," uviedol programový riaditeľ festivalu Pavel Smejkal.

Priblíži špecifiká, históriu i budúcnosť hereckej práce pre film, počnúc hereckými protipólmi nemej grotesky - Chaplinom a Keatonom - až po virtuálnych hercov v ére 3D filmu. Okrem filmov z obdobia nemej éry festival uvedie aj prelomový film Električka zvaná Túžba (1951).

"Bol to prvý film, ktorý ukázal možnosti tzv. hereckej metódy a prvý veľký film Marlona Branda," doplnil dramaturg Tomáš Hudák s tým, že v sekcii Lexikón uvidia diváci aj slovenský film Deň náš každodenný, ktorý má "ukázať prelínanie medzi fikciou a dokumentom a to ako herci - bežní ľudia hrajú samých seba".

Festivale slávnostne otvorí snímka Requiem za pani J. srbského režiséra a jedného z porotcov súťaže hraných filmov Bojana Vuletića, o ocenenia zabojujú filmy začínajúcich, ale formálne vyhranených režisérov v súťažných sekciách prvých a druhých hraných filmov, prvých a druhých dokumentárnych filmov a krátkych filmov.

V programe figuruje napríklad francúzsky film Paula, debut režisérky Léonor Serrailleovej ocenený na festivale v Cannes Zlatou kamerou. V osmičke súťažných dokumentárnych snímok je debut nórskeho režiséra a kameramana Egila Haskjolda Larsena 69 minút z 86 dní venovaný téme migračnej krízy.


Tohtoročná laureátka ocenenia za dlhoročnú umeleckú tvorbu Božidara Turzonovová, ktorá sa stane držiteľkou pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy, na festivale osobne uvedie film Penelopa (1977) režiséra Štefana Uhra, v ktorom stvárnila hlavnú postavu.

Sekcia Made in Slovakia

Predstaví domáce novinky, medzi nimi v slovenskej premiére očakávaný dokumentárny portrét Varga venovaný nedávno zosnulej ikone slovenského bigbítu Mariánovi Vargovi, ktorý nakrútila Soňa Maletzová.

"Je zaujímavý generačným pohľadom, mladá režisérka ho spoznáva na sklonku života a zaznamenáva jeho úvahy, bilancovanie života so svojským humorom a existenciálnym nadhľadom nad jeho dielom," priblížil Smejkal pre TASR.

Ďalším premiérovým titulom bude tretia časť trilógie Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Záhradníctvo: Nápadník - príbeh mileneckej lásky, ktorý hovorí o tichej vojne medzi rodičmi a ich deťmi, poznamenanými vojnou a komunistickým prevratom.

Sekcia uvedie aj kontroverzný portrét "nežného neonacistu" Svet podľa Daliborka od českého režiséra Víta Klusáka. Dejiskom MFF Bratislava 2017 budú kiná Lumiére, Mladosť a Nostalgia.

Festivalový program sa prvýkrát objaví aj v mestách v širšom regióne, jeho tituly premietnu kiná v Modre, Senci a Malackách.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 05 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 05:21