StoryEditor

Ako Slovenka dobyla New York

30.06.2011, 08:39
Katarína Plevová-Storfer v New Yorku pracuje s finančnou elitou sveta. Rodáčka z Nitry poskytlaexkluzívny rozhovor magazínu prečo nie?!

Opísať presnú pozíciu Kataríny Plevovej- Storfer nie je jednoduché. Pracuje ako topmanažérka v spoločnosti Euromoney Institutional Investor, ktorá je lídrom v oblasti inštitucionálnych financií. Ale pozor, život Slovenky vo vysokom svetovom biznise vôbec nie je len o grafoch a štúdiách...


Ste riaditeľka investičného výskumu a vzťahov. Čo to presne znamená?
Pracujem s asset manažérmi a inštitucionálnymi fondami (sú to penzijné a štátne fondy), a zjednodušene povedané, snažím sa nastoliť takú investičnú stratégiu, aby fondy dosiahli maximálny zisk a assett manažéri od nich dostali mandáty, ktoré často dosahujú výšku niekoľkých miliárd dolárov.

Vaši klienti sú teda zrejme „veľkí hráči“.
Sú to najprestížnejšie finančné inštitúcie sveta. Ich investície sa môžu pohybovať od 100 miliónov až po miliardy dolárov. V portfóliu máme 200 najväčších asset manažérov sveta, z čoho asi 100 sú hedgeové fondy. Napríklad Bridgewater, Alliance Bernstein, Goldman Sachs asset management, Morgan Stanley asset management a mnoho iných.

Goldman Sachs? To je pomerne diskutabilný klient. Najmä po tom, ako sa nedávno objavili informácie o údajnom podplácaní Kaddáfího.
Všetky finančné inštitúcie sú momentálne pod drobnohľadom, ale nie je v mojej kompetencii sa k tomu vyjadrovať.

Ako dlho pracujete v tejto spoločnosti?
V tejto divízii rok, predtým som sa pre Euromoney sústredila na investície a výskum v 86 rozvojových krajinách sveta.

Pracovať na výskume v 86 krajinách naraz znie dosť komplikovane.
Mali sme v týchto štátoch 23 kancelárií. Robili sme finančný výskum, ohodnocovali sme spolu asi 200-tisíc spoločností. Ja som okrem toho mala na starosti aj islamské financie.

Ako vlastne vyzeral váš pracovný deň?
Väčšinou tak, že ráno som komunikovala s mojimi tímami v Európe alebo v Afrike, večer som bola v kontakte s tímom v Hongkongu a Tokiu. Medzitým cez deň ešte, samozrejme, s centrálnou Amerikou. Veľakrát nám volali banky či hedgeové fondy, keď potrebovali urobiť ad hoc nejaké rozhodnutie či investíciu. Vtedy sme im museli dodať informácie aj do 12 hodín. Mali sme aj platformu, kde sme tento výskum a finančné informácie publikovali. Keď sa na to pozriem späť, bolo to dosť stresujúce obdobie.

Mihlo sa niekedy v povedomí investorov aj Slovensko?
Áno, zaujímala ich bilancia krajiny a niektoré slovenské akciové spoločnosti.

Ako z toho Slovensko vyšlo?
To vám môžem povedať z iného pohľadu. Okrem klasickej práce pre Euromoney totiž ešte robím ad hoc consulting pre investičnú banku New Frontier Capital Advisors, ktorá sa sústredí na investície v Afrike, Číne a v strednej vo východnej Európe. Teraz si zobrali na mušku Slovensko. Momentálne americký investor vyhľadáva na Slovensku investície formou private equity. Podľa mňa má tento región potenciál. Keby som mala situáciu posúdiť z nadhľadu, na Slovensku máme veľa úspešných private equity firiem. Majú lukratívne projekty, o ktoré má táto investičná banka záujem. Pokiaľ je k dispozícii kapitál. dobré projekty sa vždy nájdu.

O aké slovenské projekty ide?
Teraz som napríklad pomáhala jednej významnej slovenskej developerskej firme pri zaujímavej investícii. Tu v New Yorku mám veľmi dobrý profesionálny vzťah s investičným riaditeľom, nástupocom Larryho Silversteina zo Silverstein Properties, firmou, ktorá stavia dvojičky a práve oni sa pozerajú na túto veľkú developerskú príležitosť na Slovensku.

Nakoľko reálny je tento projekt?
V tejto chvíli je to ťažké predpovedať.

