StoryEditor

Prečo nie?!: Prometheus dorazí z Košíc

31.03.2011, 00:00
Košická firma Strojkov Engineering je najväčším producentom svietidiel pre športové lietadlá.

Viete, ako prejsť od žeriavov k svetlám do lietadiel? Začnete nanovo vyvíjať veci, ktoré sa vám zdajú škaredé. Tak ako bývalý pilot stíhačiek a mladí vývojári v košickom Strojkove Engineering. A možno vás tiež osloví hollywoodsky režisér Riddley Scott, aby ste mu pomohli s novým sci-fi filmom.


"Pozrite, toto je najmenšie a najjasnejšie rozpoznávacie svetlo na svete,“ postaví pred nás Christian Nielsen na stôl okrúhle svetielko, čo poľahky skryjete do dlane. Šťúply Američan je vlastníkom a zároveň jediným "cudzincom“ v spoločnosti, ktorá je jedným z najvýznamnejších svetových producentov svietidiel pre športové lietadlá.
Hoci vznikli takpovediac ako kúzlo nechceného iba pred štyrmi rokmi, dnes sú ich najžiadanejším artiklom.



Posledné svetlo, čo si kúpite
K výrobe svetiel sa dostali úplnou náhodou. Prostredníctvom nadnárodnej spoločnosti BAE Systems najprv spolupracovali s menšími výrobcami lietadiel na dizajne rôznych komponentov. No keďže Chris mal veľa známych pilotov, myšlienka vytvoriť vlastné športové lietadlo s elegantným dizajnom na seba nedala dlho čakať. Tak vznikol AveoPhantom, ktorý dodnes úspešne predávajú najmä na americkom trhu.

Keď v hangári oslavovali dokončený prototyp, zistili, že doň zabudli namontovať svetlá. Všetky vtedy vyrábané sa im zdali ťažkopádne a škaredé, nuž si navrhli vlastné. "Mali byť len pre našu potrebu. Ale začali sa nám ozývať piloti, vraj tie vyzerajú skvelo, aj oni chcú také. Zrazu každý hovoril o našich svetlách,“ spomína. Vybudovali preto nový tím a čoskoro sa ukázalo, že svetlá im vynášajú viac ako samotné lietadlá. "Nosná myšlienka je, že forma nasleduje funkciu. Veríme, že aj hig-tech výrobky môžu vyzerať cool a stáť menej ako konkurenčné,“ vysvetľuje Chris. Aby sa presadili na trhu, potrebovali však viac ako len kvalitný a dobre vyzerajúci produkt. "Každý poskytuje záruku, no my hovoríme, toto je posledné svetlo, ktoré si kupujete,“ prízvukuje.

Svetlá od návrhu dizajnu až po realizáciu vznikajú na Slovensku.
 


Hollywoodska premiéra
Svetlá, ktorých dizajn sa rodí v Košiciach, sú špičkou v odbore vo všetkých parametroch. Takmer sto percent výroby smeruje za hranice na stroje takých zvučných mien, ako napríklad Boeing, Lockheed Martin či Sikorsky. "Jediný náš odberateľ zo Slovenska je prievidzský Aerospool a ich ultraľahké lietadlá Dynamic,“ hovorí Chris Nielsen. Jedným z unikátnych zlepšení je ohybné LED svetlo, ktoré sa dá prispôsobiť presne tvaru krídla či trupu. "Bol som na mnohých výstavách a aj od konkurencie počúvam, že niečo podobné jednoducho nevedia spraviť. Niežeby nechceli, majú viac peňazí aj vývojárov ako my, ale nejde im to,“ potvrdzuje manažér vývoja a produktov Richard Krankus. Hlavne do Spojených štátov smerujú nielen svetlá do lietadiel, ale aj osvetlenie a súčiastky do traktorov či lodné svetlá. V zámorí prišla i netradičná ponuka z filmového prostredia. Oslovil ich režisér Riddley Scott, aby mu navrhli a vyrobili svetlá pre vesmírne vozidlá v pripravovanej sci-fi snímke Prometheus. "Neviem, odkiaľ sa o nás dozvedel, pretože my ani neinzerujeme. Poslal nám skice pripravovaných vozidiel a robotov a my sme navrhli svetlá,“ hovorí Chris.

Z Miami do Košíc
"Keď sa nám niečo nepáči, hľadáme spôsob, ako to spraviť lepšie a krajšie. To je taká naša choroba,“ smeje sa Nielsen. Strojkov sa pôvodne orientoval predovšetkým na dizajn žeriavov a rôznych mechanických súčiastok pre firmy ako Manitowoc, ktorá je najväčším výrobcom žeriavov na svete. Chris sa totiž po skončení leteckej kariéry pohyboval práve v tejto oblasti. Po páde železnej opony chcel klímu meniacej sa spoločnosti zažiť na vlastnej koži, preto prenajal svoj dom na Miami Beach a prvým lietadlom priletel do Prahy. "Európu som poznal z predchádzajúceho zamestnania, no vždy som zarábal peniaze pre iných,“ spomína. Šesť mesiacov cestoval po Česku a Slovensku a hľadal podniky schopné rozvíjať sa. V českom Příbrame okrem prvej firmy našiel aj manželku a dodnes odtiaľ raz mesačne lieta do Košíc. Podnik pred desiatimi rokmi predal a pozornosť obrátil na východné Slovensko. Prilákala ho vraj vysoká nezamestnanosť a prítomnosť technickej univerzity, v ktorej tušil potenciál a s ktorou dodnes Strojkov úzko spolupracuje.



Od skice až po realizáciu
Chris Nielsen si nevie svoj čisto slovenský tím vynachváliť: "Sú to talentovaní mladí inžinieri, najlepší na svete.“ Výhodou podľa Richarda Krankusa je aj to, že majú možnosť podieľať sa na produkte od jeho grafického dizajnu až po samotnú realizáciu priamo vo výrobe. "Je veľký rozdiel niečo robiť a vidieť aj výsledky ako keď nakreslíte návrh a vyrába sa to potom v Amerike. Keď človek nemá spätnú väzbu, je to vlastne polovičná práca.“ Okrem košickej centrály má Strojkov dve výrobné haly v Gelnici a v Humennom, kde vznikajú všetky svietidlá.

menuLevel = 2, menuRoute = style/storyboard, menuAlias = storyboard, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 08:46