StoryEditor

Boj o SMK: Bugár vedie

27.03.2007, 00:00
Krátko pred sobotňajším kongresom SMK, ktorý rozhodne o novom lídrovi, získava prevahu súčasný predseda strany Béla Bugár. Podporu mu vyslovilo zatiaľ osem okresných organizácií SMK, jeho súperovi Pálovi Csákymu štyri.

Krátko pred sobotňajším kongresom SMK, ktorý rozhodne o novom lídrovi, získava prevahu súčasný predseda strany Béla Bugár. Podporu mu vyslovilo zatiaľ osem okresných organizácií SMK, jeho súperovi Pálovi Csákymu štyri.
Okresné štruktúry sa mali dovčera vyjadriť, ktorého z kandidátov uprednostňujú. Za Bugárom pritom stoja najsilnejšie regióny ako Komárno, Dunajská Streda či Nové Zámky, ktoré budú mať aj najpočetnejšie zastúpenie na kongrese SMK - tvoria až tretinu všetkých delegátov. "Neprekvapuje ma to. Viem o podpore najsilnejších regiónov," hovorí Bugár. S Csákym sa nám včera spojiť nepodarilo, nedávno v rozhovore pre HN však priznal, že úspechom si nie je istý.
Líder SMK však dodáva - dopredu nič nie je rozhodnuté, v tajných voľbách môže byť všetko inak. "Oficiálne stanovisko okresu je v prospech pána Bugára. No hlasovanie delegátov bude závisieť od ich vedomia a svedomia," povedal aj okresný predseda SMK v Lučenci István Mázik.
Dôležitý bude aj postoj okresov, ktoré sa oficiálne zatiaľ nepriklonili na žiadnu stranu. Bugár to vníma tak, že "väčšinou tí, ktorí nesúhlasia, radšej mlčia". Okrem Bratislavy a Košíc si rozhodnutie až na samotný kongres nechávajú aj Senec či Nitra. "Zídeme sa tesne pred voľbou v sobotu a vypočujeme si najskôr reč jednotlivých kandidátov," hovorí predseda Seneckého okresu Reszö Duray. Dôvod? Ani jedného z kandidátov si v okrese nemohli vypočuť, keďže k nim osobne nezavítal. "Sme slabý región. Máme len sedem delegátov, dohodnúť sa môžeme aj na kogrese," uviedol šéf SMK v Nitre Lajos Ladányi.

Béla Bugár:
- podporuje ho SMK v Komárne, Michalovciach, Nových Zámkoch, Rimavskej Sobote, Dunajskej Strede, Rožňave, Šali, Lučenci
- dôveruje mu 7 % občanov, vo voľbách do NR SR získal 179-tisíc hlasov
- Ako ho vidí politológ Miroslav Kusý: "Je pre stranu istotou, keďže ju dlhodobo vedie a nerobí to zle. Niekedy pôsobí impulzívne, ale vždy pozná mieru. Znevýhodňujú ho niektoré otvorené konflikty, do ktorých sa dostal s ostatnými predstaviteľmi politických strán."
Pál Csáky:
- podporuje ho SMK v Nových Zámkoch, vo Veľkom Krtíši, v Trebišove, Leviciach
- dôveruje mu 1,8 % občanov*, vo voľbách do NR SR získal 111-tisíc hlasov
- Ako ho vidí politológ Miroslav Kusý: "Priniesol by strane novú politiku a omladenie. Pri rozhodovaniach manévruje, hľadá skôr porozumenie, je menej impulzívny. Prejavil sa konfiktne pri problémoch minulej vládnej koalície, najmä s vtedajším premiérom."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 01:34