StoryEditor

Prehľad incidentov v našich mierových misiách

22.01.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

-- Slovenské vojenské lietadlo AN-24 so 48 osobami na palube dnes havarovalo na východe Maďarska. Podľa prvých zverejnených informácií maďarskí letoví dispečeri stratili radarový kontakt so strojom krátko po 19.30 hod. Transportný stroj letel z kosovskej Prištiny do Košíc. Lietadlo spadlo a začalo horieť neďaleko slovenských hraníc, do záchranných prác zapojili aj slovenských záchranárov. Zatiaľ nie je známe, či haváriu niekto prežil.
-- Február 1993 -- Rotmajster Igor Rigo, UNPROFOR, zahynul pri delostreleckej prestrelke medzi Srbmi a Chorvátmi na území bývalej Juhoslávie.
-- 27. októbra 1994 -- Čatár Vladimír Grman, UNPROFOR, podľahol ťažkým zraneniam zapríčineným zlyhaním hydrauliky zdvíhacieho zariadenia, používaného pri inštalácii anténnych spojovacích systémov.
-- 31. mája 1996 -- Nadporučík Dušan Chrašč, UNTAES, zomrel v Slavónsku po prekonanom zápale okostice.
-- 19. júla 2001 -- Podplukovník Ľubomír Orság, pozorovateľská misia EÚ, zahynul v Macedónsku po nájazde terénneho vozidla na mínu
-- 11. februára 2002 -- Desiatnik Vladimír Kollár, UNMEE, zahynul pri havárii vozidla Tatra 815 v Eritrei.
-- 15. mája 2002 -- Čatár Miroslav Hajduch, KFOR, zomrel v Kosove, keď ho zachytilo bojové vozidlo pechoty.
-- 8. júna 2004 -- V Iraku pri odmínovacích prácach zahynuli traja vojaci. Výbuch sa odohral ráno neďaleko mesta as-Suwaríja v provincii Wasit. Smrť viacerých vojakov koaličných síl, medzi ktorými boli aj traja Slováci, s najväčšou pravdepodobnosťou zapríčinil zásah mínometným granátom.
-- Rotný Miroslav Hruška utrpel smrteľné zranenia na mierovej misii UNICYP na Cypre. Po vykonaní patrolovacieho letu vrtuľníkom sa po pristátí a vystúpení z kokpitu priblížil k točiacej sa vyrovnávacej vrtuli, ktorá ho zasiahla. Ťažkým zraneniam podľahol v nemocnici.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
31. máj 2024 20:34