StoryEditor

Z Karlina je dôchodca, súd bude mať v januári

27.12.2007, 23:00
Bol prvým poslancom národného parlamentu, ktorého súd odsúdil počas výkonu mandátu na ročné väzenie. Keďže sa však jeho korupčná kauza vrátila kvôli chybám späť na začiatok, na definitívny verdikt si musí počkať. Všetko sa to opäť začne v januári.

Na kandidátku ĽS-HZDS sa Gabriel Karlin vlani nedostal. Čo dnes robí? "Som na dôchodku," bola jeho krátka reakcia pre HN. Kým nebude jeho kauza uzavretá, nechce svoje aktivity nijako prezentovať. Plány však má. "Čo môžem robiť? Keď budem aj potom zdravý, niečím si určite svoje dni vyplním."

Tri a pol roka
Ešte ako poslanca NR SR ho polícia zadržala pri preberaní polmiliónového úplatku, ktorý mal podľa obžaloby zobrať za urýchlenie dostavby telocvične v Žiari nad Hronom. Bol obvinený spolu so svojím straníckym kolegom a vtedajším riaditeľom úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milanom Mrázom. Toho však prvostupňový súd oslobodil. Potom, čo sa Karlin a aj prokurátorka odvolali, vec riešil Krajský súd v Banskej Bystrici. Súd vrátil prípad späť na nižšiu inštanciu, pretože zistil procesné pochybenia a nerovnosti v samotnom rozsudku. Banskobystrický okresný súd prípad v polovici decembra odročil. Ďalšie pojednávanie je naplánované na január 2008. Prípad je v rukách súdu už tri a pol roka.
Hrajú tenis a volejbal
Korupčná aféra Karlina a Mráza sa krúti okolo dokončenia výstavby telocvične Združenej strednej školy služieb v Žiari nad Hronom. Tá bola skolaudovaná ešte predtým, ako sa prípad dostal na súd. Riaditeľ školy Jaroslav Hlaváč potvrdil, že telocvičňu riadne používajú a že je v poriadku. "Slúži na tenis, volejbal aj hádzanú," povedal pre HN. Hlaváč tvrdí, že ešte predtým ako vypukla kauza, bolo do nej investovaných 10 miliónov korún. Celkový rozpočet bol dvojnásobný. Hlavný kontrolór Banskobystrického samosprávneho kraja po dokončení stavby upozorňoval, že je predražená. Riaditeľ školy to však odmieta. "Použili sme len toľko peňazí, koľko sme dostali."

Potravinársky magnát
Podľa informatívneho výpisu z Obchodného registra SR sa Karlinovo meno spája asi s desiatkou firiem. Tvrdí však, že aj keď si niektoré spoločnosti ponechal, aktívne sa im už dnes nevenuje. Je naďalej spoločníkom Slovenskej zooveterinárnej homeopatickej spoločnosti so sídlom v Modrom Kameni. Spoločnosť orientujúcu sa na výrobu a distribúciu veterinárnych liekov vlastní s dvoma belgickými spoločníkmi - Ericom Callebautom a Bertrandom Hillewaereom. Rovnako je naďalej aj členom predstavenstva popradskej akciovky Tatranova zameranej na pozemné stavby a vykonávanie bytových či občianskych stavieb. Naďalej je predsedom predstavenstva akciovky Simako produkujúcej ovocné koncentráty, šťavy a sirupy, nealkoholické nápoje a ovocné vína, ktorá je však v súčasnosti v likvidácii. Predtým mal aj spoločnosť Seliko - Slovakia (neskôr Slose) venujúcu sa výrobe nealkoholických nápojov a džúsov. Figuroval aj v ďalších prevažne potravinárskych firmách, v ktorých sú dnes štatutárnymi zástupcami jeho rodinní príslušníci.

Karlin verzus Mráz
Do ĽS-HZDS sa Karlin dostal po fúzii Roľníckej strany Slovenska s Mečiarovým hnutím. Do parlamentných lavíc zasadol po voľbách v roku 2002. Po prepuknutí kauzy bol odvolaný z funkcie krajského predsedu HZDS v Banskej Bystrici, strana ho však z parlamentu nestiahla. Pri posledných voľbách sa už viac na kandidátku nedostal. Karlin hovorí, že s Mrázom dnes nie je v žiadnom kontakte. Pri obhajobe pred súdom jeden na druhého zvaľovali vinu. V čase, keď Mráz stál pred súdom, bol naďalej vo funkcii v banskobystrickej župe. Preč ho dostal až banskobystrický župan Milan Murgaš po voľbách do orgánov samosprávnych krajov na konci roka 2005. Mráz dostal výpoveď okamžite. Murgaš to komentoval slovami: "Končí sa stranícky klientelizmus, v konkurzoch sa budú vyberať len profesionáli a kvalita."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 11:22