Flickr/Karen Fletcher
StoryEditor

Cukrovarníci si platili vedcov, aby zo srdcových chorôb vinili tuk, odhalila štúdia

14.09.2016, 12:11
Autor:
emoemo
Potravinársky priemysel sa snažil viac než polstoročie peniazmi ovplyvňovať vedu o výžive a zdravotníctvo.

Tvrdí to nová štúdia kalifornských výskumníkov. Vedci z Harvardu podľa nej skreslili fakt, že konzumácia cukru má nejaký vplyv na kardiovaskulárne choroby.

Článok vedcov z University of California-San Francisco, uverejnený v pondelok v periodiku JAMA Internal Medicine ukazuje, kam môžu zájsť pokusy lobistov ovplyvňovať skutočnosť.

V roku 1965 zaplatil Ústav pre výskum cukru (dnes Asociácia cukru) harvardským vedcom, aby spochybnili dnes všeobecne prijímaný fakt, že konzumácia cukru môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych chorôb. Výskumníci teda hádzali vinu len na nasýtené tuky a cholesterol, píše agentúra Bloomberg.

"Uznávame, že Ústav pre výskum cukru mal vo svojich vedeckých aktivitách preukázať väčšiu transparentnosť. Avšak v čase, keď boli tieto štúdie (popierajúce vplyv cukru na srdcové choroby, pozn. red.) zverejnené, štandardy zverejňovania zdrojov financovania a transparentnosti neboli tam, kde dnes. Naviac je pre nás ťažké komentovať udalosti, ktoré sa údajne stali pred 60 rokmi, a dokumenty, ktoré sme nikdy nevideli," cituje server Time vyjadrenia Asociácie cukru ku kauze.

Vedúci oddelenia výživy z harvardského Ústavu verejného zdravia Walter Willett v reakcii na zistenie vyhlásil, že štandardy konfliktu záujmov sa od 60. rokov minulého storočia výrazne zmenili. Článok v časopise JAMA podľa neho priniesol "užitočné varovanie, že financovanie vedy priemyslom môže ovplyvniť publikované závery".

Jedna z autoriek štúdie Cristin Kearnsová uviedla, že bola prekvapená komplexnosťou stratégie cukrovarníckeho priemyslu. "Chráni si svoje záujmy veľmi sofistikovaným spôsobom. Je ohromujúce odkrývať rôzne spôsoby, ktorými ovplyvňujú verejnú debatu. Ich škála je pravdepodobne oveľa väčšia, než si dokážeme predstaviť," dodala.

Nie je to prvýkrát, kedy sa našli dôkazy o spolupráci cukrovarníckeho priemyslu a vedcov zaoberajúcich sa výživou. Autori spomínanej štúdie z kalifornskej univerzity už skôr objavili, ako sa právnicke skupiny pokúšali ovplyvňovať odporúčania amerických federálnych orgánov v boji proti zubnému kazu.

O ovplyvňovanie reality sa potravinári snažia stále. Tento rok v júni sa napríklad prevalilo, že americká Štátny cukrárska asociácia spolupracovala s odborníkom na výživu z Louisianskej štátnej univerzity. Ten mal dospieť k záveru, že dvaja chlapci, ktorí jedia cukor, sú štíhlejší než dvaja iní, ktorí sa cukru vyhýbajú.

01 - Modified: 2024-05-03 13:10:14 - Feat.: - Title: Potraviny sú drahšie na celom svete, najviac bolo zasiahnuté mäso 02 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Vajcia, zeleninu a už vôbec nie hydinové mäso: Ak vám zaleží na zdraví, tieto potraviny neohrievajte 03 - Modified: 2024-05-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Prečo nehodíme všetok odpad ľudstva do sopiek, aby sme ho spálili? Vedci sa pozreli na úskalia tohto jednoduchého riešenia 04 - Modified: 2024-04-29 14:44:22 - Feat.: - Title: Vybudovanie móla pre pomoc pri Gaze bude stáť 320 miliónov dolárov, zapojí sa tisíc ľudí 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. máj 2024 12:55