StoryEditor

Musíme si pomáhať. Veď sme z Nižnej Myšle

30.12.2010, 23:00
Tomáš Kozlai, veliteľ skupiny dobrovoľníkov, ktorí pomáhali po povodniach v obci Nižná Myšla.

V súvislosti s povodňami v Nižnej Myšli bolo hrdinov viac. Tím chlapcov pomáhal niekoľko dní zachraňovať čo najviac z rúcajúcich sa domov. Preto vybrať iba jednu "tvár“ by voči tým ostatným nebolo fér. Za všetkých hovorí Tomáš Kozlai, ktorý skupinke dobrovoľníkov na prelome mája a júna velil.



Nočný telefonát
"Ani neviem, koľko dní sme vlastne pomáhali so záchrannými prácami. Nevnímali sme, či je večer alebo ráno,“ spomína 22-ročný Kozlai na začiatok júna v Nižnej Myšli. Najprv spadol dom jeho kamarátovi a o dva dni neskôr mu v noci zazvonil telefón. Či nemôže prísť aj s firemnou dodávkou - zosunuli sa ďalšie domy.
"Odvtedy sme robili nonstop,“ hovorí Kozlai.

Dnes už dobrovoľníci, z ktorých každý má okolo dvadsiatky, ani nevedia spočítať, z koľkých zosunutých domov zachraňovali majetok. Vraj to bola celá ulica a prakticky všetky domy, ktoré boli zničené zosuvom pôdy.

S odchodom veľkej vody sa však partia amatérskych záchranárov nevytratila. Založili dobrovoľnú čatu a momentálne sa každý z nich vzdeláva v konkrétnej oblasti, aby sa mohli vyrovnať profesionálnym záchranárom.

Jar bude opäť kritická
"V prípade potreby budeme povolávaní do ostrých zásahov, napríklad pri podobných živelných pohromách. Alebo ako nedávno, keď sme hľadali nezvestnú osobu v Moldave,“ vysvetľuje Kozlai najbližšie plány už poloprofesionálnej čaty. Aj preto jeho slová o nezištnej pomoci druhým nemajú nič spoločné s klasickými klišé výrazmi.
"Zmenil sa môj pohľad na pomoc iným. Naozaj musíme byť pripravení pomáhať.“

V Myšli totiž ešte ani zďaleka nemajú vyhrané.
"Náš dom síce stojí, ale uvidíme, čo bude na jar. Keď sa roztopí sneh, bude situácia zase kritickejšia,“ tvrdí stavbár, ktorý už všetok svoj voľný čas trávi prípravou na rolu profesionálneho záchranára.

Trinásť chlapcov ocenil aj minister vnútra Daniel Lipšic, ale Tomáš Kozlai podotýka, že ich bolo podstatne viac.
"Boli tu nielen ľudia z Nižnej Myšle, ale aj z okolia. Niektorí štyri dni, niektorí menej, ale najdôležitejšie bolo, že keď ľudia chcú, nie je problém sa zorganizovať. Nemusel som nikomu veliť, ľudia to robili preto, lebo sami chceli.“

Jeho tip na tvár roka: František Knapík, exprimátor Košíc. Mesto sa zaujímalo o situáciu v Nižnej Myšli a pomáhalo nám.

menuLevel = 2, menuRoute = style/rozhovor-1, menuAlias = rozhovor-1, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 04:55