liekyReuters
StoryEditor

Na zradné "lieky" z internetu si dajte pozor. Toto vám môžu spôsobiť

15.03.2018, 14:46
Niekedy sa nám zdá, že lekári nepomáhajú a lieky nezaberajú. Ľahko potom uveríme pochybným návodom z internetu. Pri tom môžeme riskovať vlastný život.

Vďaka internetu sa určite nemôžeme sťažovať na nedostatok informácií. Je len na nás, ako s nimi naložíme. V oblasti zdravia nám webové stránky ponúkajú najrôznejšie varianty liečenia, liekov, elixírov aj takmer zázračných produktov. Keď sme boli malí, verili sme rozprávkam. Teraz niektorí z nás veria týmto uzdravovacím rozprávkam z internetu a riadia sa nimi. Ak majú šťastie, napríklad si len pokazia žalúdok.

Nechcel chémiu, riskoval smrť
Webové stránky českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv na adrese www.nebezpecneleky.cz približujú príbeh muža, ktorý si zvolil pre nákup ilegálnych liekov internet. Mal problémy so srdcom a trápili ho problémy s erekciou. Lekára však nenavštívil. Myslel si, že jeho problémy nie sú také vážne, aby užíval "chemické" lieky.

Chcel problém riešiť pomocou byliniek. Na internete si našiel doplnok stravy, o ktorom predajca vyhlasoval, že ide o čisto prírodný prípravok bez vedľajších účinkov. Sľuboval tiež zvýšenie libida a predĺženie erekcie.

Chudnutie, svaly, erekcia
Medzi najčastejšie nelegálne ponúkané skupiny liekov patria medikamenty na chudnutie, na podporu rastu svalovej hmoty a na liečbu erektilnej dysfunkcie, píšu Lidovky. Stále sa ale objavujú ponuky na rôzne hypnotiká a v menšej miere aj na antibiotiká. V trhovom prostredí sa dá predpokladať, že s dopytom po nových druhoch liekov vyrástla aj nelegálna ponuka s tým, že výrobne môžu dnes skutočne byť po celom svete.

S nákupom a následným užívaním nelegálnych a falšovaných liekov je spojený rad rizík. Každá liečivá látka je určená na liečbu konkrétneho zdravotného problému. Má teda určitú indikáciu, s ktorou súvisí aj správne dávkovanie, možné vedľajšie účinky, ale aj obmedzenia dané zdravotným stavom pacienta a ďalšími liekmi, ktoré súčasne užíva.

"Ak je liek viazaný na lekársky predpis, je len na lekárovi, aby posúdil, či je pre konkrétneho človeka vhodný, alebo nie. Ľudské zdravie môže poškodiť falzifikát, ale aj nelegálny prípravok, ktorý je použitý u pacienta nevhodne. Pri falšovaných liekoch navyše hrozí vysoké riziko závažného poškodenia zdravia, pretože falzifikáty liekov spravidla neobsahujú deklarovanú účinnú látku, prípadne ju obsahujú v inom ako deklarovanom množstve. Vyrábajú sa často v nevyhovujúcich podmienkach a obsahujú aj ďalšie nedeklarovaný látky, počnúc riedidlami cez jed na potkany až napríklad po cestnú farby," varuje Monika Knobová z českého ústavu pre kontrolu liečiv.

Lieky vracajte, nepredávajte ich
Doteraz boli uvedení obchodníci, ktorí ponúkajú najrôznejšie ilegálne falzifikáty. Ale na internete môžete naraziť na dopyt i ponuku (väčšinou) jednotlivcov, veľmi často sú to nejako zamerané fóra, čety. "Zdravím, zháňam lieky na bolesť chrbtice, nezostali niekomu?" "Došiel mi lexaurin a doktor mi ho nechce predpísať, pomôžte!" "Nespala som už niekoľko nocí, nezostalo niekomu pár tabletiek?"

Opačná strana chce zarobiť: "Zostal mi neurol a čapíky na bolesť. Cenu ponúknite." Púšťať sa do podobného obchodu, kedy vám domov príde pár tabletiek a vy nemáte istotu, o čo vlastne ide, je skutočne hazardom za hranou rozumu. Ak lieky nespotrebujete, mali by ste ich vrátiť v lekárni, a nie ponúkať na ďalšie použitie. A ak vás trápi zdravotný problém, lekár bude k jeho posúdeniu tým najpovolanejším.

Chudnutie z internetu

Nelegálne alebo falšované lieky na chudnutie (anorektiká) niekedy skutočne obsahujú účinné látky (najčastejšie sibutramín a fenterin), ktoré sú však určené pre chorých ľudí a ich užívanie bez dohľadu lekára môže vážne poškodiť zdravie.

Nechcené účinky môžu vyzerať takto:

  • Bolesť hlavy, rozmazané videnie, úzkosť, potenie
  • Opuch v oblasti hrtana, hltana alebo jazyka a šokový stav
  • Ochorenie srdca a ciev
  • Tachykardia (zrýchlená srdcová frekvencia), palpitácia (búšenie srdca), poruchy srdcového rytmu, zvýšenie krvného tlaku
  • Zmena chuti, hnačka a vracanie, krvácanie do zažívacieho ústrojenstva ochorenia obličiek, zadržiavanie moču
  • Duševné alebo nervové choroby
  • Poruchy spánku, závraty
  • Zmeny nálady, depresie, rozrušenie
  • Psychotické reakcie alebo psychózy, nervozita, nepokoj
  • Epileptické záchvaty, prechodná krátkodobá porucha pamäti
  • Kožné krvácanie, prejavy precitlivenosti (vyrážka, žihľavka)
  • Poruchy pohlavných funkcií a menštruačného cyklu
01 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Zhoršil sa vám náhle sluch? Upaľujte k lekárovi, väčšina problémov sa dá riešiť, keď sa začne včas 02 - Modified: 2024-05-15 13:12:54 - Feat.: - Title: Až 4 milióny Slovákov užívajú výživové doplnky, podľa odborníka by nemali nahrádzať pestrú stravu 03 - Modified: 2024-05-14 13:27:11 - Feat.: - Title: Vedci odhalili optimálny denný pomer sedenia, státia, spánku a pohybu 04 - Modified: 2024-05-11 08:29:39 - Feat.: - Title: Trpíte závratmi? Prezradíme vám, ako sa môžete zbaviť točenia hlavy 05 - Modified: 2024-05-11 07:15:49 - Feat.: - Title: V Británii objavili bunky, ktoré pomáhajú obnoviť poškodenú pečeň
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. máj 2024 08:22