StoryEditor

Kuchta v prečo nie: Vyrástol som na chybách konkurencie

26.04.2012, 00:05
Začínal na zelenej lúke a dnes ťahá štyritisíc pešiakmi na šachovnici zvanej personálny lízing.

Tvrdí, že raz si na Slovensku budete môcť „prenajať“ aj generálneho riaditeľa. Zakladateľ Edymax Holdingu Marek Kuchta.

V priebehu deviatich rokov ste z nuly vybudovali firmu s ročným obratom vyše štyridsať miliónov eur. Ako sa z mladíka Mareka Kuchtu, ktorý začínal doslova na zelenej lúke, stal biznismen?

Začínal som ešte tak dva – tri roky pred vznikom Edymaxu, najprv len ako fyzická osoba, potom na živnosť a postupne sa to rozbehlo. A tá myšlienka založiť spoločnosť vznikla aj kvôli tomu, aká bola sociálna situácia v našom regióne.

Prečo práve personálny lízing?
Videl som, že sprostredkovaniu práce sa venovalo veľa firiem, veľa ľudí chodilo hore-dole, no registroval som aj to, že veľa tých ľudí bolo nespokojných. Nespokojných so spôsobom informovania o práci, o podmienkach, s dopravou do zamestnania, teda celkovo so starostlivosťou. Chcel som tomu dať úplne inú víziu, iný rozmer. Teda, že klientom je nielen odberateľ, ale aj zamestnanec. Svojho času možno ani nároky klientov na zamestnancov neboli také vysoké, ale dnes už nie je prebytok kvalifikovanej pracovnej sily. Dnes už viacerí vnímajú, že aj pracovníka si treba všímať klientsky. My sme tento pohľad zavádzali od prvého momentu, keď sme začali podnikať.

Podnikať ste začínali v pomerne mladom veku.
Keď som mal dvadsať rokov, vyzeral som na pätnásť, takže keď som prišiel na rokovanie, neraz sa ma pýtali, ktorý z rodičov ma poslal na pohovor. Možno to bola v tom čase prekážka na rokovaniach, že ma nebrali ako celkom rovnocenného partnera. No na druhej strane som v mladom veku zbieral skúsenosti a dnes, keď už je to vnímanie partnerov na inej úrovni, len zúročujem, čo som sa naučil.

Čím ste ich presviedčali?
Myslím si, že odhodlanosťou a výsledkami. Prišli zlomové momenty, keď zlyhali spoločnosti, ktoré boli dovtedy stabilné, na ktoré sa mohli spoľahnúť. A možno v akomsi zúfalstve, keď si nevedeli dať rady, povedali: no tak skús. Bolo mi jasné, že to je moment, ktorý musím využiť. Že všetko musí byť na sto percent, pretože táto jedna možnosť je prvá a možno posledná.

 

 
Celý rozhovor nájdete v dnešnej life style prílohe HN v magazíne prečo nie?! alebo vo vašom iPade.
01 - Modified: 2004-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ktoré zákony porušili 02 - Modified: 2004-08-02 04:08:12 - Feat.: 0 - Title: Štatistika: trestná činnosť policajtov stúpa
menuLevel = 2, menuRoute = style/rozhovor, menuAlias = rozhovor, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:55