italianchef.com
StoryEditor

Svetoví šéfkuchári sa spojili. Talianskymi cestovinami chcú pomôcť mestečku po zemetrasení

27.08.2016, 17:00
Autor:
TASRTASR

Milovníci jedla a šéfkuchári v Taliansku aj mimo neho vyzývajú reštaurácie, aby podávali viac cestovín s omáčkou amatriciana a pomáhali tak stredotalianskemu mestečku Amatrice, zasiahnutému 24. augusta ničivým zemetrasením, kde sa toto výdatné jedlo zrodilo. Informovala o tom dnes svetová agentúra AP.

Prosté sedliacke cestovinové jedlo, ktoré tvorí paradajková omáčka s bravčovým lalokom a ktoré je posypané talianskym tvrdým ovčím syrom pecorino, pochádza práve z Amatrice. Tento týždeň v stredu nadránom ho zničilo silné zemetrasenie a vyzývatelia si želajú, aby časť ziskov z predaja slávneho jedla išla na pomoc pri obnove zničených oblastí. Obyvatelia stredovekého mesta na vrchu kopca sa pripravovali na každoročnú, už 50. slávnosť jedla, ktorá sa mala konať najbližší víkend a mala byť venovaná práve cestovinám s omáčkou amatriciana - pasta all'amatriciana. Namiesto toho však budú ľudia pochovávať mnoho mŕtvych mužov, žien a detí, usmrtených ničivým zemetrasením zo stredajšieho skorého rána, ktoré obyvateľov aj návštevníkov zastihlo v spánku. Celkovo boli zničené tri obce - o život prišlo 278 ľudí, z nich 218 v Amatrice.

Niektorí gurmáni teraz dúfajú, že symbol zničeného mesta, ktoré toho stratilo najviac, aspoň môžu využiť na dobrú vec.  Taliansky food blogger a grafický dizajnér Paolo Campana zverejnil výzvu už v stredu a na Facebooku napísal: "Musíme konať rýchlo." "Pasta all'amatriciana je symbol," povedal dnes pre agentúru AP. "



Takže som rozhodnutý využiť tento symbol na pomoc." Požiadal reštaurácie, aby zaradili jedlo do svojho menu a venovali dve eurá z každej predanej porcie priamo talianskemu Červenému krížu, ktorý sa zúčastňuje na záchranných prácach v postihnutých oblastiach v pohorí Apeniny v strednom Taliansku. Jedno euro venuje zákazník a jedno reštaurácia.

Známy britský šéfkuchár Jamie Oliver na Facebooku vo štvrtok napísal, že on a 700 šéfkuchárov v jeho sieti talianskych reštaurácií v Británii budú spomínané jedlo servírovať a venujú dve eurá za každú predanú porciu na pomoc pri záchranných akciách v Taliansku. Oliver napísal priaznivcom na Instagrame, že "toto už naozaj niečo zaváži" a peniaze pôjdu hasičom, do táborov, na potraviny, oblečenie a lekársku pomoc. "Myslím, že ľahko získame na pomoc tisíce a tisíce libier," uviedol Oliver.



Centrom každoročného festivalu cestovín, nazývaného sagra, bol v Amatrice miestny hotel Roma, v ktorého reštaurácii sa jedlo s omáčkou amatriciana podávalo. Hotel je však v troskách a v nich zahynulo niekoľko ľudí. "Dúfajme, že mesto Amatrice sa znovuzrodí," povedal dnes pre agentúru AP Luca Palombini, zástupca šéfkuchára z hotela Roma, ktorý sa nachádza v nemocnici San Salvatore v meste L'Aquila a lieči si zlomeninu nohy. "(Omáčka) amatriciana bude ešte lepšia, špagety s omáčkou budú ešte lepšie. Dúfam, že mesto sa opäť narodí a že sa pohneme dopredu, že bude ešte lepšie než doteraz."

01 - Modified: 2024-05-09 10:04:38 - Feat.: - Title: Talianske migračné centrá v Albánsku nezačnú fungovať včas 02 - Modified: 2024-05-07 17:40:03 - Feat.: - Title: Rumunsko zasiahlo zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy 03 - Modified: 2024-05-07 13:55:52 - Feat.: - Title: Talianska polícia zhabala v Neapole falošné bankovky v hodnote 50 miliónov eur 04 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 05 - Modified: 2024-05-07 11:11:54 - Feat.: - Title: Ukázal svoju agresívnu stránku. Dal mi surové srdce jeleňa a povracal som sa, spomínal Berlusconi na Putina
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. máj 2024 13:26