StoryEditor

Stefan Kuntz: Ste nebezpečný súper

06.06.2007, 00:00
V 90. rokoch reprezentoval Nemecko, stredajšieho súpera Slovenska v kvalifikačnom súboji o postup na majstrovstvá Európy 2008.

Stefan Kuntz hrával v útoku spoločne s Jürgenom Klinsmannom a spoločne sa stali s Nemeckom majstrami Európy v roku 1996. "Očakávam jednoznačné víťazstvo Nemecka," hovorí o súboji so Slovenskom v exkluzívnom rozhovore pre náš denník Kuntz.

Čo očakávate od stredajšieho kvalifikačného stretnutia medzi Nemeckom a Slovenskom?
- Jednoznačné víťazstvo nášho reprezentačného tímu, vďaka ktorému by sme boli už veľmi blízko k postupu na samotný európsky šampionát.

Považujete slovenský národný tím za nebezpečného súpera?
- Samozrejme, že áno. Patríte síce medzi malé futbalové krajiny, ale občas sa vám podarí uhrať dobrý výsledok aj s európskymi velikánmi. Dobré meno vášmu futbalu robí v Nemecku Marek Mintál z Norimbergu.

Marek Mintál, bohužiaľ, na stretnutie nenastúpi, je zranený. Kto je najnebezpečnejším futbalistom Slovenska?
- Nepoznám všetkých vašich reprezentantov. Hra niektorých mi však utkvela v pamäti, pretože som videl dosť zápasov vášho tímu.

Sú podľa vás slovenskí hráči dostatočne kvalitní, aby potrápili favorita zápasu a celej kvalifikačnej skupiny?
- Je to pre nich príležitosť ukázať pred 50-tisíc divákmi na štadióne a ďalšími miliónmi pred televíznou obrazovkou, čo v nich je. Uvidíme.

Ako sa podľa vás toto stretnutie skončí, máte tip?
- Nikdy netipujem žiadne výsledky zápasov, a neurobím to ani tentoraz.

Prečo sa hráči zo Slovenska len ťažko presadzujú v nemeckej bundeslige?
- V Norimbergu sa darí Mintálovi a Vittekovi. Karhan odohral pár sezón vo Wolfsburgu. Kvalitní slovenskí futbalisti sú aj v iných krajinách a súťažiach ako je bundesliga a niektorí z nich majú potenciál sa presadiť aj na medzinárodnej scéne.

Kto má zo súčasného výberu nemeckého trénera Joachima Löwa najlepšiu formu?
- Všetci. Každý futbalista hrajúci za Nemecko musí byť vo výbornej forme, inak by sa do výberu nedostal.

Je ešte v Nemecku taký futbalový ošiaľ, aký sme videli počas minuloročných majstrovstiev sveta?
- Tento šampionát prišiel pre našu krajinu práve v najlepšom čase. Bol to impulz pre fanúšikov umocnený ziskom bronzovej medaily. Priaznivci boli nadšení a to v nich pretrváva dodnes.

Bude váš tím citeľne oslabený bez zraneného hráča anglickej Chelsea a kapitána Michaela Ballacka?
- Je to rodený vodca, líder tímu, ktorého nie je určite ľahké v zostave nahradiť. Nemecko však má široký káder a tréner Löw určite postaví hráča, ktorý Ballacka zastúpi.

Viete ešte o iných hráčoch, ktorí by do zápasu kvôli zraneniu nemali zasiahnuť?
- Okrem spomínaného Ballacka neviem o žiadnom inom zranení hráča nemeckej reprezentácie.

KTO JE STEFAN KUNTZ
Narodil sa 30. októbra 1962 v nemeckom Neunkirchene. Počas svojej 17-ročnej kariéry odohral v najvyššej nemeckej súťaži 449 zápasov a dal v nich 179 gólov. Kariéru začal vo VFL Bochum a pokračoval v Uerdingene, Kaiserslauterne a Arminii Bielefeld. Okúsil aj zahraničnú súťaž, keď v ročníku 1995/1996 nastupoval za turecký Besiktas Istanbul. Za nemecký národný tím odohral 25 zápasov a nastrieľal 9 gólov. V roku 1996 bol členom víťazného tímu na majstrovstvách Európy, ktoré sa hrali v Anglicku. Dva razy sa stal najlepším strelcom bundesligy, v rokoch 1986 a 1994. Tešil sa aj zo zisku nemeckého majstrovského titulu, v roku 1991 s mužstvom Kaiserslauternu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 22:40