StoryEditor

Laurinec: Mohli by sme mať českého trénera

26.11.2007, 23:00
Slovenský futbal má za sebou siedmu kvalifikáciu, v ktorej zlyhal. Prezident Slovenského futbalového zväzu František Laurinec si však myslí, že v ďalšej kvalifikácii môžeme uspieť. "Máme generáciu, ktorá sa môže presadiť," tvrdí pre HN Laurinec.

V kvalifikácii na európsky šampionát sme zlyhali. Ako ju hodnotíte vy?
Kvalifikáciu musí v prvom rade zhodnotiť kolektívny orgán, čiže Výkonný výbor futbalového zväzu. Počkáme si na odbornú analýzu, ktorú vypracuje tréner Ján Kocian a športovometodická komisia.

To znamená, že vy na ňu nemáte svoj názor?
Pochopiteľne, pokiaľ z kvalifikácie nepostúpime, nemôžeme ju považovať za úspešnú.

Takže to môžeme brať tak, že Slovensko má na to, aby postúpilo na veľký šampionát?
Princípom športového súťaženia je však víťazstvo. V predminulej kvalifikácii sme skončili druhí, ale mali sme smolu, pretože postupoval iba víťaz. My sme neuspeli v baráži. To je dôkazom toho, že veľa okolností musí do seba zapadať, aby sme dosiahli úspech. Musíme však byť realisti a ohodnotiť naše kvality a kvality súperov.

Čo bol hlavný dôvod, že sme v našej skupine skončili až štvrtí?
Musíme brať do úvahy silu súperov. Nemecko a Česko patria medzi absolútnu svetovú špičku. V prvom rade sme zle rozbehli kvalifikáciu, vymenili sme trénerov. Do tej druhej časti kvalifikácie sme nešli s cieľom postúpiť, ale Kocian dostal za úlohu na jednej strane sa síce pokúsiť o maximum v tých zvyšných zápasoch, ale na druhej strane dostal za úlohu omladiť mužstvo a pripraviť ho na ďalšiu kvalifikáciu. Pretože máme málo hráčov, ktorí hrajú v európskych ligách hlavnú úlohu. To je náš najväčší hendikep v porovnaní s najlepšími tímami. Prichádza však na ihrisko generácia, ktorá sa môže presadiť. Takže ovocie by sme mali brať v ďalšej kvalifikácii.

Spomínate hodnotenia a analýzy. Čo vám však môžu ukázať?
V každej oblasti ľudskej činnosti musíte mať analýzu. Inak môžete ťažko hovoriť o správnych stratégiách. Ja sa však nepovažujem za odborníka, aby som vedel hodnotiť športovú stránku a prečo sme opäť nepostúpili. Analýza nám však postup nevybojuje, na to sú hráči.

Hlavnou postavou tejto kvalifikácie bol kouč Ján Kocian.
Tréner je síce dirigentom mužstva a on musí dať všetko do poriadku. Nie je však za všetko zodpovedný. Rovnakú zodpovednosť nesie aj brankár alebo samotní hráči. My však musíme zistiť, do akej miery splnil Kocian to, čo sme od neho očakávali. Kocian si bude musieť svoje kroky odôvodniť. Každý taktický manéver, ale aj nominácia u nás vyvolávajú polemiku. Rozhodujúce je však to, či to mužstvo má nejakú tvár a dokáže sa presadiť.

A dokáže sa Kocianovo mužstvo presadiť v ďalšej kvalifikácii?
Mne tam zatiaľ chýba ,zarputilosť#146#. Aj sme si niečo predsavzali, ale nedokázali sme zareagovať na situácie, keď sa zápas nevyvíjal podľa našich predstáv a nedokázali sme ho zvrátiť v náš prospech.

Toto je však chybou trénera. Má teda Kocian u vás stále dôveru?
On si za svojou prácou stojí a pokiaľ si ju dokáže obhájiť, bude pokračovať aj v tejto kvalifikácii.

O jeho osude sa rozhodne na zasadnutí výkonného výboru v decembri. Podľa vás by mal však zostať?
Pozrite sa. Máme tu kolektívny orgán trinástich ľudí, ktorí rozhodnú. Môj osobný názor je taký, že by mal dostať Kocian šancu. Pretože my nevyriešime situáciu tým, že budeme meniť trénerov ako na bežiacom páse.

Napriek tomu sa už menilo šesť trénerov počas siedmich kvalifkácií, v ktorých sa Slovensko v samostatnej ére predstavilo.
Je to dosť. Ideálna doba pre trénera reprezentácie by mala byť štyri až päť rokov, aby mohol dosiahnuť nejaký výsledok. Nemôžeme chcieť, aby niesol zodpovednosť za pol roka, hlavne keď s hráčmi môže pracovať povedzme niekoľko dní do mesiaca. Treba mu dať šancu, možno treba pozmeniť nejaké posty v realizačnom tíme, ale ja som jednoznačne za to, aby zostal.

