StoryEditor

VLK podalo sťažnosť na ÚS

17.06.2007, 11:42
Autor:
TASRTASR

Lesoochranárske zoskupenie VLK so sídlom v Tulčíku v okrese Prešov podalo v súvislosti s ťažbou kalamitného dreva v Tichej a Kôprovej doline v Tatranskom národnom parku sťažnosť na Ústavný súd SR.

Potvrdil to dnes pre TASR predseda zoskupenia Juraj Lukáč s tým, že sťažnosť smeruje proti Obvodnému lesnému úradu v Poprade. VLK v nej namieta porušenie práva podľa čl. 46 ústavy na možnosť konať pred iným orgánom ako súdom alebo pred súdom, porušenie práva na zdravé životné prostredie a porušenie práva môcť podrobiť preskúmaniu rozhodnutie orgánov v otázke životného prostredia.

"Obvodný lesný úrad rozhodol podľa nás o ťažbe kalamitného dreva v Tichej a Kôprovej doline bez toho, aby prebehli správne konania o súhlasoch a výnimkách zo zákona o ochrane prírody a krajiny a tým odňal zoskupeniu VLK možnosť byť účastníkom konania o týchto rozhodnutiach a v prípade potreby podať proti nim aj žalobu na preskúmanie takého rozhodnutia súdom," uviedol člen združenia Erik Baláž.

Združenie VLK zároveň podalo dve trestné oznámenia na neznámeho páchateľa kvôli vydaniu rozhodnutia Obvodného lesného úradu v Poprade a vydaniu stanoviska Krajského úradu životného prostredia v Prešove. Obidve sa týkajú ťažby kalamitného dreva v národných prírodných rezerváciách Tichá a Kôprová dolina.

VLK podal aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre trestný čin zneužívania právomocí verejného činiteľa, spôsobeného podľa neho vydaním odborného stanoviska Krajského úradu životného prostredia v Prešove zo dňa 10. apríla 2007 o tom, že pri ťažbe kalamitného dreva v Tichej a Kôprovej doline nejde o činnosť, ktorá je predmetom zákonného posudzovania vplyvov na životné prostredie. Krajský úrad životného prostredia v Prešove týmto stanoviskom podľa názoru združenia VLK zasiahol do jeho práv ako predstaviteľa zainteresovanej verejnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 03:25