StoryEditor

Na Slovensku som sa ešte lepšie nenajedol, tvrdí michelinský šéfkuchár

26.03.2015, 23:00
Samé jednotky. Nekompromisný Pavel Pospíšil je očarený. A udeľuje vysvedčenie, aké sme tu ešte nemali.

Ak chcete nebíčko v papuľke – vypnite telku. Priamy prenos totiž môžete zažiť v Petržalke v reštaurácii Fou Zoo.

Na frekventovanej Ševčenkovej ulici v  Bratislave, v nenápadnom činžiaku, by ste určite nehľadali jednu z najlepších slovenských reštaurácií. Od našej poslednej návštevy vo Fou Zoo, asi tak pred troma rokmi, sa nezmenil len interiér. 


Názov reštaurácie by sa dal preložiť v zmysle „tvorivý vietor“, čo je naozaj výstižné. Objaviť nové vône a chute tak, aby vznikla nová kompozícia pôžitkov. A to sa mladému šéfkuchárovi Michalovi Konrádovi podarilo. Pokrmy, ktoré nám so svojím tímom pripravil, zostanú pre nás ešte dlhý čas obrovským zážitkom. 


Napriek tomu, že Michal za svoj krátky život nazbieral mnoho kuchárskych ocenení, nezaspal na vavrínoch, ale ďalej sa učí a zdokonaľuje na rôznych stážach u najlepších kolegov svojho odboru v zahraničí. Z ohňostroja šestnástich chodov, ktoré nám servírovala vysoko profesionálna a príjemná obsluha, uvediem aspoň tie, ktoré ma najviac zaujali.

Foie gras – marinované  yuzu saké (yuzu – citrusové ovocie, saké – ryžové víno) s ryžovým krekrom
Na chrumkavom krekri s yuzu čatní boli nahobľované jemné rolky foie gras. Jednoduchý a výborný chod.

Tigrie krevety v domácej wasabi omáčke s čiernym sezamom a mätou 
Krevety prvotriednej kvality usmažené v tempurovom ceste boli prekryté príjemne ostrou wasabi omáčkou na báze majonézy s lístkom čerstvej mäty. Nezabudnuteľná harmónia chutí, pre mňa najlepší chod večera.

 

Tuniakový tatarák s kaviárom z vaječného bielka, wasabi tobikom, krekrami z tapioky a umami prachom 
Bol to originálny nápad – kaviár z bielka, ktorý prekvapil nielen opticky, ale aj chutil k tataráku. Sprevádzaný jemne ostrou chuťou po wasabi a umami (glutamát) prachu.

Rolka z homára a foie gras marinované v ružovom šumivom víne Lambrusco, pažítka a hľuzovka
Išlo o skutočne luxusné sushi, ktoré sa len tak nevidí. Jedol som ho so zavretými očami a prežíval tak harmóniu použitých surovín.

Šalát zo sezónnej zeleniny s čiernymi hľuzovkami a teplým ponzu dressingom
Opticky to bolo doslova umelecké dielo prezentované ako maliarska paleta obsahujúce desať rôznych farieb utvorených z rozmanitých druhov zeleniny a šalátu. A uprostred trónil dip – ponzo omáčka.

Prevzdušnené parfé so zmrzlinou z jazmínovej ryže, olejom z thajskej bazalky a segmentmi z malín
Parfé z thajskej bazalky sa rozplynulo v ústach ako vzduch a zmrzlina z jazmínovej ryže a oleja pohladila hrdlo. Kyselkavé maliny a malinové pyré zaokrúhlili toto sladké potešenie.

Čokoládová guľa s domácou vanilkovou zmrzlinou a mandľovo-slivkový koláčik
Ďalší pekný atraktívny dezert, ktorý určite poteší každého hosťa. Čokoládová guľa bola pred zrakom hosťa preliata horúcou čokoládovou omáčkou, a tým odkryla tajomstvo vnútra, z ktorého zavoňala výborná vanilková zmrzlina. Na záver sme sa tešili z nanuku, v ktorom  chrumkali krispy z exotického ovocia.

Reštauráciu sme navštívili štyria, za šestnásť chodov a tri fľaše sme zaplatili 320 eur. Musím s potešením konštatovať, že som na Slovensku ešte lepšie nejedol. Reštaurácia Fou Zoo priniesla Ďaleký východ do Bratislavy. Doslova.

01 - Modified: 2007-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Práca príde (aj) po diaľnici
01 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 02 - Modified: 2024-04-13 06:05:15 - Feat.: - Title: Lákavé vône a chute Dubaja 03 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 04 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla 05 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:50