StoryEditor

Svetový deň bez áut už budúcu sobotu

16.09.2007, 16:18
Autor:
SITASITA

Na budúcu sobotu 22. septembra by ľudia mali nechať autá doma. Koná sa totiž Svetový deň bez áut, tento rok ho podporí aj Strana zelených v Pezinku. Agentúru SITA o tom informoval poslanec mestského zastupiteľstva za Stranu zelených a predseda Okresnej organizácie Strany zelených v Pezinku Miroslav Král. Prostredníctvom informačnej kampane budú informovať obyvateľov mesta o zmysle a cieľoch tejto celosvetovej aktivity. "Požiadame občanov, aby v sobotu, nech už pôjdu kamkoľvek, využili radšej bicykle, alebo išli peši, aby svoje autá nechali zaparkované pred domami a v garážach," informoval Král.

Podľa odhadov budú až dve tretiny ľudstva v roku 2030 žiť v mestách. S rastom hustoty obyvateľstva rastie aj problém cestnej dopravy, ktorým sa mestá musia stále intenzívnejšie zaoberať. Dve pätina všetkej dopravy predstavuje denný presun do práce a z práce. Tento vývoj ohrozuje okrem globálneho ovzdušia aj zdravie - následkom hlukovej záťaže, znečistenia ovzdušia, dopravnými nehodami, nedostatkom pohybu.

Svetový deň bez áut je vyvrcholením celoeurópskej kampane za udržateľnú mobilitu. Cieľom celosvetovej kampane je vyššia kvalita života a menej emisií znečisťujúcich plynov v ovzduší ako dôsledok menšieho počtu jazdiacich áut v mestách. "Ak nie je možné pri ceste do práce alebo do školy využívať hromadnú verejnú dopravu, môžeme sa zriecť áut pri nákupoch alebo vo voľnom čase a využívať chôdzu pešo alebo jazdu bicyklom. Deň bez áut by nemal byť len jednorazovou akciou, ale dlhodobou zmenou v dopravných zvyklostiach," dodal Král.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 05:47