Skúste o tejto investícii aspoň niečo naznačiť.
Ide o výstavbu v oblasti komerčných nehnuteľností. Čo sa týka objemu investície, môže sa pohybovať od 10 do 200 miliónov dolárov, alebo aj do pol miliardy. Závisí to od toho, v akom stave bude náš developerský trh.

Ako tí investori prišli práve na Slovensko?
Cezo mňa. Poznáme sa z profesionálnej sféry, robili sme aj v New Yorku aktivity pre SARIO či pre slovenských politikov, napríklad som organizovala investičné raňajky pre premiérku Ivetu Radičovú. Vždy si ale dávam pozor, aby nevznikol konflikt záujmov medzi prácou v Institutional Investor a mojimi aktivitami pre túto investičnú banku.

Teda sa poznáte so slovenskou finančníckou špičkou?
Áno aj nie. Závisí to od toho, kto tou špičkou je (smiech). Ale poznám sa skôr s finančníkmi v USA.

To je kto konkrétne?
Sú to zakladatelia hedgeových fondov ako Angelo & Gordon, BlackRock, PIMCO. Máme tu aj veľa šikovných Slovákov, ktorí pôsobia vo finančnej sfére...

Na akých ďalších projektoch ešte pracujete?
Na Slovensku na mnohých, napríklad v oblasti zelenej energie, industriálnej produkcie, ale máme dobré kontakty a plány aj na Ukrajine a v Rusku, pri ktorých mi pomáha jedna moja kolegyňa zo Slovenska, ktorú som tiež priviedla do New Frontier. Ona teraz vedie veľa projektov, keď som zaneprázdnená v robote a v súkromí.

Môžete konkrétne menovať už hotové projekty, za ktorými stojíte?
Väčšina projektov je pred uzatvorením, a s New Frontier Advisors mám podpísanú zmluvu o mlčanlivosti.

Keby ste mali vlastné aktíva, kam by ste investovali?
Viete, je ľahšie o tom hovoriť ako to robiť (smiech). Ale asi by som investovala do nerastnej suroviny, o ktorej viem, že jej bude v budúcnosti vo svete málo. A takou je napríklad potasium či voda. Už teraz v Číne nemajú čím zavlažovať poľnohospodársku pôdu. Asi by som si teda kúpila nejaký slovenský prameň (smiech). Ochranou pri inflácii by bola aj kúpa nehnuteľnosti, ale všetko závisí od jej typu a umiestnenia, takže v tomto smere by som bola veľmi opatrná.

Okrem toho pôsobíte aj v slovensko-americkej nadácii +421 Foundation.
Táto nadácia bola založená pod slovenským konzulátom v New Yorku americkou prezidentkou Evou Jurinovou a slovenskou prezidentkou Ľubicou Surkošovou. Snažíme sa robiť akcie pre slovenskú komunitu v USA a Slovensko prezentovať ekonomicky a kultúrne.

Nakoľko je vaše propagovanie Slovenska v Amerike úspešné?
Podľa toho, čím tú mieru úspešnosti meriame.

Napríklad konkrétnymi výsledkami.
Tu to nie je ako pri investovaní, všetky výnosy z akcií dávame totiž na charitatívne účely. Konkrétny výsledok však je ten, že na akciu vám prídu americkí Slováci, ľudia zo Slovenska, pričom hostí mávame aj 700. Veľa iných zahraničných konzulátov nás oslovuje, či nemôžu byť naším partnerom pri týchto akciách. Ale hlavne je to prezentácia šikovných slovenských dizajnérov, ktorí tu majú možnosť každý rok predstaviť svoje modely na Slovak Fashion Night. To je pre nás úspech.

Zrejme aj na základe toho ste sa nedávno stali honorárnou konzulkou SR pre štát New Jersey.
Áno, práve Ministerstvo zahraničných vecí v USA dokončuje celý proces.

Ako ste sa vlastne do Ameriky dostali?
Ešte pred Euromoney som pracovala v inej finančnej firme, GMI na pozícii stredného manažmentu. Úplne na začiatku som do USA prišla na Work&Travel program počas môjho štúdia na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Po ukončení školy som sa sem s mojím 7-ročným synom vrátila a začala som pracovať.

Dnes ste topmanažérkou vo firme, ktorá je lídrom na americkom trhu. Koľko času medzitým uplynulo?
Šesť rokov.

To je raketová kariéra.
Tu v USA je to tak, že keď máte vzdelanie, snažíte sa a viete si vyhrnúť rukávy, máte veľmi veľkú šancu postúpiť. Samozrejme, je to aj o tom, byť v správnom čase na správnom mieste. A to je aj môj prípad. Všetko išlo akosi prirodzene.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:56