Máme vôbec náhradu za Kociana?
Sú tu dvaja tréneri, ktorí by mohli trénovať národný tím.

Prichádzal by do úvahy aj zahraničný tréner?
Je to možné. Ja som rokoval pred rokmi s trénerom českého tímu Karlom Brücknerom. Deň pred podpisom zmluvy s nami však dal prednosť ponuke viesť český národný tím. Lebo Česi mali o neho záujem, definitívnu ponuku však dovtedy nedostal. Povedal mi, aby som to pochopil, že je český tréner a je to pre neho česť trénovať jeho krajinu. Viem si však predstaviť v našich podmienkach kvalitného českého trénera. Alebo aj nejakého toptrénera z Európy, ale tam naše možnosti nesiahajú. Nemáme však u nikoho záruku, že by nám vedel garantovať postup.

Po skončení kvalifikácie prichádza čas, kedy môžete riešiť problémy. Napríklad ohľadne Národného štadióna.
Čo sa týka Národného štadióna, do konca decembra predstavíme koncepciu a harmonogram toho, ako by mal vyzerať. Tým, že sme sa prihlásili o myšlienku usporiadať EURO 2020, je dôležité, aby mal Národný štadión kapacitu vyše 30-tisíc ľudí. Ďalej budeme tvrdo rokovať s mestami aj s našou vládou o tom, aby sme do budúcnosti vytvorili podmienky pre vybudovanie infraštruktúry na celom Slovensku. Chceme aj podporiť vybudovanie veľkých umelých plôch.

Čo budete robiť preto, aby ste očistili náš futbal od korupcie?
Je ťažko sa mi k tomu vyjadrovať. Musíme sa držať faktov. Vladimír Wänke nebol doteraz postavený pred súd. My sme mu dali výpoveď. Nám hrozí, že nás môže žalovať, že sme porušili Zákonník práce. Naša komisia, kde sú zástupcovia Najvyššieho súdu, generálnej prokuratúry a polície, pracujú v úzkom kontakte s orgánmi boja proti korupcii. Tie veci, ktoré sú, je zrejme veľmi ťažko zadokumentovať a dostať ich do takej roviny, aby sa postavili na súd. My sme na poslednej rade zaviedli etický kódex futbalu, ktorý je len určitou výzvou. Ja osobne proti korupcii bojujem a vždy podporujem každé snahy a spolupracujem s políciou.

Zatiaľ však výsledky nevidno.
Najviac ma mrzí, že do týchto diskusií často vstupujú bývalí rozhodcovia alebo bývalí hráči, ktorí možno boli zapletení v minulosti do korupcie a manipulovania výsledkov. Tí však kričia preto, aby o niečom hovorili. Keby však boli ochotní, môžu svedčiť. Majú zabezpečenú anonymitu z mojej strany, ale aj zo strany riaditeľa úradu protikorupčnej polície. Len tam zrazu už tí veľkí krikľúni nechcú prísť.

Zriadili ste aj špeciálnu komisiu na očistenie futbalu. Spĺňa svoj účel?
Som o tom presvedčený. My však nemáme také prostriedky ako orgány činné v trestnom konaní. Nemôžeme pracovať napríklad s agentom provokatérom, nemôžeme odpočúvať hovory. My môžeme len preverovať podnety a spolupracovať s políciou.

Máme záujem usporiadať majstrovstvá Európy 2020 spoločne s Českom. Myslíte si, že je teraz na takýto projekt vhodná situácia?
Nebolo by správne, keby sme ako hlavní iniciátori vystupovali my. Vždy je však vhodná chvíľa na to, keď príde s tým silnejší partner, akým sú v tomto prípade Česi. Od nás by bolo nevhodné odmietnuť ich s tým, že nás to nezaujíma, lebo máme veľa domácich problémov. Do úvahy prichádza šampionát až o trinásť rokov. Je to o tom, že obe krajiny majú svoju kvalitu a ambície. Nie sme o nič horší a menej spôsobilí ako Poliaci, Maďari či Chorváti, ktorí sa o šampionáty taktiež pokúšali a Poliakom sa to aj podarilo.

Na usporiadanie takéhoto šampionátu však bude dôležité rozhodnutie vlády. Myslíte si, že máte u nej dôveru vzhľadom na problémy, ktoré musíte riešiť?
Taká oblasť, kde nie sú problémy, neexistuje. My musíme vytvoriť ambiciózny plán, pretože to nebude šampionát tohto výkonného výboru a ani ľudí, ktorí sú v ňom teraz. To bude šampionát českého a slovenského futbalu a oboch štátov. Z tohto pohľadu to vidím pozitívne.

01 - Modified: 2003-06-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tvrdík si to zrejme opäť rozmyslel 02 - Modified: 2003-06-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EK nám schválila programy pre eurofondy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 12:58