StoryEditor

Slovensko dobojovalo. Eurovízia ide ďalej bez nás

15.05.2009, 18:21
Je rozhodnuté. Slovensko sa do medzinárodného finále Eurovision Song Contest 2009 neprebojovalo. Duo Nela Pocisková a Kamil Mikulčík včera večer v moskovskej Indoor Arene Európu slovenskou piesňou Leť tmou nepresvedčilo a nedostalo sa do víťaznej desiatky krajín.

K prvej desiatke krajín včera pribudli Ukrajina, Chorvátsko, Litva, Albánsko, Moldavsko, Dánsko, Estónsko, Nórsko, Azerbajdžan a porotou zvolené Chorvátsko. Finálovú dvadsiatku súťažiacich skompletizovalo ešte päť krajín – Rusko, Španielsko, Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia. O absolútnom víťazovi sa rozhodne už zajtra.

Nelogické semifinále
Európa žije Eurovíziou. Vyše 100 miliónov divákov už druhýkrát nevedelo odpeliť oči od televíznych obrazoviek a so zatajeným dychom sledovalo, či sa práve ich reprezentanti prebojujú do finálového kola. Včerajším semifinálovým kolom divákov z celej Európy opäť sprevádzala moderátorská dvojica Natalia Vodjanovová a Andrej Malachov. Vystúpenia všetkých 19 krajín, ako aj moderovanie sa niesli v ľahko ironickom tóne.
Od prvého vystúpenia – chorvátskych interpretov Igora Curkova s Andreou a piesňou Lijepa Tena – sa čakalo na osmičku – Nelu Pociskovú a Kamila Mikulčíka s ich baladou Leť tmou. Aj napriek zdravotným komplikáciám sa počas druhého semiáfinálového večera neodohrali žiadne dramatické zmeny – obaja speváci ľahko dosiahli súlad, tréma sa na nich podpísala minimálne (zopárkrát ušla tónina) a Nela mala dostatok priestoru na ukázanie svojho hlasu, dokonca vytiahla štvrtú oktávu. Aj hlasy zo zahraničných médií dnes hovorili o tom, že slovenský spevácky výkon bol zo všetkých najkomplexnejší. „Nela Pocisková spievala veľmi dobre, na pódiu bola medzi spevákmi veľmi dobrá chémia, ktorá z piesne robila vášnivé vystúpenie.“ Do finálového kola ich však nezvolili ani diváci, ani porota, a to aj napriek tomu, že ich spevácky výkon prevýšil niektoré „gymnastické“ spevácke výkony semifinálového večera. Výsledok druhého semifinálového kola nechápe ani hudobný manažér Jozef Šebo. „Nepostúpil môj favorit – speváčka z Cypru. Včera som sa tým zaoberal a zistil som, že prvý večer mal logiku a včerajší logiku nemal. Nemám recept ani návod, ako sa rozhodovalo. Nepostúpila ani Poľka, ktorá spievala ako ,divá‘, a nič, Íri hrali bigbít – tiež nič. Prečo nepostúpili naši, to netuším. Slovenským textom to však nebolo.“

Finále už zajtra
Slovensko sa prvý raz do súťaže Eurovision Song Contest zapojilo v roku 1993, skupina Elán sa však do finále nekvalifikovala. Druhý pokus nasledoval o rok neskôr, keď nás reprezentovala kapela Tublatanka so skladbou Nekonečná pieseň. Po dvojročnej pauze Slovensko zastupoval spevák Marcel Palonder s piesňou Kým nás máš a zatiaľ poslednou reprezentantkou bola speváčka Katarína Hasprová s Modlitbou v roku 1998.
O víťazovi Eurovision Song Contest 2009 sa rozhodne už zajtra večer spomedzi 25 interpretov. V hre sú zástupcovia z Izraela, Turecka, Portugalska, zo Švédska, z Malty, Fínska, Rumunska, Islandu, Bosny a Hercegoviny, Arménska, Ukrajiny, Grécka, Litvy, Albánska, Moldavska, Dánska, Estónska, Nórska, Azerbajdžanu a Chorvátska a päť automaticky postupujúcich zástupcov z Ruska, zo Španielska, z Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie. Priamy prenos o 21.00 hod. odštartuje aj tentoraz na prvom kanáli Slovenskej televízie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 11:05