StoryEditor

Slovanu hrozí uzatvorenie štadióna

10.07.2007, 00:00
Veľký návrat Slovana po šiestich rokoch do futbalovej Európy. To si sľuboval najslávnejší slovenský klub pred vstupom do letného pohára Intertoto.

Zabudnite. Po "povinnom" postupe v úvodnom kole cez luxemburský Differdange totiž "belasí" zlyhali v druhom kole vo Viedni s domácim Rapidom (1:3). A spolu s nimi samozrejme aj fanúšikovia. Známe slovanistické jadro sa okrem vyčíňania v najvyššej slovenskej súťaži nenechalo "zahanbiť" ani pred Európou. To, čo sa nepodarilo hráčom, sa podarilo fanúšikom. Porazili domácich. Pritom priaznivci Rapidu sú považovaní za najhorších v Rakúsku. "Tresty klubom zo zápasu v Luxembursku vynesieme tento štvrtok. Udalosti zo súboja vo Viedni sa vyšetrujú. Slovanu hrozí peňažná pokuta, v krajnom prípadne aj trest uzavretia domáceho štadióna," povedal pre HN hovorca Európskej futbalovej únie William Gaillard.

"Nevinný" Slovan
Slovenská polícia bola pripravená na masový odchod futbalových fanúšikov do susedného Rakúska. "My sme si všetky povinnosti splnili," tvrdí bratislavská policajná hovorkyňa Alena Toševová. Polícia odprevadila priaznivcov belasých až po hranice, kde ich mali prevziať rakúski kolegovia, tí to však neurobili. To využili "belasí" chuligáni, ktorí zdemolovali vlakovú súpravu. Predbežná škoda sa odhaduje na 15-tisíc korún. Paradoxné je, že vedenie Slovana vidí chybu v zlyhaní domácich organizátorov.
"Podľa mňa policajti na štadióne nezvládli situáciu," hovorí pre HN hovorca bratislavského klubu Martin Urmanič. Slovanisti najprv vulgárnymi transparentmi a pokrikmi provokovali rakúskych policajtov. Neskôr povytŕhali niekoľko sedadiel a prerazili ochrannú bariéru. Hoolingans sú organizované skupiny radikálnych futbalových fanúšikov, ktorý sa schádzajú za účelom stretov s chuligánmi ostatných "znepriatelených" klubov. Podporujú sa navzájom a dokonca existujú aj takzvané družby. Slovan ju má s hooliganmi českého Brna, Rapid Viedeň spolupracuje s maďarským Ferencvárosom Budapešť či Spartak Trnava sa hlási k družbe s ostravským Baníkom.

Urmanič: Chuligáni sú hanbou
Pritom to bol práve samotný klub, ktorý usporiadal pre fanúšikov zájazd do Viedne. Najväčšia časť priaznivcov "belasých" sa však na súboj proti Rapidu dopravila vlakom, niekoľko desiatok dokonca aj loďou. Vedenie Slovana sa snažilo zabezpečiť bezproblémový priebeh zápasu. Lístky si priaznivci mohli kúpiť iba na Slovensku, aby boli všetci v jednom sektore. Predávali sa na meno podľa občianskeho preukazu či pasu. "My presne vieme, kto sa toho zápasu zúčastnil. Na štadióne boli kamery, takže výtržníci a ich vyčíňanie bolo zaznamenané," dodal hovorca. Samotné vedenie Slovana priznáva, že chuligáni robia zlé meno klubu i samotnej krajine. "Nesúhlasíme so správaním niekoľkých chuligánov, ktorí vrhajú zlé svetlo na slušných fanúšikov a sú hanbou pre celý Slovan," skonštatoval Urmanič. Ako uvádzajú internetové stránky hooligans, tak si tieto skupiny dokonca priamo v centre Viedne dohodli vzájomnú bitku. "Belasých" prišlo do rakúskej metropoly podporiť takmer 50 priaznivcov českého Brna. K výtržnostiam priamo na štadióne sa teda pridali aj bitky v meste.

Pomsta býva sladká...
Na stretnutie vo Viedni išlo viac ako tisíc fanúšikov Slovana. Minimálne rovnaký počet by mal prísť z tábora priaznivcov Rapidu na odvetné stretnutie, ktoré sa na Tehelnom poli odohrá túto sobotu. Na ich príchod sa pripravujú aj slovenskí policajti. "Získavame informácie o radikálnych fanúšikoch súpera. Chceme vedieť, koľko ich na Slovensko príde, aby sme sa vedeli zariadiť," vyjadril sa hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Martin Korch. Najdvrdšie jadrá fanúšikovských táborov si už dopredu prostredníctvom e-mailov dohadujú miesto a čas najbližšej pouličnej bitky. Vedenie Slovana Bratislava, usporiadateľa zápasu, musí zabezpečiť na stretnutie adekvátny počet policajtov, tí musia byť v strehu aj v uliciach hlavného mesta. "Najlepšie bezpečnostné opatrenia sú tie, o ktorých sa nehovorí vôbec," odpovedal hovorca prezídia Korch na otázku, ako je naša polícia pripravená na strety hooligans v Bratislave.

František Laurinec
- prezident Slovenského futbalového zväzu
Za poriadok, disciplínu a hladký priebeh zápasov pohára Intertoto zodpovedá iba Európska futbalová únia. Slovenský futbalový zväz nemôže nijakým spôsobom sankcionovať Slovan Bratislava za správanie jeho fanúšikov v tejto súťaži. Domáci usporiadateľ, teda Rapid Viedeň, mal dohliadnuť na adekvátne bezpečnostné opatrenia. Za seba môžem povedať, že takéto fanúšikovské prejavy sa v Európe nechápu iba ako problém samotného Slovana, ale je to záležitosť Slovenska. V rámci domácej ligovej súťaže by takéto veci musela riešiť naša disciplinárna komisia.

Ako vyčíňali Slovanisti
1999
- Vo finále Slovenského pohára zdemolovali plot, vnikli na hraciu plochu a ich ďalšie nepokoje pokračovali mimo štadióna.
- V poslednom kole sezóny 1998/1999 pred vstupom do štadióna zaútočili slovanisti na Trnavčanov nožmi a následne došlo ku krvavému konfliktu.
2002
- V Trenčíne kopli domáceho fanúšika do hlavy a demolovali štadión na Sihoti.
2004
- V zápase druhej ligy proti Nitre sa na Tehelnom poli počas zápasu pri jednom bufete používali opasky a palice.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 01:50