StoryEditor

Zázrak na 24 metroch štvorcových. Stačila drobnosť a byt je dokonalý

20.06.2015, 00:00
Autor:
stlstl

Nový koncept bývania zvaný Zoku dokázal, že sa bez problémov dá bývať bez neustáleho rozkladania, sklápania a posúvania nábytku. Inteligentné riešenie navrhlo architektonické štúdio Concrete. Prvé bývanie hotelového typu, o ktorom píše portál idnes.cz, vzniká v Amsterdame.


Inteligentné bývanie. Na 24 metroch štvorcových je všetko. Snímka: Ewout Huibers pre Zoku a Concrete

Zakladatelia netradičného hotela Hans Meyer a Marc Jongerius snívali o dlhodobom ubytovaní, ktoré by pripomínalo domáce prostredie, v ktorom sa budú hostia cítiť pohodlne. Vyzvali skúsené amsterdamské architektonické štúdio Concrete, aby pripravilo návrhy na príjemné hotelové bývanie.

V bývalej kancelárskej budove v Amsterdame tak vzniká prvý unikátny Zoku hotel na svete. Hoci sú jeho loftové izby malé čo do metrov štvorcových, dojmom stiesnenosti na návštevníkov rozhodne nepôsobia. O skvelé dizajnové nápady a prepracované detaily v nich tiež nie je núdza.

Lofty sú v troch základných rozmeroch: najmenší má iba 24 metrov štvorcových, prostredný má o osem metrov štvorcových viac a najväčší disponuje 41 metrami štvorcovými. 

Zoku lofty sú ideálnym hniezdom pre modernú generáciu digitálnych nomádov - mladých profesionálov, ktorí môžu pracovať z ktoréhokoľvek miesta na svete, pretože si na živobytie zarábajú predovšetkým vďaka internetu. Milujú nezávislé cestovanie, ale vzhľadom k svojmu povolaniu a potrebe byť takmer nonstop pripojení na sieť vyhľadávajú praktické bývanie, ktoré im ponúka zároveň komfortný priestor pre prácu.



Zoku lofty sú nielen útočiskom na pár nocí v cudzom meste, môžu sa ľahko stať prechodným domovom na niekoľko týždňov či mesiacov. Minimálna dĺžka pobytu je päť dní, ak sa chystáte pobudnúť jedinú noc, hotel ponúka aj bežné izby.

Inšpirácia pre garsónku
Blízkosť, pospolitosť a domáckosť, ku ktorej hotel nepriamo nabáda, sa zrkadlí aj v samotnom názve hotela. Zoku je japonský výraz pre rodinu, kmeň alebo klan. Názov Zoku stál na samom začiatku stavebných prác, ktoré aktuálne trvajú už päť mesiacov.

Architektonická kancelária Concrete pomohla aj pri zostavovaní návrhov, ako by mal nový priestor vyzerať. Zvolili pevné konštrukcie, poctivé materiály, oku aj duši lahodiace farebné kombinácie. Vertikálne aj horizontálne delenie miestnosti maximálne využíva priestor. Dokonale a efektívne spracovaný interiér ukazuje, že aj na ploche 24 metrov štvorcových je možné vybudovať plnohodnotný a krásny domov, ktorý je skvelou inšpiráciou pre malé garzónky.

Spanie je umiestnené na pódiu s úložnými priestormi a zabudovanou pracovňou. Do postele ale nie je nutné šplhať po strmom rebríku, vedie do nej pohodlné výsuvné schodisko. V kuchynskej linke sa našlo miesto pre indukčný sporák, mikrovlnnú rúru, kávovar, chladničku a umývačku.



Kúpeľňa so sprchovacím kútom je v boxe medzi kuchynkou a zádverím. Pod lôžkom sú úložné priestory doplnené o skrytú pracovňu. Srdcom mikrobytu je obývacia časť s pohovkou a jedálenský kút.

Škandináviou inšpirovaný prostý dizajn v umiernenej farebnosti je doplnený o prírodné drevo na lamelách, ktoré vymedzujú priestor spálne, a prírodné kožu, z ktorej sú vyrobené madlá na všetkých skriniach. Chladný podtón bambusové podlahy určil aj odtiene poťahových látok sedacieho nábytku alebo závesov. Väčšina nábytku bola vyrobená na mieru, a to aj v prípade dvojsedačky od dánskej značky Muuta, ktorá obľúbený model Rest upravila špeciálne pre Zoku. Stoličky, svietidlá a doplnky dodala rovnaká firma. Veľké okná sú vybavené zatemňovacími závesmi. Hravým nápadom sú klasické drevené kruhy. Nad počítačom sediaci digitálni nomádi si na kruhoch môžu pretiahnuť stuhnutý chrbát.

Moderné sídlisko pre 133 nomádov
V Amsterdamskom Zoku si hostia zatiaľ môžu rezervovať izby, ubytovať sa budú môcť od tohtoročnej jesene. Nový hotel má celkom 133 unikátnych loftov. Aj ďalšie pobočky hotela budú vznikať zatiaľ len vo veľkých metropolách, ako je Berlín, Paríž, Hamburg, Barcelona, ​​Viedeň alebo Kodaň. Teda v mestách, ktoré mladých a ambicióznych digitálnych nomádov priťahujú.
Zoku dokonca nabáda aj k otvoreniu ďalších pobočiek špecifického hotela v rámci franchizového programu. Cena za prespanie v najmenšom z loftov stojí 145 eur, pri dlhšom pobyte sa ale suma významne znižuje.

Zoku však ponúka okrem bežných hotelových služieb aj všetko možné, o čom digitálny nomád sníva: zapožičanie kancelárskeho vybavenia, tlač a viazanie dokumentov alebo prenájmy flipchartov a projektorov, ale napríklad aj prenájom bicykla. Hotel na svojom webe uvádza, že vie vyhovieť úplne vo všetkom: podľa vkusu a priania hosťa vyzdobí napríklad aj múry izby vybranými umeleckými dielkami a grafikami.

01 - Modified: 2007-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kauza Cervanová. Súd o slobode sa odkladá
01 - Modified: 2024-05-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Trendy v architektúre musia načúvať prírode. Posadnutosť novotou je neudržateľná, zhodujú sa architekti 02 - Modified: 2024-05-27 08:34:52 - Feat.: - Title: Žena sa presťahovala do podzemného bunkru na záhrade svojho kamaráta. Chce tam žiť celý rok 03 - Modified: 2024-05-23 13:04:41 - Feat.: - Title: Najdôležitejšia elektrická Kia je realitou: Veľká batéria i dojazd a jedinečné vychytávky 04 - Modified: 2024-05-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Kontroverzia menom legíny: Kam vlastne patria a nepatria elastické nohavice? 05 - Modified: 2024-05-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Projekt vysokohorských ekologických záchodov: Toalety pod Rysmi stavili na dizajn
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. máj 2024 07:56